Elien en Lore mochten vorige maand de aap gaan uithangen in de Olmense Zoo. En dat deden ze maar al te graag! Wat een vrolijke beestenboel!

De aap uithangen

Elien en Lore mochten vorige maand de aap gaan uithangen in de Olmense Zoo. En dat deden ze maar al te graag! Wat een vrolijke beestenboel!

Op zoek naar een leuke daguitstap met de kinderen? Trek dan zeker eens naar de exotische Antwerpse Kempen. Maar liefst 250 verschillende soorten dieren, de een al wat hariger en luidruchtiger dan de ander, wonen er in de Olmsense Zoo.

Ik had al wel eens iets gehoord van de Olmense Zoo, maar we waren er zelf nog nooit geweest. De meisjes, en vooral Elien, zijn gek van dieren (Lore ook op voorwaarde dat de dieren achter slot en grendel zitten). We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten: een dierenpark zoals de Zoo van Antwerpen en Planckendael of eerder een grote kinderboerderij? We waren benieuwd. Van bij ons thuis was het zo'n drie kwartiertjes rijden. De Olmense Zoo ligt niet zo ver van de E313. De locatie zelf wakkerde onze nieuwsgierigheid nog extra aan. Er zijn 2 parkings, tussen de Olmense woningen. We parkeerden op de eerste parking, een grasveld tussen woonhuizen. "Is hier die zoo?", vroegen we ons af. En inderdaad, we zagen wat verder in de straat de ingang van het park. De ingang is vrij bescheiden en wat verouderd. Deze inkom verklapt nog niet welke geheimen er achter schuilen. 

Aan de kassa kan je tickets én je parkingticket (2 euro) kopen. Kinderen tot 2 jaar mogen het park gratis binnen. Kinderen van 3 tot 11 jaar betalen 14 euro. Volwassenen vanaf 12 jaar betalen 18 euro. Senioren vanaf 60 en andersvaliden betalen 16 euro. Dit zijn de zomertarieven. In de winter is de inkomprijs lager. Je krijgt een gratis plannetje mee.

In 1976 werden de Antwerpse Kempen een stukje exotischer door de komst van deze Olmense Zoo. Toen Kapitein Roofthooft op zoek ging naar een stuk land voor zijn privécollectie dieren, vond hij deze in Olmen. Na de dood van de kapitein werd het park overgenomen door Charel Verheyen die er met zijn onuitputtelijke passie voor dieren een gezellig familiepark van maakte. Ondertussen is het park uitgegroeid tot een volwaardige zoo en vierde het vorig jaar zijn 20-jarige bestaan. Klaar om de aap uit te hangen? 

Bij het binnenkomen, zit je meteen tussen de aapjes. We hebben lang staan kijken naar de kleine aapjes buiten. Die waren echt super-schattig. Ze sprongen van links naar rechts, op en af de takken, klommen in de bomen en rolden over de grond.

Wat verderop kon je ook in hun verblijf binnenpiepen. Alle apen apen alle apen na. Elien en Lore vonden het erg grappig om naar het aapje te kijken en het aapje dacht precies net hetzelfde. Het raam van dit verblijf moest wel dringend eens gekuist worden. Dan zouden de aapjes (dewelke?) beter kunnen kijken. 

Wat verder was er een expo met allerlei opgezette dieren. Ik wilde er zo snel mogelijk weer buiten, want ik hou niet zo van al die dode dieren bij elkaar die je blijven aanstaren. Maar de meisjes vonden het geweldig. "Welk dier is dat?" "En wat is dat?" "En hoe is die gestorven?" "En..." Veel langer dan ik wou, bleven we de opgezette dieren bestuderen en bespreken. Ik was blij dat Kapitein Roofthooft er niet tussen stond.


 

We liepen langs de speeltuin ("Dat is voor straks, meisjes.") en gingen binnen bij de reptielen en amfibieën. Gefascineerd keken de zusjes naar de gigantische slangen, de gekke hagedissen en de griezelige spinnen. Sommige ramen waren gebarsten. Er hing een briefje bij dat het glas, ondanks de barsten, nog erg stevig was en niet zou barsten. Dat deed het ook niet toen wij er waren. Oef!


 

We passeerden de speeltuin en het grote luchtkussen met de belofte dat we later op de dag terug zouden komen om te spelen én te springen. En wat verderop belandden we tussen de geitjes. Lore was niet zo enthousiast. Want van zodra de dieren niet meer achter slot en grendel zitten, maar vlakbij jou, vindt ze er niks meer aan. Elien daarentegen vond het geweldig om tussen de geiten te zitten. Er zat ook een hertje tussen de geitjes. Maar het hertje was nog moe en kwam niet dichterbij. 


 

De dagen voor ons bezoek waren erg nat. We hadden die zondag in juni erg veel geluk met het droge weer. Dat maakte wel dat de wandelpaden erg modderig waren. Onze sandalen waren al snel erg vuil. Tip: neem ook laarzen mee voor de kindjes!

Na de geitjes, bewonderden we de vogels. En in de Olmense Zoo wonen veel bijzondere, mooie vogels, geloof ons! Van grasparkieten tot ara's.
Wat later, stapten we de tropenhal binnen. Je waant je even in de tropen: waterpartijen, een waterval, bomen en planten, hoge luchtvochtigheid en véél vogels. Bij het binnenkomen passeer je het verblijf van de panterschildpadden. Langs het wandelpad stap je naar de eerste verdieping. Je wandelt er tussen de volières met tal van vogelsoorten die je nooit eerder zag of hoorde. 

Leuk zijn hier ook de tafeltjes waar je kan picknicken. Zelfs wanneer het weer je in de steek zou laten, vind je een gezellig (warm én droog) plekje voor je lunch. Let wel op dat de vogeltjes je boke niet wegpikken. Want er vliegen een honderdtal vogels vrij rond in de tropenhal: ibissen, glansspreeuwen, kuifduiven, Senegalese totels, kanaries, ... Hier en daar kom je een kwartel tegen. Met een beetje geluk ontmoet je deze vogels van heel nabij op de voederplaatsen. Wie van avontuur houdt, kan off road gaan. Er is een kort avonturenparcours tussen de planten en het water. Leuk! En spannend!Nog in de tropenhal is er een nis waar je vleermuizen kan spotten. Het is er donker en je moet goed kijken. Maar na even focussen, vind je ze! Ze hangen ondersteboven aan het plafond. Gek! 

Buiten ontmoetten we arenden, buizerden, gieren, uilen én loopvogels. Op verschillende plekken in het park zijn er borden met leuke weetjes en opdrachten op kindermaat. Met 'Zoo anders dan ik' kan je een kleuterwandeling door het park maken. Met doe-, speel- en leermomenten beleven je kinderen het park en de dieren nog intenser. Zo daagde een ooievaar ons uit om zo lang mogelijk op één been te staan. Voor Lore véél te moeilijk, bij Elien lukte het (mits een oogje dichtknijpen bij het vals spelen) en voor papa was het een makkie.


 

Elien houdt van poezen. En die reuzepoes, ook wel lynx genaamd, vond ze dan ook 'kei schattig'.


 

Wat was dat gegrom? Nee, niet de roofdieren, wel de buikjes van die 2 lieve meisjes. In het park kom je op verschillende plekken leuke picknick-plaatsen tegen. Wij kozen voor de banken met uitzicht op de aapjes. Niet veel later passeerde een grote mooie pauw aan onze tafel. En iets later ook een reetje. Nog wat later kwam er een schildpad uit het water piepen. Je zit in de zoo, maar het lijkt alsof je midden in de natuur zit met al die nieuwsgierige beestige bezoekers.


 

Na het eten stapten we richting de savanne. "Mijn lievelingsdieren", riep Elien enthousiast toen ze de giraffen zag staan. Ze ging vlakbij staan. De 2 giraffen zaten niet achter hekkens of tralies. Het enige wat tussen ons stond, was een grachtje en een muurtje van natuursteen. Zo cool!


 

Via de houten brug kan je naar boven stappen. Je hebt er een fantastisch zicht over de hele savanne met zebra's, antilopen, olifanten én giraffen. Je vergeet opnieuw even dat je in een zoo zit. Je waant je op safari in een Afrikaans land. Hier boven hebben we toch wel even vertoefd. Je kan blijven kijken naar dit prachtige gebied.


 

En het werd helemaal te gek toen één van de giraffen nog eens heel erg sociaal bleek te zijn. Hij kwam zelfzeker naar ons af. Elien en Lore wisten niet wat hen overkwam. De giraf kwam echt 'hallo' zeggen. En papa kon hem zelfs strelen. Hoe zot is dat?


 

Wat we ook erg leuk vonden, waren de verrassende plekjes in het park: een gezellig bankje, een klein speelhoekje, een mooi uitkijkpunt, ... Vlak voor de savanne was er een klein speeltuintje met enkele leuke toestellen.


 

Maar het beste werd in de Olmense Zoo duidelijk voor het laatste bewaard. Na de olifanten en giraffen, kruisten we wat verder enkele indrukwekkende roofdieren. Wanneer je de savanne verlaat, passeer je de kangoeroes en kom je op een loopbrug richting het berenbos.


 

Van bovenuit kan je vossen, wolven én beren spotten. Heel erg imposant! En grappig, want één van de beren zocht verlichting door z'n rug tegen een boom te krabben. Net zoals in de tekenfilm. Het leek wel Baloo van Jungle Book.
  
De laatste roofdieren die we op onze tocht tegenkwamen, waren de leeuwen. Wanneer je de loopbrug in het berenbos verlaat, kom je op een platform waar je aan je rechterkant de beren kan bekijken en aan je linkerkant de leeuwen kan toejuichen.


 

(Zoek de 5 verschillen tussen de 2 leeuwen en de 2 zusjes.)In de namiddag was er een animatieshow. We waren goed op tijd en hadden een plekje op de eerste rij. De zaal leek wel een circustent. In de arena lieten verschillende artiesten hun mooiste kunstjes zien: de paarden en pony's, de alpaca's, de hondjes én de danseres. De meisjes vonden het spectaculair. Dansende paarden, draaiende alpaca's, hondjes die op 2 poten stappen én een ritje maken met de paarden en een danseres die zo lening is, dat je er duizelig van wordt. 

De laatste dieren die we moesten zien, waren de kraanvogels en flamingo's. Die zaten op een klein domein waar je tussen kon wandelen. Elien was blij haar 'lievelingsdieren' (ja, ze heeft er 2...) te zien. Ze kon er echt heel erg dicht bij komen en trok foto's van de mooie flamingo's.


 

Zoals beloofd, trokken we nadien de speeltuin in. De speeltuin situeert zich rond de brasserie. Je vindt er allerlei gerechten:
* voor de vegetariërs: vegetarische loempia (€3,50), pizzabaguette (€5), spaghetti vegetariana (€10,50), ...
* warme maaltijden: dagsoep (€3), bitterballen (€2), Bicky Burger (€3,70), insectenburger met frieten (€9,50), bami met kip (€11,50), vol-au-vent met frieten (€12,50)
* kleine honger: pannenkoek (€6), koude of warme broodjes
* kindermenu: kinder-box (€6,50), kindermacaroni met ham-kaassaus (€8,50), kinderspaghetti bolognaise (€8,50), balletjes in tomatensaus met frieten (€9,50), ...

Het is een zelfbedieningsrestaurant waar je binnen kan zitten of een plekje op het terras kan bezetten met uitzicht op de speeltuin. 

De speeltuin is gevarieerd met klimtoestellen, schommels, glijbanen, ... De meisjes konden er gerust nog enkele uren vertoeven, als we die tijd zouden gehad hebben. Maar het was alweer bijna tijd om naar huis te gaan.


 

Maar niet voor we nog een gat in de lucht gesprongen hadden! Het luchtkussen vonden ze ook geweldig. Het grote groene kussen biedt ruimte voor maximum 16 kinderen van 3 tot en met 15 jaar.


 

Een bezoek aan de Olmense Zoo is véél meer dan een dagje dieren kijken. In het dierenparadijs gaan educatie en entertainment hand in hand. Daarom pakt de zoo uit met enerzijds een nieuwe baseline: Zie, doe, beleef! Anderzijds organiseert het een heel aantal top events voor het hele gezin. Klik hier om op de hoogte te blijven van deze events.

Van Afrika tot in Amerika, van op de Himalaya tot in de woestijn... De zoo en zijn dieren hebben alles in huis om er een onvergetelijke dag van te maken. Wij hadden alvast een beestige dag!
Meer weten?
http://www.olmensezoo.be