‘Dab’ is het Kinderwoord van het Jaar 2016 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in ...

Populaire move is populairste woord

‘Dab’ is het Kinderwoord van het Jaar 2016 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar.

De voorbije week konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete woord kiezen uit een shortlist van vijf woorden. Dab was veruit het populairste met 57% van de stemmen. Dab is eigenlijk een dansmove afkomstig uit de hiphop die door veel kinderen én volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging; de neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.


De andere woorden op de shortlist waren:
* bestie: beste vriend/vriendin, in het echt of op internet
* bottleflip: een populaire handigheid met een waterflesje dat voor een derde gevuld is en dat je via een salto toch rechtop laten neerkomen
* nice: leuk, cool, tof
* prank: een grap, iemand beetnemen

De keuze voor dab als Kinderwoord van het Jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.Karrewiet trok naar een vijfde leerjaar van een Brusselse lagere school en vroeg de kinderen of ze het woord kennen en, uiteraard, of ze de dab ook zelf konden demonstreren.

Het was de zesde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.Meer weten?
Ketnet.be

Foto's?
Ketnet