Antwerpen, de stad, al trappend met de kinderen ontdekken? Het kan! En het is zelfs heel leuk! Antwerp Bike Tours geeft je een totaal andere...

Kindvriendelijk, leerrijk en speels

Antwerpen, de stad, al trappend met de kinderen ontdekken? Het kan! En het is zelfs heel leuk! Antwerp Bike Tours geeft je een totaal andere kijk op de stad, per fiets én met gids. We reserveerden één Kids Tour voor Getest op kinderen en stuurden 2 gezinnen mee. 

Een fietstour op kindermaat is leuk voor het hele gezin! Antwerp Bike Tours organiseert een 2,5 uur durende fietstour voor gezinnen. De tofste plekjes voor kinderen? De leukste weetjes over de stad? Je ontdekt het allemaal!

Mama Veerle kende Antwerp Bike Tours nog niet en sloeg meteen aan het surfen. "Na het lezen van hun website (www.antwerpbiketours.eu) vormde ik me een beeld van wat ons te wachten zou staan. Ik bedacht enkele plaatsen die we zouden kunnen bezoeken en wat daar dan over gezegd zou worden… en zo kreeg deze uitstap al vorm in mijn hoofd."


De afgesproken datum werd, door de slechte weersomstandigheden, verschoven naar een later moment. "Na wat over en weer gemaild te hebben, waarin oplossingen bedacht werden om al onze kids mee te krijgen (de 2 oudsten, bijna 9 en 7, fietsen zelf, de 3 kleinsten, 5,5, 3 en 1 moesten vervoerd worden), kwamen we tot het besluit dat manlief met onze eigen bakfiets zou rijden. Dan hoefde er geen kind achterop bij de gids, want dat beperkte haar bewegingsvrijheid onderweg, begrijpelijk."

"We spraken af om 9u45 in de Kaasstraat 2 in Antwerpen. De kennismaking verliep heel gemoedelijk, vlot en gastvrij. Gids Kristien blijkt nog een studiegenote van mij te zijn geweest in Regina Pacis. Haar dochter Dorien was heel attent en lief voor de kids. Haar man Steven is de eigenlijke zaakvoerder en tevens manusje-van-alles… 3 sympathieke, sociale mensen."


Fietsen zitten steeds inbegrepen in het aanbod. Er zijn fietsen voor kids vanaf 8 jaar, verschillende maten stadsfietsen voor mama en papa én veilige kinderstoeltjes voor kleine broertjes en zusjes. "Onze fietsen stonden al buiten klaar in de autovrije Kaasstraat. Prachtig nieuwe, groene exemplaren met het ABT-logo duidelijk zichtbaar. Handig, zo blijkt later, dan zien de andere weggebruikers dat die slinger fietsers bij elkaar hoort! Voor de kleine meisjes zijn er witte Oxfordfietsen met groene bloemversiering en de kleine jongens krijgen stoere, grijze jongensfietsen ter beschikking. Alle fietsen zijn gloednieuw en in uitstekende staat: stevig opgepompte banden, soepel draaiende ketting en versnellingen, functionele remmen,… en een mandje aan het stuur om waterflesje, handtas of regenjas makkelijk mee te kunnen nemen."

Veerle geeft graag als tip mee dat de organisatie in de toekomst nog kan investeren in een bakfiets of fietskar. "Zo kunnen ook jonge, grote (éénouder)gezinnen makkelijk mee op pad. Voor ons vormde het geen probleem, omdat de afstand Boechout-Antwerpen nog doenbaar is met de bakfiets. Maar voor buitenlandse toeristen bestaat die optie niet."

 
"Voor ons vertrek kregen alle kinderen nog een plastieken tasje met kleefdiamant in. Ah ja, we begeven ons immers in Antwerpen, de diamantstad. Daar had Simon, soms ook onze ‘ekster’ genoemd, wel interesse in. Zoveel mogelijk vragen eerst en juist beantwoorden, werd zijn missie vanuit de bakfiets, in ruil voor een kleefdiamant!"

"Nadat er nog enkele afspraken gemaakt werden in verband met het in groep fietsen, konden we echt van start gaan. We reden aan een rustig tempo, in een lange rij, richting Grote Markt (Stadhuis, Brabo), kathedraal, Nello en Patrache, H. Conscienceplein, universitaire wijk, striptekeningen op muren, mariabeeldjes, begijnhof, Rubenshuis, door de voetgangerstunnel naar Linkeroever, het MAS,…"


"Ik leerde Nello en Patrache kennen uit het boek ‘Een hond van Vlaanderen’. Ongekend in België, een begrip in Japan. Vandaar ook de gedenksteen met Japans opschrift voor de kathedraal. Voor het eerst kwam ik in het Antwerpse begijnhof. We passeerden langs enkele mooie, boeiende plekjes van Antwerpen, kregen uitleg op kindermaat (niet te overladen, speels, leuk verteld met interactie van de kids) en er was het spelelement met de kleefdiamanten, die overigens heel gul werden uitgedeeld (er werd ook duidelijk benadrukt dat het niet belangrijk was wie de meeste diamanten verzamelde!)"


Of hun verwachten ingelost werden? "Die werden ruimschoots ingelost. We bezochten inderdaad die plekjes die ik in gedachten had en nog enkele meer (begijnhof, Mas, Rubenshuis). Het was aangenaam fietsen met zo’n mooie, goede fietsen. 
De route van 6 kilometer is veilig voor kinderen vanaf 7 à 8 jaar, op voorwaarde dat ze zich wel vaker in drukker verkeer begeven. Want soms moesten we drukke straten oversteken en moest ieder voor zich toch weer uitkijken of het veilig oversteken was."


"De toer zelf duurde langer dan voorzien, nl. 3 uur in plaats van 2,5 uur. Een defecte lift van de voetgangerstunnel was hier de oorzaak van. Even bemerkte ik een beetje paniek bij Kristien, maar meteen herpakte ze zich en werden alle opties voorgelegd en besproken (LO overslaan, met de roltrap gaan (uitgesloten met bakfiets), opsplitsen of te voet gaan). De mening van de groep was van doorslaggevend belang en er werd geopteerd voor de laatste optie. Daardoor kwam Kristien een beetje onder tijdsdruk omdat ze om 13u30 nog een toer moest begeleiden. Maar we stapten een stevig tempo zodat ook het speeltuintje op Linkeroever nog verkend kon worden!"

"Het mooiste uitzicht hadden we toch wel bovenop het MAS. Het leukste weetje vond ik waarom er zoveel Mariabeeldjes in de Antwerpse straten terug te vinden zijn."


"Ik zal de verwondering nooit vergeten die ik zag bij de kinderen. Ze waanden zich echt toeristen in eigen land. Ook de dagen erna hadden ze het nog over de hoogste torens van Antwerpen. Of over het feit dat ze onder een grote rivier gewandeld hadden. Of het cruiseschip dat ze zagen in hartje Antwerpen. De grootste troef lijkt mij toch het erg kindvriendelijke karakter van de tour. Onze kids, en wijzelf, zijn niet zo geïnteresseerd in cultuur, maar deze laagdrempelige kennismaking met Antwerpen sprak hen, en ons, heel erg aan! Wat er beter zou kunnen? Geen idee! Voor ons was dit perfect… ik ben heel blij dat wij dit mochten uittesten. De fietstocht samenvatten in 5 woorden? Hartelijk, kindvriendelijk, gevarieerd, leerrijk en speels."

Hier kan je de Kids Tour reserveren. Per volwassene (12+) betaal je € 22. Kinderen van 8 tot 12 jaar betalen € 16.


Meer weten?