Woensdag was de internationale Wereld Alzheimer Dag. Dan ging Als alles kan, kan niets kapot in première. Lore en ...

Als alles kan, kan niets kapot

Woensdag was de internationale Wereld Alzheimer Dag. Dan ging Als alles kan, kan niets kapot in première. Lore en Emma waren erbij.

Oma is verdwaald in haar hoofd. Kleine Lizzie probeert haar te volgen. Maar oma is niet bij te houden. Oma danst en danst de wereld uit.

Als alles kan, kan niets kapot kruipt in het hoofd van een demente vrouw en van haar kleindochter die tracht te begrijpen wat er aan de hand is. Waar komt oma vandaan? Wie was ze vroeger? Wie is ze nu? En wat moet er nu met haar? Als alles kan, wordt oma misschien straks wel een paarse vlinder?


"Ik had het gevoel dat dit anders zou zijn dan de andere toneelvoorstellingen die ik al zag met mijn kinderen en had hen dus ook op het thema voorbereid. Hun overgrootmoeder is dement, dus ze begrepen snel wat ik bedoelde", vertelt mama Els. 
In de wereld van vandaag met de groeiende vergrijzing, is Alzheimer niet meer weg te denken. Iedereen krijgt in zijn leven op één of andere manier wel te maken met dementie. Voor kinderen is het niet altijd even gemakkelijk te begrijpen wat er gebeurt. Waarom oma hen niet herkent. Of hen aanspreekt met de naam van hun broer. 

 
"Het decor was minimalistisch, maar dat paste helemaal voor dit stuk. Emma, die acht is, begreep vast niet alle woorden in het toneelstuk, maar dat was niet nodig. De dans en zang die erin verwerkt zaten, maakten het geheel ook toegankelijk voor kinderen van acht. Met haar elf jaar was Lore zeker een geschikt doelpubliek om de woordspelingen te begrijpen."


"De voorstelling duurde niet erg lang, ongeveer 45 minuten, maar meer was niet nodig. Op deze manier boeide het toch wel moeilijk thema van begin tot eind. Bij dit thema verwacht je geen vrolijke voorstelling, maar de makers zijn erin geslaagd om zowel voor vertederende momenten te zorgen, als voor momenten die je doen glimlachen. Op het einde vond ik het heel aangrijpend, maar de kinderen ervoeren dit geheel anders."

"De zoetgevooisde stem van de hoofdrolspeelster zorgde zowel voor een aangename stem om naar te luisteren, als voor mooie zang." Aline Goffin is actrice/zangeres. Ze was onder andere te zien in Starend Meisje van Zonzo Compagnie en heeft haar eigen muziekproject Along a line. "De liedjes waren fijn en de dansbewegingen hielden zeker onze aandacht vast. Wanneer "oma" danst, zaten we geboeid te kijken. Mijn dochters waren het erover eens dat de mooie zangstem en het mooie ballet de beste delen van dit stuk waren. De man op de piano zeker niet vergeten, want ook zijn tussenkomsten waren leuk!""Ik zou dit stuk zeker aanraden als je kinderen gewoon zijn om naar toneel te gaan. Wij vonden het alvast heel erg fijn!"Foto's?

Stef Depover 
Affichebeeld?
Olympe Tits 

Meer weten?
http://www.walpurgis.be