Belgen trekken tijdens de kerstperiode vaak naar de kust om een gezellige Kerstvakantie te beleven. In Koksijde-Oostduinkerke staat er weer ...

Originele kerstvakantie in Koksijde-Oostduinkerke

Belgen trekken tijdens de kerstperiode vaak naar de kust om een gezellige Kerstvakantie te beleven. In Koksijde-Oostduinkerke staat er weer heel wat op het programma voor jong en oud. Een fakkeltocht, schaatsen met de Ketnetband of een vertelfestival met prachtige verhalen. Er is voor elk wat wils tijdens de kerstperiode. We zetten de leukste activiteiten op een rijtje.


Schaatsplezier in kerstsfeer, vanaf 17 december
Tijdens de kerstperiode zal de schaatsbaan in Koksijde niet ontbreken. Al vanaf zaterdag 17 december tot en met zondag 8 januari kunnen schaatsliefhebbers zich uitleven op een piste op het Theaterplein. Met een oppervlakte van 600 m2 zal er naar hartenlust kunnen geschaatst worden. Voor een drankje of een hapje kunnen schaatsers en toeschouwers terecht bij de sfeervolle smulhuisjes.


De Noordpool aan Zee !, vanaf 24 december
Van 24 december tot 8 januari kun je op het plein voor het Gemeentehuis de sfeer van de Noordpool opsnuiven. Er is een ijsklimwand, een fotobooth in de sneeuw, een echte 3D beleving op de Noordpool en je kunt er ook ijspegels vangen. Kortom, een reis naar Koksijde-Oostduinkerke wordt zowaar een Expeditie naar de Noordpool !

Schlager on Ice: Ketnetband, Laura Lynn en andere sterren op het ijs, 29 december
Op de ijspiste wordt op donderdag 29 december de tweede editie van Schlager on Ice georganiseerd. Tijdens het schaatsen kan je genieten van optredens van verschillende artiesten die uiteraard hun grote hits brengen. Om 15u is de Ketnetband aanwezig en vanaf 19u kan je de volgende artiesten verwachten: Laura Lynn, Yves Segers, Jettie Pallettie, Willy Somers.

Vertelfestival, 30 december
Het winterevenement dat jaarlijks in het Abdijmuseum Ten Duinen wordt georganiseerd krijgt een nieuwe invulling. Het wordt een Vertelfestival dat plaatsvindt op 30 december van 14 tot 18 u. De ervaren vertellers Fred Versonnen, Katelijne Billet, Don Fabulist en Chantal Dejardin brengen mooie verhalen die de toehoorders met een traan en een lach zullen beroeren. Er zijn vertelmomenten voor kinderen vanaf zes jaar en voor volwassenen. Het is een activiteit die kadert in de expo Zalige Idesbald en de 1000 skeletten die je beslist moet zien. De expo “Zalige Idesbald en de 1000 sekeletten” loopt nog tot 8 januari in het Abdijmuseum Ten Duinen.

Sylvestervuren en fakkeltocht, 30 december
Er worden op 30 december op het strand van Oostduinkerke Sylvestervuren aangestoken waarmee het jaar 2016 uitgezwaaid wordt. Dat gaat gepaard met een fakkeltocht (om 16u), muziek en vooral smullen van heerlijke sprotjes en patatjes die hapklaar geroosterd worden op het vreugdevuur. Voor de koude hoef je niet te vrezen want er is voldoende warme wijn. Om 18 u wordt ook nog eens een stapel kerstbomen verbrand en je wordt getrakteerd op vuurwerk.

44ste Winterwandeldag, 30 december
Kom op vrijdag 30 december naar de 44ste Winterwandeldag. Er zijn voor deze editie nieuwe parcours uitgestippeld en de afstanden bedragen 6, 10, 16, 22 en 29 km (deelname € 1).

Van oud naar nieuw, 31 december

Een nieuwjaarsnacht beleven aan zee is toch altijd iets apart, zeker in St-Idesbald waar je op de Zeedijk de laatste uurtjes van 2016 kunt meemaken. Het begint allemaal om 22u30, mét drankjes aan democratische prijzen, en precies om middernacht wordt een spetterend vuurwerk ontstoken op het strand. Er wordt tot 2 u verder gevierd.


Promenade run, 2 januari
Misschien ben je na het feestgedruis van oudjaar al weer helemaal fit om op 2 januari mee te doen aan de Promenade Run. Afspraak in de Zeelaan aan het Gemeentehuis met start om 19 u voor 5 km of 10 km. Inschrijven kan ter plaatse.

Portretreeks ‘Engelen van de Zee’ door Stephan Vanfleteren, nog tot het einde van de kerstvakantie
Al wie de expo ‘Engelen van de zee’ nog niet heeft bezocht in het NAVIGO-museum in Oostduinkerke, kan dat nog doen tot en met 8 januari. Wegens groot succes werd beslist de expo te verlengen tot het einde van de kerstvakantie. De bijzondere portretreeks ‘Engelen van de zee’ toont kinderen die vandaag de maritieme opleiding volgen bij Koninklijk Werk IBIS. Fotograaf Stephan Vanfleteren keek in de pure ogen van deze hedendaagse engelen en portretteerde hen, verpakt in hun prachtige traditionele zeemanskostuumpjes. Een aandoenlijke blik op kwetsbare jongeren die zorgzaam begeleid worden naar een horizon waar ieder kind recht op heeft. De expo loopt nog tot 8 januari in het NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum.


Meer weten?

www.visitkoksijde.be

Foto's?
Koksijde