Annemarie van Haeringen groeide op tussen twintig katten, drie honden, een pony, konijnen, hazen, schildpadden, muizen, kikkers, kippen… G...

Walvis & co, de illustraties van Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen groeide op tussen twintig katten, drie honden, een pony, konijnen, hazen, schildpadden, muizen, kikkers, kippen… Geen wonder dat ze een voorliefde voor dieren heeft in haar prentenboeken. Vanaf zondag 6 maart ontdek je haar werken op de tentoonstelling Walvis & co: de werken van Annemarie van Haeringen.


Het Literair Museum geeft van zondag 6 maart tot en met zondag 2 oktober ruime aandacht aan de dierenillustraties en talrijke prentenboeken met beestige hoofdrollen van Annemarie van Haeringen. Die maken van het museum een ware Literaire Dierentuin.

Je kent Annemarie van Haeringen misschien van De boze heks, Kleine Ezel, De koning bakt een huis, Wat niemand weet, De kleine jager, De boom en het meisje, De tuin van de walvis, De parkiet, de zeemeermin en de slak, Sneeuwwitje breit een monster, Coco of het zwarte kleine jurkje, ...

De prentenboeken van Annemarie van Haeringen, zowel die ze zelf schrijft als die ze illustreert bij tekst van andere auteurs, springen eruit. In een heel kenmerkende eigen stijl zijn alle boeken met haar illustraties meteen herkenbaar. Grote prenten met sobere en speelse tekeningen, rustige en doordachte kleurvlakken vol beweging, heldere en duidelijke beelden. Haar techniek is divers: ze maakt vooral gebruik van aquarel, maar ook van ecoline of kleurstiften, ze hanteert zowel inkt als potlood. Ze past haar techniek aan aan het onderwerp: voor ‘De tuin van de walvis’ bijvoorbeeld, dat veel in en onder water scènes heeft, vloeien inkt, verf en ecoline in elkaar over, wat Annemarie ‘nat-in-nat werken’ noemt. Met het uitlopen van de aquarellen krijgen de tekeningen een dynamisch en levensecht gevoel vol warmte en actie. Van Haeringen is niet bang voor felle kleurcontrasten en grote kleurvlakken. Zo komen haar tekeningen nog beter uit. Voor ‘De parkiet de zeemeermin en de slak’ gebruikte ze dezelfde kleuren Linel gouache die Matisse gebruikte: “Tot mijn grote verbazing kon ik dat merk nog krijgen.


In de grote kamer van het Literair Museum kun je haar dierentekeningen bewonderen, samen met enkele schetsboeken en storyboards. In de aangrenzende kleine kamer komt haar meer sprookjesachtige werk tot zijn recht, tot leven gebracht door uiteenlopende personages, van prinsessen tot heksen. Zo mogelijk spreken deze haar lezers nog meer aan. “Dat prentenboeken een heel diepe indruk kunnen maken, moet je niet onderschatten”, zegt ze. “Als ik weleens hoor dat kinderen een van mijn boeken mee naar bed willen nemen en het steeds weer opnieuw willen horen, totdat die ouders er helemaal gestoord van worden, denk ik: goed zo, dat is wat ik wilde!

Gestoorde ouders en hun kinderen zijn welkom in het Literair Museum om het originele werk van Annemarie van Haeringen van dichtbij te komen bekijken. Ook op de zolder zijn tekeningen te vinden uit haar bekende Kleine Ezel-boeken en uit de reeks rond ‘De boze heks’. Jonge bezoekers (5-16 jaar) kunnen er dankzij de aan hun leeftijd aangepaste opdrachten nog meer beleven. Voor +17 zijn geleide bezoeken mogelijk.
 


 
Het Literair Museum Hasselt nodigt je uit voor de feestelijke opening mét thee en cakejes op zondag 6 maart. Gratis toegang van 14 tot 18 uur. Wie wil, kan nog inschrijven voor één van de workshops:
* 14u30 - 15u30: workshop voor kinderen van 6 tot 10 jaar, 4 euro
* 16u - 17u: workshop voor volwassenen: Annemarie praat over haar werk, inspiratie, over schrijven en tekenen, 4 euro


Foto's

© Annemarie van Haeringen

Meer weten?
www.literairmuseum.be
Inschrijven via literairmuseum@skynet.be

Literair Museum 
Bampslaan 35
3500 Hasselt (vlakbij het station)