Explosies, bommen, terroristen, aanslag, Brussel, lockdown, binnenblijven, doden, ontploffingen, terreur, gewonden. " Mama en papa, waa...

Bang zijn is normaal

Explosies, bommen, terroristen, aanslag, Brussel, lockdown, binnenblijven, doden, ontploffingen, terreur, gewonden. "Mama en papa, waarover praten jullie?" Geen woorden voor...

Hoe praat je met je kinderen over de gebeurtenissen van vandaag? Ketnet geeft je tips:

Wees open en eerlijk > Leg goed uit wat er gebeurd is. Maar dat wil niet zeggen dat je op elk detail moet ingaan. Dramatiseer niet.
Kinderen mogen bang en triest zijn > Volwassenen zijn dat ook. Praat erover. Laat hen vertellen wat ze ervan denken. Laat hen vragen stellen. En zeg het ook eerlijk als je het antwoord zelf niet weet. 
Vertel kinderen dat dit soort aanslagen heel zeldzaam zijn > "Nieuws is nieuws omdat het bijna nooit gebeurt." Laat kinderen weten dat de regering en de politie er alles aan doen om de veiligheid opnieuw te herstellen.
Benadruk de positieve signalen > Er zijn wel degelijk strenge controles. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Benadruk dit zeker ook.  

Karrewiet brengt dit verschrikkelijke nieuws op kindermaat. Klik hier voor de uitzending.

Een aanslag was nog nooit zo dichtbij, dus bang zijn is normaal. Psychologe Sarah Bal geeft in dit filmpje tips om dit drama te verwerken.

Kinderen en jongeren die bang zijn en willen praten, kunnen terecht bij Awel, via telefoon, mail, chat of het forum.

Praten jullie over deze gebeurtenissen met je kinderen? Hoe ervaren zij dit verschrikkelijk nieuws?