Het concept: een lege winkel, lege hangers, naakte paspoppen. Kledinggiften (ook kinderkleding!) vullen vanaf vrijdag 9 tot zondag 18 decemb...

The Empty Shop: lege winkel, lege hanger zkt jou

Het concept: een lege winkel, lege hangers, naakte paspoppen. Kledinggiften (ook kinderkleding!) vullen vanaf vrijdag 9 tot zondag 18 december 2016 elke dag opnieuw The Empty Shop Antwerpen. De opbrengsten gaan naar het goed doel: vluchtelingen een eerste betaalde werkervaring bieden in België. Toon je modehart in de kerstmaand en geef kwalitatieve (kinder)merkkleding een nieuw leven.

The Empty Shop Antwerpen roept modeliefhebbers en kwalitatieve merken op om vergeten kledingstukken een nieuw leven te geven. Tien dagen lang kan je stukken komen doneren. Het doel is om elke dag opnieuw alle stukken te verkopen zodat The Empty Shop elke avond haar deuren kan sluiten met een lege winkel. Tien dagen lang hetzelfde scenario. 

 
Alle opbrengsten gaan integraal naar het goede doel: het bieden van een eerste betaalde werkervaring aan vluchtelingen. Simone Koops van Obelisk Werkbegeleiding verduidelijkt: "De eerste tewerkstelling van vluchtelingen in België gaat voor deze mensen veel verder dan een eerste werkervaring. Het gaat ook over zich nuttig voelen, de taal kunnen leren in de praktijk en mensen ontmoeten van hier." The Empty Shop is een initiatief van Kringwinkel Antwerpen die de praktische invulling van deze eerste werkervaring zal coördineren.

Hoe meer stuks gedoneerd worden, hoe meer er verkocht kunnen worden. Hoe meer de winkel leeggekocht wordt, iedere dag opnieuw, hoe meer vluchtelingen een eerste werkervaring kunnen krijgen. Op basis van het mooie resultaat van 2015 is het doel voor dit jaar om minstens 25 000 euro op te halen en daarmee zo'n 200 werkdagen ervaring voor vluchtelingen te kunnen teruggeven.Samen met het Flanders Fashion Institute gaat The Empty Shop de uitdaging aan om naast particulieren ook kwalitatieve kledingmerken te engageren om te doneren. Het Ik koop Belgisch label zal in de winkel ook merken van eigen bodem extra in de verf zetten. “Van alle kledij die elk jaar wordt weggegooid, zou 95% hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Met Close The Loop  wil Flanders Fashion Institute ondernemers en consumenten stimuleren om af te stappen van een klassieke ‘take-make-waste’-verhaal waarbij we kleding aan een enorm hoog tempo en in grote hoeveelheden produceren, kopen en weer weggooien. Initiatieven zoals The Empty Shop die ervoor zorgen dat kwalitatieve kleding niet op de afvalberg belandt, maar 'een tweede leven’ krijgt, kunnen we dus alleen maar toejuichen!” Vertelt Jasmien Wijnants van het Flanders Fashion Institute.

De initiatiefnemers namen ook het Belgische merk Sock You onder de arm voor de creatie van een limited edition sokkencollectie. Zij spelen in op de mismatched sokkentrend en stelden voor The Empty Shop enkele paren samen die in principe niet bij elkaar passen. Het resultaat: een ludieke, kleurrijke lijn die perfect aansluit bij de visie van The Empty Shop om duurzamer te shoppen. Door mismatched sokken te dragen moedigen The Empty Shop en Sock You iedereen aan om sokken een langer leven tegeven. Single socks hoef je immers niet langer weg te gooien maar kan je combineren met andere overblijvende singles in de wasmand. De collectie is exclusief beschikbaar bij The Empty Shop.Onder meer Dries Van Noten, Anne Kurris, Essentiel, Café Costume, Wouters & Hendrix Jewelry, Christian Wynants en Eastpak hebben al toegezegd. Wie de stockverkopen gemist heeft kan dit eindejaar dan toch nog een topstuk aan een mooie prijs op de kop tikken in The Empty Shop.


Elke dag van vrijdag 9 december tot zondag 18 december kan je kwalitatieve merkkledij komen doneren én aankopen tussen 10 en 18 uur. Op zondag 11 en 18 december organiseren de initiatiefnemers een gezellige afternoon tea. Place to be? Pulcinella, Bogaardeplein 1 in Antwerpen.


Meer weten?
www.emptyshop.be 
https://www.facebook.com/events/626764437507775/?active_tab=discussion


Foto's?
The Empty Shop