Vandaag start de jaarlijkse Voorleesweek. Iedereen Leest wil jong en oud hiermee de kracht en het belang van voorlezen benadrukken, ook voor...

Hier hangt voorlezen in de lucht!

Vandaag start de jaarlijkse Voorleesweek. Iedereen Leest wil jong en oud hiermee de kracht en het belang van voorlezen benadrukken, ook voor kinderen met leesmoeilijkheden.

Om de Voorleesweek te steunen, lezen H.K.H. Koningin Mathilde, minister van Cultuur Sven Gatz en actrice Tina Maerevoet voor op verschillende plekken. De voorleesteller op www.voorleesweek.be toont dat ze niet de enigen zijn: op dit moment geeft die aan dat er al aan meer dan 48 000 mensen voorgelezen wordt.

Voorleesweek is al jaren een stevige traditie in Vlaanderen en Brussel. Elke derde week van november staat voorlezen centraal bij gezinnen, scholen, bibliotheken, boekhandels en in de kinderopvang. Dit jaar wil organisator Iedereen Leest tijdens de Voorleesweek ook extra aandacht besteden aan kinderen met leesmoeilijkheden. Voor wie, door bijvoorbeeld een visuele beperking of dyslexie, moeite heeft om zelf te lezen is voorlezen een uitgelezen manier om toch te kunnen genieten van verhalen. En kinderen bij wie leren lezen niet zo makkelijk gaat, genieten er vaak des te meer van om ongecompliceerd naar een verhaal te kunnen luisteren.Iedereen die tijdens de Voorleesweek voorleest, kan zich registeren voor de voorleesteller op www.voorleesweek.be. Op dit moment wordt er al aan meer dan 48 000 kinderen en volwassenen voorgelezen. Iedereen die zich registreert, krijgt een gratis luisterfragment van bekende voorlezers Linde Merckpoel (StuBru) en Joris Hessels (Radio GaGa) cadeau.

De positieve effecten van voorlezen werden al in verscheidene onderzoeken aangetoond. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en woordenschat, heeft een positief effect op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, het prikkelt hun fantasie en zorgt voor een fijn moment van rust en samenzijn. Toch blijkt dat voorlezen nog niet in alle gezinnen, scholen en kinderdagverblijven tot de vaste rituelen behoort. Met initiatieven als Voorleesweek en Boekstart wil Iedereen Leest van voorlezen een speerpunt maken in haar leesbevorderingsbeleid.Wij registreerden ons bij de voorleesteller. En deze week? Lezen we nog een boek extra!


Meer weten?
http://voorlezen.be/ 

Foto's?
Iedereen Leest