Vandaag start de Jeugdboekenweek! Van 5 tot 20 maart loopt de 45 ste editie van de Jeugdboekenweek van Iedereen Leest. Thema dit jaar is ...

Jeugdboekenweek: Weg van de stad!

Vandaag start de Jeugdboekenweek! Van 5 tot 20 maart loopt de 45ste editie van de Jeugdboekenweek van Iedereen Leest. Thema dit jaar is ‘Weg van de stad’. Bij de start van de Jeugdboekenweek verrassen meter An Lemmens en peter Danny Timmermans een klas met een voorleesmoment in het Gentse stadsmuseum. 


Met het thema ‘Weg van de stad’ wil de Jeugdboekenweek stilstaan bij het leven in steden, dorpen en landen. Nadenken over samenleven in de stad met mensen vanuit alle windstreken, over landbouw in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. En dat allemaal in boeken.

Meter An Lemmens (presentatrice van o.a. So You Think You Can Dance en The Voice Kids) en peter Danny Timmermans (acteur in o.a. Buiten de zone, W817 en Welkom in de Wilton), allebei bekende lezers met een groot hart voor boeken, zetten graag hun schouders onder de Jeugdboekenweek. Gisteren verrasten peter en meter het zesde leerjaar van De Rinkeling uit Brussegem met een voorleesmoment in het STAM, het stadsmuseum van Gent. An Lemmens en Danny Timmermans zijn ook het gezicht van een fotowedstrijd voor kinderen (in samenwerking met de Jommekeskrant en Cultuurconnect). Onder de noemer ‘Waar lees jij?’ kan je een foto posten van jezelf op je favoriete leesplek en maak je zo kans op een gloednieuwe eigen leesplek.
De fotowedstrijd maakt deel uit van het uitdagingenspel dat Cultuurconnect voor de bibliotheken heeft uitgewerkt. Op www.jeugdboekenweekindebib.be worden tijdens de Jeugdboekenweek verschillende uitdagingen rond lezen en boeken gepost voor kinderen. De foto-uitdaging is er één van.

Ook de boekhandels zijn deze editie een belangrijke partner: klanten kunnen de boeken rond het thema met 2 euro korting kopen. De kortingsbonnen en boekenlijst vind je op de site. Daarnaast loopt er in alle boekhandels een wedstrijd om een privé-voorleesmoment te winnen met de peter of meter op een plek naar keuze. Wie een kinder-of jeugdboek koopt, krijgt een wedstrijdformulier. De actie loopt i.s.m. Boek.be, VVB, uitgevers en boekhandels.Tijdens de Jeugdboekenweek wordt leesplezier bij kinderen gestimuleerd en staan mooie kinder- en jeugdboeken in de kijker. Iedereen Leest verspreidt boeken- en lestips en ontwikkelt promotiematerialen zoals affiches, stickers en vlaggen. In honderden scholen en bibliotheken in Vlaanderen en Brussel vinden er activiteiten en leesfeesten plaats en komen er auteurs en illustratoren op bezoek.


Dat wij graag lezen, daar moeten we je niet meer van overtuigen. Dat jullie graag lezen, dat weten we ook! Daarom gaan we tijdens de Jeugdboekenweek elke dag een boek weggeven om te testen. Wat zeg je daarvan?De boeken die je op dit moment zeker moet lezen, worden per leeftijd opgelijst in een boekenwijzer:
* klik hier voor boekentips voor lezers van 3 tot 6 jaar
* klik hier voor boekentips voor lezers van 6 tot 9 jaar
* klik hier voor boekentips voor lezers van 9 tot 12 jaar


Meer weten?
www.jeugdboekenweek.be


Foto's?
Iedereen leest