Vrolijk Pasen! Zijn de paasklokken bij jullie langsgeweest met een voorraad eitjes? Bij ons passeerden ze vanmorgen! WAT EEN EI!!

Wat een ei!

Vrolijk Pasen! Zijn de paasklokken bij jullie langsgeweest met een voorraad eitjes? Bij ons passeerden ze vanmorgen! WAT EEN EI!!

Vorige week verscheen het prentenboek 'Wat een ei'. Dit kakelvers boek brengt een warm verhaal over een bijzondere mama-kindrelatie.

Wanneer een eend een vreemd ei vindt, houdt ze het warm totdat het openbreekt. 'Mama', roept het grappige wezen dat eruit komt. Moeder eend zorgt voor het wezen, dat immens veel eet en snel groter is dan haarzelf. Ze wil het leren zwemmen, maar de waterplas is te klein. Vliegen lukt ook niet, want het wezen heeft geen vleugels. Maar rennen kan het wel. Het rent ervandoor, om de wereld de verkennen. Als het terugkomt, is het niet alleen...


Toen Elien deze week naar een verjaardagsfeestje waren, kropen Lore en ik gezellig in de zetel met dit boek. Lore vond het een grappig begin. Kleine eend die een groot gevlekt ei vindt, krijgt meteen moedergevoelens. Ze installeert zich bovenop het grote ei.

"Wat zou er in het ei zitten?"
"Een klein eendje natuurlijk!"

Wat schrok Lore toen ze het grote, groene, grappige diertje zag. Dat was helemaal geen eendje! "Dat is een DINO!"

Wat was moedereend lief voor haar pasgeboren dinosaurus! Al haar vrienden probeerden haar op andere gedachten te brengen. "Dat wezen is niet zoals wij. Dat wezen willen we hier niet!" Maar ze hield voet bij stuk. "Jij blijft gewoon bij mij!" Ze zou het groene diertje grootbrengen. En dat mag je héél letterlijk nemen! 

Het boek is, misschien onbewust, een ideaal instrument om de huidige vluchtelingenproblematiek met je kleine kinderen bespreekbaar te maken. Je kent het wel, het wij-zij-verhaal. "Dat wezen is niet zoals wij. Dat wezen willen we hier niet." Is iemand niet welkom omdat hij/zij er anders uitziet? Moet je niet lief zijn voor iemand die er anders uitziet? Volgens moedereend alvast niet. En volgens Lore heeft moedereend helemaal gelijk!

De tekeningen zijn sober, zacht en vertederend. De eenvoudige illustraties sieren het boek. Moedereend en het groene wezen spelen de hoofdrol. De liefde tussen hen spat ervan af!"Kijk, mama eend heeft een ketting." Dat maakt haar een echte 'mama', volgens Lore. Ze vindt moedereend mooi en lief, maar het groene, gekke diertje is toch haar favoriete personage. Moedereend geeft haar nieuwe jong geen naam, dus doopt Lore hem met veel plezier tot 'DINO'.

Toen we het boek uitgelezen hadden, wilde Lore het onmiddellijk opnieuw lezen. "Maar nu ga ik het voor jou lezen, mama." En dat deed ze. Ze kon het verhaal mooi navertellen en fantaseerde er daarboven nog vrolijk op los. Over papa eend, over de vleermuizen en de spin.

's Avonds zag Elien een nieuw boek op de salontafel liggen. Nog voor we aan tafel konden, moest papa het boek voorlezen. Ze kropen gezellig samen in de zetel en maakten kennis met moedereend en DINO. Een hartverwarmend, vertederend en lief verhaal over de oneindige liefde van een mama voor haar kind.

Ben je zelf ook benieuwd geworden? Klik dan hier en blader alvast eens door het boek.WAT EEN EI
Sally Grindley & Pascal Lemaitre
€ 14,95
http://www.eenhoorn.be/nl/wat-een-ei