Tromgeroffel: de Savanne in ZOO Antwerpen is klaar! Hoefgetrappel: de kudde Kaapse buffels nam hun intrek en was onmiddellijk een baby rijke...

De Savanne is klaar!

Tromgeroffel: de Savanne in ZOO Antwerpen is klaar! Hoefgetrappel: de kudde Kaapse buffels nam hun intrek en was onmiddellijk een baby rijker. Vleugelgeklepper: 250 vogels leren hun huis verkennen. En vanuit het nieuwe restaurant krijg je een panoramisch zicht op dit extra deel nieuwe ZOO. De ZOO is nieuw en nu nóg mooier.

De ZOO vergroot met 1,5 ha en dat voel je! De Savanne, van maar liefst 2 250 m², zorgt voor een heel sterke beleving voor de bezoeker. Je komt dichter bij de dieren, oog in oog met de kudde Kaapse buffels. Er vliegen binnenkort bovendien meer dan 250 vogels van verschillend pluimage rond. Acht pylonen dragen het stalen net tot op 17 meter hoogte voor de losvliegende vogelsoorten. De toegang naar de Savanne loopt door een ondergrondse grot vol verrassingen voor de kleintjes. Naast een cascadevijver loopt het wandelpad verder, mét een oversteek over het water. De prachtige, historische architectuur wordt bewaard door het integreren van het Neushoorngebouw als woonst voor de vogels. Dit in mooi evenwicht met de moderne architectuur van het restaurant Savanne dat volledig in glas uitgewerkt werd en een panoramische doorkijk geeft op de Savanne en de Egyptische Tempel. Voor je ligt het terras met de speeltuin voor de kleintjes en daarachter de SpeelZOO voor de groteren. Een hippe combinatie! 


De kudde buffels doet stof opwaaien op de Savanne, niet alleen op de zandvlakten, maar ook in hun modderpoel. De indrukwekkende leider en kweekstier Husajn (15 jaar) maakt indruk met zijn verschijning van 900 kilo. Jonge stier Porthos daagt zijn vader al eens uit. Kaapse buffels zijn voor ons levensgevaarlijk, onvoorspelbaar, sterk en beweeglijk. Ze sprinten hard. Soms brengen ze een stormloop in gang, dan schrikken ze plots op en rennen zonder doel snel en hevig rond, en iedereen in de kudde volgt. Ze ruiken als de beste en staan op de derde plaats van gevaarlijkste dieren ter wereld. De vier dames Gitte, Zora, Yamma, Cella en jonge Panja zijn ook geen doetjes. Een beetje minder gewicht, maar even goed een spiermassa om u tegen te zeggen. Het allerkleinste stiertje werd op 1 juni geboren, net in dit nieuwe verblijf. 


In Afrika reist er op de rug van een buffel vaak een koe-reiger mee. Ook in de ZOO. Want tussen de buffels vliegen er binnenkort zo’n 250 vogels rond. De volledige biotoop is overkoepeld met een net op een hoogte tot 17 meter. In de toekomst scheren kapgieren over je hoofd. Zwarte ibissen, Afrikaanse lepelaars en abdimooievaars strekken hun stelten. Verschillende toerako’s en glansspreeuwen zorgen voor kleur op de Savanne. Helmparelhoenders scharrelen in grote groep rond bij de buffels. Fluiteenden, guinea- en olijfduiven zorgen samen met senegaltortels voor gekoer en gespetter. In de cascadevijver naast het wandelpad kabbelt rustgevend water. De groene beplantingen en gekapte boomkruinen die hier een tweede leven krijgen, zorgen voor de nodige privacy- en broedplaatsen voor de vogels.

En alsof dat nog niet genoeg is, leidt een grot van 67 meter lang onder het restaurant, van het Mensapengebouw naar de Savanne. Op deze oppervlakte van 1 000 m² beleven de kleinste bezoekers heel wat. Je kan er als een echte archeoloog botten opgraven of als een speleoloog een grot doorkruipen tussen de glinsterende mineralen met echte kristallen. Er is een klimwand en glijbaan. Vind jij het fossiel? Zo’n 35 paar vleermuizenoogjes lichten op als ze je zien, maar pas op, want er zijn ook schorpioenen. Ken jij het verschil tussen een stalactiet en stalagmiet? Vier druppelende vijvertjes tonen je hun creaties. En aan het einde van de tunnel? Daar wacht de zonnige Savanne. Gloednieuw, vanaf half juli.

Het gloednieuwe zelfbedieningsrestaurant moet zowat het mooiste uitzicht hebben van de hele stad! Je vindt er warme en koude gerechten, snacks, dessertjes, koude en warme dranken, lekkernijen zoals ijsjes, muffins, ... en buffels, véél buffels. Het restaurant opende op 13 juni de deuren.


Bekijk de gloednieuwe Savanne hier vanuit de lucht. 


Meer weten?

Foto's?
© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst