Miljoenen kinderen zijn onlangs vol enthousiasme aan het nieuwe schooljaar begonnen, maar onder hen zijn er ook heel wat die de terugkeer na...

Wees een maatje, geen pestkop

Miljoenen kinderen zijn onlangs vol enthousiasme aan het nieuwe schooljaar begonnen, maar onder hen zijn er ook heel wat die de terugkeer naar de schoolbanken met een bang hart tegemoet gingen. Binnenkomen in een nieuwe school en de kennismaking met nieuwe klasgenoten is nog al te vaak een voedingsbodem voor pestgedrag. Pesten is vandaag de dag nog steeds een probleem waar bijna alle kinderen tijdens hun schooltijd mee te maken krijgen. En dat is niet ok!

Cartoon Network en actrice Clara Cleymans roepen daarom kinderen in Vlaanderen op om zich actief in te zetten tegen pesten. In samenwerking met Awel creëert Cartoon Network een platform waar, onder het motto "Wees een maatje, geen pestkop", kinderen, leerkrachten én ouders, informatie kunnen krijgen over pesten en wat men er tegen kan doen. Een online platform zal kinderen via enkele nuttige tips en vuistregels informatie geven over hoe je met pesten omgaat.


Actrice Clara Cleymans zet als ambassadrice haar schouders mee onder het project, en moedigt kinderen aan om over het onderwerp te praten. "Toen ik werd gevraagd om het gezicht te zijn van deze antipestcampagne heb ik snel toegezegd. Ik gaf meer dan eens aan in interviews dat ik slachtoffer ben geweest van pesterijen. Al een paar keer hebben jongeren me hierover aangesproken omdat ze zelf werden gepest. Ik probeerde hen telkens een hart onder de riem te steken en eventueel wat tips te geven. Door deze campagne probeer ik meer jongeren die gepest worden te bereiken. Wie weet kan ik hen op een of andere manier inspireren en aanmoedigen om over hun situatie te praten."

De 'CN Buddy Network' campagne tegen pesten wordt ondersteund door Awel, dat via haar kanalen aandacht vraagt voor deze antipestcampagne. De campagnewebsite bevat informatie voor kinderen, leraren en ouders. Bovendien worden verschillende spots over pesten uitgezonden op Cartoon Network.
De campagnespot, die de komende periode uitgezonden wordt op Cartoon Network, kun hier je bekijken. 


 
Pesten gebeurt overal: op school, op de sportclub, op internet en tijdens het spelen. Niemand wil gepest worden. Niemand vindt pesten leuk! Sommige kinderen denken dat ze alleen een grapje uithalen, maar als kinderen iemand anders met opzet pijn doen is dat pesten. Kinderen die gepest worden, voelen zich bang en alleen.

Deskundige partner in de antipestcampagne is Awel, de organisatie die in gesprek gaat met kinderen en jongeren vanuit het anonieme en vertrouwelijke standpunt.  Awel luistert, voelt en denkt mee met alles wat de jonge oproepers bezighoudt. Pesten is dan ook een onderwerp dat vaak aan bod komt tijdens de telefoon-, mail-, chat- en forumgesprekken. Deze tips van Awel om met pestgedrag om te gaan kunnen alvast een hulp zijn:
* Word je gepest? Blijf er niet mee zitten maar praat erover. Dat kan met een vriendje, met je ouders, broer of zus of een leerkracht. Praten kan opluchten, zo voel je je even niet alleen.
* Zie je dat iemand gepest wordt?  Ga op zoek naar iemand die kan helpen. Hulp vragen is niet hetzelfde als klikken! Zijn er misschien nog kinderen die willen helpen? Samen staan jullie sterker dan alleen. Het is heel moedig om tegen de pester(s) te zeggen dat jij het pesten niet leuk vindt.
* Durf jij wel eens pesten? Of doe je mee met anderen? Probeer even na te denken waarom je dat doet. Misschien ben je zelf bang of verdrietig. Misschien werd je vroeger gepest. Pesten is echt voor niemand leuk. Ook niet voor jou.
Foto's?
Cartoon Network


Meer weten?
http://buddy.cartoonnetwork.nl/