Korneel kende de SmartGames nog niet. Grote zus Hannah al wel. "Da's een leuk spel", zei ze over Butterflies. Zal broer ook vl...

Vlinders voor Butterflies!

Korneel kende de SmartGames nog niet. Grote zus Hannah al wel. "Da's een leuk spel", zei ze over Butterflies. Zal broer ook vlinders in zijn buik krijgen van dit spel?

Hannah kent verschillende SmartGames van in de klas. "Wie klaar is met zijn opdrachten, toetsen of taken, mag van juf Sandra in stilte een boek lezen of een SmartGame spel uit de kast halen en ermee spelen tot iedereen klaar is", vertelt mama Vicky. 

Kleine broer Korneel werd uitgekozen om SmartGame Butterflies voor Getest op kinderen uit te testen. Toen Hannah en Korneel thuiskwamen en de doos uitpakten, was het eerste wat grote zus zei: “Ik heb dat in de klas ook! Da’s een leuk spel! Doordat zus zo enthousiast sprak over haar ervaring in de klas bij het uitpakken van het spel, hadden we met ons drietjes wel direct hoge verwachtingen dat het een leuke puzzel zou zijn. Hannah legde netjes de spelregels uit aan Korneel, en die begon onmiddellijk met puzzel nummer 1." Ruim een uur later waren ze nog steeds met hun tweetjes elk om de beurt steeds de volgende levels aan het proberen. Zelfs na het avondeten deden ze gewoon verder. "Erg leuk om te zien.


Toen papa van zijn werk kwam, toonden Korneel en Hannah trots hun cadeautje. "Ook hij nam ook direct de Butterflies puzzel vast. Papa sloeg de makkelijke stappen over en waagde zich direct aan het allermoeilijkste level: nummer 48. Ook hij was er toch wel even zoet mee en vond het een erg leuk spel. Toen level 48 redelijk snel lukte, moest mama natuurlijk ook wel eens proberen, die wilde niet onderdoen voor papa, maar of level 48 direct lukte als eerste puzzel?", lacht Vicky.
 
Deze compacte schuifpuzzel telt een boekje met 48 opdrachten, van makkelijk tot razend moeilijk. Kies een opdrachtje uit. Plaats alle puzzelstukken op het spelbord zoals aangeduid. De overige puzzelstukken leg je omgekeerd (met de lege kant omhoog). Verschuif dan de puzzelstukken zodat je hele, symmetrische vlinders creëert. Je mag puzzelstukken enkel verschuiven en dus niet optillen of ergens anders leggen. Je hebt de oplossing gevonden wanneer alle vlinders opnieuw compleet zijn.


"Korneel vond de makkelijke groene opdrachten (starter) niet echt moeilijk. Hij fietste er samen met zuslief redelijk snel door. Pas vanaf opdracht 10 vond hij het een beetje moeilijker en duurde het oplossen iets langer. Maar dat is net de uitdaging natuurlijk."
Heel af en toe zag mama hem een beetje vals spelen door twee stukken die hij nog moest omwisselen op het bord gewoon eruit te nemen en op zijn plaats te stoppen. Lekker betrapt, maar even later probeerde hij de puzzel gewoon opnieuw en zonder vals spelen lukte het dan wel. "Als je natuurlijk bij het starten van de puzzel een stukje verkeerd op het bord hebt gelegd, kan je lang zoeken."

Korneel raakte na een weekje spelen tot level 23, in de gele junior reeks. Hannah raakte al tot level 30 (rode levels - expert), maar die had voorsprong door haar ervaring in de klas natuurlijk. Papa lost met gemak de moeilijkste puzzels op die in het boekje staan (blauwe levels - master), mama speelt het liefste het voorlaatste moeilijkheidsniveaus (rood - expert). Die bevatten voor haar de perfecte mix tussen nadenken en toch niet gefrustreerd raken. Mama heeft namelijk het geduld niet voor die allermoeilijke blauwe master levels en krijgt net als zoonlief Korneel de neiging om de laatste twee stukken manueel te verwisselen als niemand kijkt en het te lang duurt.


Korneel had in het begin vlak na uitpakken even een “Oh nee hé, het is met vlinders”- teleurgesteld gevoel. "Maar nu hij er veel mee heeft gespeeld, kijkt hij daar door en geniet hij duidelijk van de uitdaging die de denkpuzzel biedt. Al ben ik ervan overtuigd dat hij het nog veel cooler zou vinden als het met een ander figuurtje was dat iets minder “meisje” uitstraalde. We vinden het alle vier best een mooi spel. Het is handig dat je de losse blokjes netjes kan opbergen onder het deksel, zo gaan er geen stukjes van de puzzel verloren en kan het mooi opgeruimd worden, al sluit het deksel niet zo super goed als ook het instructieboekje erbij moet."
"Dit spel past perfect bij ons gezin. We puzzelen graag, of het nu een legpuzzel is, een denkpuzzel, een app op de ipad met logische puzzels of zelfs woordpuzzels of sudoku’s in de krant. Dit SmartGame Butterflies wordt in ons gezin dus erg gesmaakt door jong en ouder, wat toch wel een erg fijn compliment voor de makers is als je zoiets kan bereiken met zo’n simpel concept. Maar ik herhaal het, we zijn dan ook een puzzelfamilie die aangetrokken wordt door dergelijke uitdagingen", vertelt Vicky.
Butterflies is zo leuk dat er zelfs af en toe ruzie gemaakt wordt over wie nu eerst mag. "
Vooral als een level te moeilijk is voor de een, wordt het spel al eens uit de handen getrokken van “Ik zal het wel doen” versus ”Nee ikke, wacht even” gekibbel, waarna mama moet tussenkomen als scheidsrechter. Maar dat bewijst denk ik alleen maar dat het een tof spel is. Korneel vindt het vooral leuk dat hij zelf kan kiezen welke moeilijkheid hij neemt. En dat er zoveel verschillende puzzels zijn die je zelf kan maken, zo word je het niet direct beu."
 
Er wordt vaak spontaan naar het spel gegrepen. "Dat is een dikke pluim want doorgaans zijn onze kinderen nieuw speelgoed snel beu. Zo kwam Korneel woensdag laat thuis van zijn voetbaltraining en in plaats van voor de tv te hangen of de ipad te nemen, begon hij direct weer te puzzelen op de Butterflies. Toen het slaaptijd was, wilde hij niet direct stoppen."

Een aangename verrassing was ook de voucher die in het doosje zat, die 1 maand toegang geeft tot de online versies van alle SmartGames. "Die voucher hebben we nog niet omgewisseld omdat de fysieke versie nog erg in trek is, maar dat zijn we zeker nog van plan."

Toen Hannah vertelde over alle SmartGames in haar klas, herkende mama Vicky onder andere het spel van de pinguïns en dat van de geparkeerde auto. Die had ze weleens zien staan in de folder van de speelgoedwinkel en telkens getwijfeld zo’n spel te kopen, omdat ze weet dat de kinderen graag denkspelletjes spelen en dat best ook wel een educatieve waarde heeft. "Logisch leren denken speels stimuleren is altijd mooi meegenomen. Echter, de stap om het ook echt te kopen, dat is er om een of andere reden nooit van gekomen…  Misschien moet ik bij een volgende verjaardag of pakjesgelegenheid misschien toch maar niet voorbij die andere SmartGames lopen in de speelgoedwinkel en die toch gewoon kopen. In elk geval, wij beschouwen de SmartGames nu als een leuke cadeautip voor de toekomstige verjaardagsfeestje van kameraadjes, nichtjes en neefjes. In ons gezin is de kans nu wel groot dat hier binnenkort nog meer SmartGames hun intrede zullen doen."

Veel vlinders in hun buik voor Butterflies, zoveel is duidelijk!


De adviesprijs voor Butterflies bedraagt € 14,99. Je kan het spel hier online kopen of in de speelgoedzaak in je buurt. Meer weten?
http://www.smartgames.eu/nl/smartgames/butterflies