SIV GAAT LOGEREN ging zondag in première tijdens het Filmfestival in Oostende. De rode loper werd uitgerold voor Hannah en Korneel.

Siv gaat logeren bij Hannah en Korneel

SIV GAAT LOGEREN ging zondag in première tijdens het Filmfestival in Oostende. De rode loper werd uitgerold voor Hannah en Korneel.

Hannah en Korneel bekeken op voorhand de trailer op Youtube. "Hannah dacht dat het wel een toffe film zou zijn. Korneel had er iets minder zin in, want hij zei direct dat het wel een saaie film zou zijn," vertelt mama Vicky.

Wie uiteindelijk gelijk kreeg? De zus! "De film bleek gelukkig helemaal niet saai, maar net heel erg speciaal en leuk. Hannah had dus gelijk, Korneel niet."


Hun namen kwamen op de gastenlijst. Gewoon even aanmelden en klaar. "Wat vonden we het speciaal dat we als eersten in ons land deze film mochten gaan kijken. Het was tijdens het filmfestival, dus er was een rode loper. Zoals op televisie soms, maar er waren geen mensen van op televisie. Zo op de gastenlijst staan is heel leuk. Je moet je naam zeggen en dan mag je gewoon naar binnen. We mochten ook zelf kiezen waar we wilden zitten."
"Het gaat over een klein meisje Siv uit Zweden die voor de aller-allereerste keer ergens anders gaat logeren, bij een nieuw meisje van haar klas dat ze nog niet zo goed kent en die wel een beetje bazig is. Eerst had Siv er keiveel zin in, maar daarna werd ze wat zenuwachtig en wilde ze naar haar papa bellen om naar huis te gaan. Maar haar vriendin Cerisia had het papiertje met het telefoonnummer van papa erop afgenomen en Cerisia was ineens verdwenen uit haar bed in de nacht. Siv moest haar zoeken in het grote huis en kwam op haar zoektocht allerlei rare dingen tegen, waaronder 2 levende dassen die konden praten en haar wilden helpen."

 
Hannah kon zich helemaal vinden in dit onderwerp. "De allereerste keer dat ik alleen op ponykamp moest en daar ging slapen zonder iemand vooraf te kennen, vond ik dat ook een beetje eng, ook al ga ik vaak logeren. Gelukkig was dat ook snel weg, want het was heel plezant op kamp en ben nu zelfs al eens terug geweest", vertelt Hannah. 

Of logeren volgens grote broer Korneel eng kan zijn? "Op school logeren zou een beetje eng zijn. Enger dan bij vriendjes waar het leuk is om te gaan logeren," vertelt hij.

We vroegen ieder gezinslid wat ze van de film vonden.
Hannah: "Mooi, maar sommige dingen waren een beetje eng."
Korneel: "Er waren ook heel grappige stukken bij, zoals met de dassen en de koekjes."
Papa: "Het was soms een beetje raar en beverig en onscherp gefilmd, wat niet altijd leuk was om naar te kijken."
Mama: "Het was een trage film, maar wel heel mooi en speciaal. Vanuit kinderogen gefilmd, zodat je echt in de schoenen van Siv leek te staan. Het gevoel van de film over bang zijn als je voor de eerste keer ergens gaat slapen waar je het niet kent, kwam wel goed over.


En welk personage ze het leukst vonden...
Hannah: "Siv, omdat die het meest meemaakte in de film."
Korneel: "De hond Pollak, omdat die likjes gaf en omdat hij stiekem in de kamer kwam slapen bij Siv en Ceresia, hoewel Siv erg bang was van de hond."
Mama: "De 2 dassen, of 'kibbelkonten', vond ik best grappig. Die deden me erg denken aan Hannah en Korneel als ze in een kibbelbui zijn."

De film samenvatten in 5 woorden? 5 woorden maar? Dat is moeilijk... 
* grappig: zoals de dassen die eigenlijk cavia’s zijn en zeggen “als je geen fietssleutel hebt, heb je ook geen fiets en als je geen fiets hebt, heb je ook geen fietssleutel” of dat ze scheetjes en boertjes laten als ze spuitwater hebben gedronken of als ze weer eens koekjes willen of laarsjes aandoen om door de koekjeskruimels te lopen
* beetje eng en spannend: want er gebeuren ’s nachts echt wel rare dingen in dat huis van Cerisia. Zou Siv nu alles gedroomd hebben of zijn er echt magische dingen gebeurd in dat huis?  
* een beetje raar, want er gebeuren dingen die niet kunnen: we denken dat Siv misschien aan het dromen was en in haar droom de plakker op Pollaks hoofd plakte, maar ’s morgens hangt de plakker er wel echt aan. Dat is raar.
* leukNa de film bleven Hannah en Korneel nog heel even plakken voor de workshops. "Daar was wel veel volk en lange rijen. Dus we zijn niet lang gebleven. We hebben op 1 standje wel een paar van die knutseldingen meegenomen naar huis. Thuis maakten we nog iets met 2 papiertjes met elk een figuur op en elastiekjes, zodat als je het ronddraait ze op 1 kant van het blad lijken te staan. Ook de maskers van de dassen gaan we nog inkleuren en uitproberen."

Een wonderbaarlijk avontuur, op smaak gebracht met een fikse scheut magie. Een aanrader, volgens Hannah en Korneel. 
"Ik zou het aan mijn vriendinnen Madelief en Evita vertellen. Maar er zijn ook wat vrienden in mijn klas van wie ik denk dat ze de film niet zo leuk zouden vinden. Dat weet je nooit zeker," vertelt Hannah.
"Mijn beste vriend Audric zou de film heel grappig vinden, en ook een beetje eng, net zoals ik", Korneel.

Zelf gaan kijken? Dat kan in UGC Antwerpen, Utopolis Mechelen, Buda Cinema Kortrijk, Cinema Zed Leuven, Studio Skoop Gent, The Roxy Theatre Koersel en Cinema Central Ninove.


Meer weten?