Op 1 mei opende Parcours Speleo in de Grotten van Han, een nieuw ondergronds parcours voor echte durfals. We stuurden K. en J. samen met beg...

Parcours speleo, voor echte ontdekkingsreizigers

Op 1 mei opende Parcours Speleo in de Grotten van Han, een nieuw ondergronds parcours voor echte durfals. We stuurden K. en J. samen met begeleidster Ina Leenaerts naar de avant-première.

K. en J. maken deel uit van een leefgroep in Berchem. Kinderen en jongeren met gedrags- en/of emotionele stoornissen en/of autismespectrum stoornissen kunnen er verblijven. Jongens en meisjes vanaf de laatste kleuterklas tot einde lagere school kunnen bij Caloes terecht. Begeleidster Ina Leenaerts stelde haar leefgroep kandidaat voor Parcours Speleo. De kinderen mogen niet herkend worden, daarom werden hun gezichten onherkenbaar gemaakt op de foto's.

"Vol spanning trokken we richting de Grotten van Han. Het is wel een eindje rijden. De parking is niet zo duidelijk aangegeven. Eens aangekomen werden we hartelijk ontvangen. Het was erg leuk dat we al meteen een sticker kregen. We voelden ons echte VIP's", vertelt Ina. 

 
De honderdjarige tram bracht het gezelschap naar de historische uitgang van het ondergrondse netwerk. "We reden met het treintje naar de grot toe. Dat was al de helft van de pret. We waren wel een beetje zenuwachtig, want we wisten niet precies wat er ging gebeuren. Een mevrouw kwam ons halen en leidde ons naar een tent. Daar kregen we al ons materiaal. We kregen een helm met een zaklamp en een echte overall. K. was al eens in een grot geweest, maar nog nooit met zo'n volledige outfit. We werden goed geholpen bij het aantrekken van alles."Langs het Hol van Enfaule, dat sinds 1857 verlaten is, gaan ze het Parcours Speleo binnen. Uitgerust met een overall beginnen de avonturiers hun ontdekkingstocht van de vergeten paden van de Grot. "Daar moesten we met onze lampen de witte reflectoren zoeken en volgen. Het eerste stuk was erg spannend. We moesten er echt enkele keren op onze handen en knieën kruipen. Dat was super cool!!!"


"Er waren ook mannen in de grot aanwezig die ons kwamen helpen als het wat moeilijker werd. J. zat bijvoorbeeld even vast met zijn laars in de modder. Dat was wel even grappig en dan hebben we hard moeten trekken." Dit eenvoudig speleoparcours van 600 meter is een unieke kans om je in de schoenen te plaatsen van een echte ontdekkingsreiziger!"Het leukste was dat er een gangetje echt wel onder water stond. Van de gids mochten we dat gangetje ook links laten liggen, maar K. vond het onze plicht dit toch te doorploeteren. We waren echt super nat, tot op onze onderbroek. J. vond het een topervaring. Super leuk en spannend tegelijkertijd!!!"


"Nadien kregen we nog een hapje en een drankje. Met de trein terug en dan lekker droge kleren aan in de auto en terug naar de groep! Wat een super fijne ervaring!! De jongens willen zeker nog eens terug!!"
Parcours Speleo is toegankelijk in het weekend, op feestdagen en in schoolvakanties. Deze activiteit kost 20 euro per volwassene en 13 euro per kind. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Je krijgt een helm, een overall, een hoofdlamp, rubberen laarzen, een harnas en een karabijnhaak ter beschikking. De tocht duurt zo'n 1,5 uur. Ervaring is niet vereist. Afhankelijk van het weer kan de activiteit worden geannuleerd omdat bepaalde doorgangen onder water kunnen lopen. Deze activiteit wordt sterk afgeraden voor zwaarlijvige personen, personen met hartaandoeningen en claustrofobische personen.