Amber mocht in oktober al naar Film Fest Gent om er Mini en de muggen in primeur te gaan bekijken voor Getest op kinderen. Op zondag 31 ja...

Mini en de Muggen: hét insectencircus

Amber mocht in oktober al naar Film Fest Gent om er Mini en de muggen in primeur te gaan bekijken voor Getest op kinderen. Op zondag 31 januari maakten Elien en Lore kennis met het insectencircus op de première van het Jeugdfilmfestival. Vanaf vandaag, 10 februari, speelt de film in verschillende bioscopen.

Insecten, ik moet er eigenlijk niks van weten. Kevers, vliegen, spinnen, muggen, wespen, ... Ik kom ze liever niet tegen. Elien daarentegen is er zot van. Ze houdt ervan om haar vuile kleren aan te trekken en de tuin in te duiken. Regenwormen, pissebedden en slakken: ze worden vakkundig opgespoord, gepakt en vervolgens bestudeerd en gestreeld (dat heeft ze van haar papa). Mij kan het niet charmeren, Elien probeert me nochtans te overtuigen. 'Kijk, mama, dat is toch niet vies!' Lore staat aan mijn kant! Toen ze deze week een fruitvliegje zag, liep ze gillend door het huis. Die fruitvlieg moest 'onmiddellijk' weg! Een film over insecten? Elien was meteen verkocht... Mama en Lore iets minder. Tot we de eerste beelden zagen. Zo schattig en lief! Vooral Mini, het kevertje, heeft ons hart gestolen.


Amber (bijna 7) mocht al in oktober naar 'Mini en de Muggen' gaan kijken. Noem het een avant-avant-première. Ze verwachtte een grappige film over insecten. En dat was het ook. Waaghals Mini beleeft de gekste avonturen.


Elien en Lore werden door Jekino uitgenodigd voor de officiële opening van het Jeugdfilmfestival in HETPALEIS. Het festival werd geopend met Mini en de Muggen. De meisjes installeerden zich met hun lekker zachte Ketnet-kussen dat ze kregen bij het binnenkomen. 

'Mini en de Muggen' is, na 'Fietsmug en Dansmug', de tweede film van Jannik Hastrup en Flemming Quist Møller uit Denemarken. Je hoeft de eerste film niet gezien te hebben om 'Mini en de Muggen' te kunnen volgen. Maar we zijn nu wel erg benieuwd geworden naar de eerste film.

Amber: "Mini werd door Miranda uitgelachen en liep weg. Ze kwam bij een dievenbende terecht en moest honing stelen. Ze werd betrapt en gestraft. De vrienden van Mini probeerden Mini te redden."

Het circusgezelschap telt enkele fantastische artiesten: Egon de mug is een fietsende stuntman en koorddanseres Dagmar kent geen hoogtevrees. Ook Miranda en Mini reizen mee. Pestkop Miranda vindt Mini te klein, te stom, te bang… tot Mini boos wegloopt naar de brutale roversbende. Het beperkt aantal personages maakt het erg makkelijk om de verhaallijn te volgen. 


Het leukste insect van allemaal?
Amber: "Mini, omdat ze gekke avonturen beleefde. Ook Miranda vond ik leuk. Eerst eigenlijk niet. In vond ze eerst stout, omdat ze met Mini lachte, maar toen Miranda zag dat ze fout was, hielp ze Mini mee zoeken. Van dan af vond ik ze superlief."
Elien: "Mini, omdat dat kevertje zo schattig is."
Lore: "De rovers!!"

Het grappigste moment in de film? Voor Lore (die momenteel volop in de 'pipi-kaka-stront'-fase zit) was dat zonder twijfel de scène waarin één van de insecten uit de roversbende volop scheten zit te laten. Geweldig! Niet alleen voor Lore, maar voor heel veel kinderen in de zaal. Hilariteit alom! Wanneer ik Elien vraag wat ze het zotste vond aan de film, antwoordt ze: "Dat de insecten uit het circus zich helemaal kunnen wegtoveren". Dat was ook best indrukwekkend, moet ik toegeven.De film is vrolijk en grappig, maar tegelijk ook best spannend. Toen de roversbende voor het eerst in beeld kwam, voelde Elien zich niet helemaal op haar gemak. Ze kroop dicht bij Moe (mijn mama) op de schoot. Toen Mini even later betrapt werd op het stelen van honing en gevangen genomen werd, kreeg grote mond Lore een klein hartje. De schoot van Moe bleek bezet, dus kroop Lore langs de benen van Moe tot bij mama. Daar was nog een plekje op de schoot. De kleine helden keken zo verder naar het spannende avontuur. 

De 2 grootste troeven van 'Mini en de Muggen'? De vrolijke animaties én de opgewerkte muziek. De animaties zijn indrukwekkend. Het decor is telkens een getekend 'stilleven' uit de natuur: planten, struiken, bloemen, bomen, ... Zo sober het decor voorgesteld wordt, zo uitbundig werden de insecten ingekleurd. Geel, roze, blauw, ... Onze lievelingskleuren spelen de hoofdrol. De insecten zijn kleurrijk, fantasierijk en tegelijk heel menselijk voorgesteld. Ze hebben armen, voetjes, vleugels, haren, ... Je kan er naar blijven kijken.Wat mij betreft, had er nog meer muziek in de film mogen zitten. Regelmatig werd er een liedje gespeeld door het insectenorkestje. Soms droevig, soms vrolijk, soms grappig, soms uitbundig, maar iedere keer weer vertederend. Bij het lied bijna aan het einde van de film begonnen alle kinderen in de zaal spontaan mee te klappen. Enkele kinderen sprongen recht en begonnen vrolijk te dansen. Meer van dat!

Amber was enthousiast en vond het een mooie film. De mama en papa van Amber zouden de film eerder aanraden aan ouders met jonge kinderen. De film wordt aanbevolen vanaf 4 jaar. Volgens ons kan het ook vroeger. Lore moet nog 3 jaar worden en was geboeid van begin tot einde, en dat ondanks haar panische angst voor insecten! De verhaallijn is eigenlijk erg eenvoudig. Mini werkt samen met Egon en Dagmar in een rondreizend circus. Miranda daagt kleine Mini uit. Of hij eigenlijk wel kan koorddansen. Natuurlijk wel! Maar kleine Mini had zichzelf overschat. Koorddanseres Dagmar én Mini vallen naar beneden. Dagmar verstuikt haar voet. Allemaal Mini's schuld. Ongelukkig loopt hij weg, recht in de 'klauwen' van de brutale roversbende.


Zo’n insectencircus is een levendige boel: er wordt geflapperd, gezoemd en gevlogen alom. Een vrolijke wereld komt tot leven in sprankelende kleuren. Een opgewekte film voor wie van insecten houdt én ook voor wie eigenlijk helemaal niet van insecten houdt!

'Mini en de Muggen' is Nederlands gesproken en duurt 1 uur 14 minuten. Vanaf morgen woensdag 10 februari speelt de film in: Utopolis Mechelen, UGC Antwerpen, Euroscoop Genk, Siniscoop St. Niklaas, Studio Skoop Gent, Palace Aalst, Cinema Kortrijk, Roxy Theatre Koersel, Galeries Brussel en Cinema Central Ninove.

Nog tot en met zondag 14 februari kan je 'Mini en de Muggen' en nog veel meer andere jeugdfilms bekijken tijdens het Jeugdfilmfestival.


Meer weten?
www.jekino.be/mini-en-de-muggen 

http://jeugdfilmfestival.be

Foto's?
Jekino