Het Cartoonfestival Knokke-Heist is de laatste jaren uitgegroeid tot hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Vlaamse kust met bijna...

Allemaal beestjes

Het Cartoonfestival Knokke-Heist is de laatste jaren uitgegroeid tot hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Vlaamse kust met bijna 100 000 bezoekers. En ook deze zomer zijn alle ingrediënten aanwezig voor een absolute topeditie. 


In samenwerking met  Paira Daiza en de Vlaamse overheid en met de hulp van Disney, Bibliodroom, Beeodiversity en Playmobil brengt Knokke-Heist een uniek en wonderlijk verhaal met dieren in de glansrol. De centrale thematentoonstelling heet dan ook ‘Allemaal beestjes’. Op een ludieke en cartooneske manier kom je te weten hoe mens en dier al eeuwenlang samenleven.

Knokke-Heist is de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Het mag dus niet verbazen dat de gids van de tentoonstelling een bij is. Tobee is zijn naam en hij leidt je doorheen verschillende themakamers. Via de biologieklas, langs het sprookjesbos en door de verborgen grot ontdek je de verschillende dimensies van het dierenrijk. Stond je er al eens bij stil dat dieren vaak als inspiratie dienen voor heel wat Disneyfilms? Wat hebben draken en dinosaurussen met elkaar te maken? En welke weetjes over dieren zijn fabeltjes? Dankzij Tobee kom je te weten hoe de mens in het dierenrijk naar de top van de voedselpiramide klom. En uiteraard heeft hij het over ‘de bloemetjes en de bijtjes’.





Je ontdekt cartoons van 10 gerenommeerde cartoonisten. Eva Mouton, Klaas Storme (Zaza), Erwin Vanmol, Kim Duchateau (Kim), Joris Snaet, Steven De Gryse (Lectrr), Pieter De Poortere, Steve Michiels/Myriam G.S Mestiaen, Marc De Cloedt (Marec) en Pierre Kroll (Kroll) zetten allemaal speciaal voor het Cartoonfestival hun beestige poot op papier. Meer dan 150 beestige cartoons geven ons een verfrissende kijk op het mensdom en het dierenrijk! Want we zijn tenslotte allemaal beestjes! Naast de thematentoonstelling zijn ook de geselecteerde cartoons van de grote prijs Knokke-Heist Gouden Hoed en de grote prijs Knokke-Heist Press Cartoon Belgium en Europe aanwezig in het Cartoonpaviljoen.


Wie de afgelopen jaren het Cartoonfestival bezocht, weet dat het niet enkel een tentoonstelling is, maar vooral een plezante belevenis voor het hele gezin. Deze zomer is er een heuse Ark van Noach in Knokke-Heist aangemeerd. Het centrale pronkstuk van de tentoonstelling is 16 meter lang en 12 meter hoog! De Ark toont je de geheimen van het dierenrijk in levende lijve. Op vrijdag 22 en 29 juli en 5 en 12 augustus zal De beestige bende met Jean Bosco Safari een muzikale verhaalvoorstelling brengen op het dek van het schip.

Kinderen kunnen in het Cartoonpaviljoen grappige dierenkaartjes verzamelen of op speurtocht vertrekken met het ‘Vlieg’-doeboekje in de hand. Ook leuk is de Photobooth waar je met je favoriete dier op stap kunt gaan in Knokke-Heist.

Connect to smile vzw, een Playmobil fanclub, heeft prachtige opstellingen in Playmobil gemaakt, die je allemaal kunt bewonderen in het paviljoen. De dragons road show van Playmobil is trouwens voor het eerst te zien tijdens het Cartoonfestival.

Dagelijks zijn er in de namiddag workshops voor de kinderen en op zondagochtend kun je deelnemen aan een ludieke rondleiding. Ook tijdens deze editie zijn er leuke prijzen te winnen met het rad van fortuin en een tekenwedstrijd.

Voor wie gecharmeerd is door het hele verhaal van het cartoonfestival en in de eigen tuin een feest voor plant en dier wil bouwen, is er het boek ‘Thuis in de natuur’ van Uitgeverij Bibliodroom. Het boek, voor de jeugd van 9 tot 99 jaar, bevat een schat aan tips om van de tuin een natuurlijk paradijs te maken maar werpt evenzeer een blik over het tuinhek naar het fascinerende leven van plant en dier overal ter wereld. Het auteurskoppel, Frank Pollet en Moniek Vermeulen, is zelf verslingerd aan de natuur en verduidelijkt hoe je de natuur kunt koesteren door zelf aan de slag te gaan met kleine projecten. Flink wat beestig geestige cartoons maken van dit boek een heerlijk hebbeding.  Het boek verscheen op 2 juli en kost 14.95 euro.



Het Cartoonfestival is elke dag van zondag 3 juli tot zondag 4 september 2016 van 10 tot 20 uur gratis te bezoeken, in het tentoonstellingspaviljoen op het strand voor Casino Knokke.


Meer weten?
www.cartoonfestival.be

Foto's?
Cartoonfestival