Maandag start de laatste volledige vakantieweek. Wie nog niet op schattenjacht trok, heeft nog heel even de tijd om dat te doen. Nog tot 31 ...

Nog snel op schattenjacht!

Maandag start de laatste volledige vakantieweek. Wie nog niet op schattenjacht trok, heeft nog heel even de tijd om dat te doen. Nog tot 31 augustus kunnen kinderen in familieverband op schattenjacht trekken en hun zintuigen de kost geven. 

Vlieg, het familielabel van CultuurNet Vlaanderen gidst families door het culturele aanbod en moedigt met deze actie jonge gezinnen aan om er samen op uit te trekken en het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken.

Dit jaar is het thema ‘Zie jij wat ik zie?’. Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld dan volwassenen: met verwondering, een open blik, ongecompliceerd … Daarom stopt Vlieg in elke schatkist drie verschillende kijkboekjes boordevol spelletjes en opdrachten: een zelfgemaakte kijkkaart om van te dromen, een tijdreismasker met een blik op de wereld over vijftig jaar of tips om te gluren naar de buren met spiegelpapier. Je kan het zo gek niet bedenken.


De schatten van Vlieg zijn verstopt op meer dan 300 zinnenprikkelende locaties, verspreid over 146 gemeenten. Zo zetten schattenjagers in Oudenaarde verschillende brillen op om naar het verleden te kijken en krijgen ze in Alden Biesen een blinddoek om. In T’ Grom (Sint-Katelijne-Waver) kunnen speurneuzen dan weer ontdekken waarom bijen zo verlekkerd zijn op bloemen met behulp van ultraviolet licht.

Op 21 plaatsen in Vlaanderen kunnen families tijdens de zomer op zoek naar de Schat van Vlieg met behulp van een app. Met de app, een samenwerking met de start-up Ojoo, krijgen de schattentochten van Vlieg een nieuwe dimensie en worden ze een game in plaats van een klassieke zoektocht op papier. Schattenjagers volgen een route op hun smartphone of tablet en krijgen onderweg opdrachten: van selfies maken met een standbeeld tot een fotoraadsel in de bib.

In Wuustwezel is de zoektocht ronduit een succes: voor een kleine gemeente werd de zoektocht al dikwijls gedownload én ook veel gespeeld op de tablets die ontleend kunnen worden in de bib van de Kempense gemeente. Niet enkel in Wuustwezel wordt de app vaak gedownload en gebruikt. Ook op andere locaties, zoals in het Tongerse Begijnhof, de bib van Genk, of in een grotere stad als Gent, waar de erg populaire zoektocht werd uitgewerkt langs verschillende culturele hotspots, durven organisatoren al voorzichtig te gewagen van een succes. In Gent wordt binnenkort de Waalse Krook, nu nog een bouwwerf en de nieuwe plek voor een bibliotheek, als bijkomende locatie in het Vlieg-app-parcours opgenomen. De Gentse organisatoren merken ten slotte nog op dat door de app meer families worden toegeleid naar binnenlocaties zoals het STAM, waar ook een schat van Vlieg verstopt zit. 


"Het werken met een app is voor kinderen en hun ouders heel fijn, maar kan ook het thema van deze zomer Zie jij wat ik zie verrijken", vindt Katelijne Morreel van Vlieg. "Met de games op de verschillende locaties worden kinderen uitgedaagd om ook een op een andere manier te kijken naar de wereld om hen heen."

CultuurNet en OJOO onderzoeken nu de mogelijkheden om met permanente zoektochten culturele locaties te ontsluiten via de app. 

De app is gratis te downloaden. Meer info vind je op https://www.uitmetvlieg.be/schattenjacht/app
 


Bekijk hier het overzicht van alle schatlocaties of ontdek hier de activiteiten per locatie.