Zondag 7 februari werden in het Zuiderpershuis in Antwerpen de winnaars van MakingMovies editie 2016 bekend gemaakt. Hét filmfestival voor j...

Gouden Klap-prijzen uitgereikt

Zondag 7 februari werden in het Zuiderpershuis in Antwerpen de winnaars van MakingMovies editie 2016 bekend gemaakt. Hét filmfestival voor jonge filmmakers beloont audiovisuele producties met kinderen voor en achter de camera. Vanaf morgen 10 februari zijn de geselecteerde films ook te zien op VTMKZOOM.

De professionele jury bekroonde twee kortfilms in verschillende leeftijdscategorieën:

De Gouden Klap Mini (6 tot 9 jaar) ging naar NOTHING ON TV, een groepswerk gemaakt op de Academie voor Beeldende Kunst in Gent in de klas van meester Danny De Vent. Elke leerling heeft voor deze compilatiefilm een stukje bedacht en gecreëerd.

De Gouden Klap Maxi (10 tot 12 jaar) werd toegekend aan de leerlingen van leefgroep 5 van de leefschool Eureka in Wetteren, voor hun kortfilm RUIMTEREIS. Alles, van ontwerp en animatie tot geluidsopnames, werd door de leerlingen zelf gedaan. Begeleiding van het artistieke en technische proces gebeurde door Isabel Bouttens.

Tot slot werd er ook een publieksprijs uitgereikt. Die werd gewonnen door COME HOME. Dit groepswerk werd gemaakt door vier kinderen (10 jaar) tijdens een animatieworkshop onder begeleiding van Kidscam in het kader van het pro­ject ‘De Groote Oorlog door kinderogen’.

De overhandiging van de prijzen gebeurde door regisseur Charlotte Dewulf, die eveneens deel uitmaakte van de professionele jury. De andere juryleden waren dit jaar Jonas Boets (jeugdauteur en station manager bij VTMKZOOM) en Anna Heunick (animatiemaker bij Beast Animation en ex-winnaar van MakingMovies 2011).


MakingMovies verovert ondertussen ook al het televisiescherm. Vanaf woensdag 10 februari vertoont VTMKZOOM wekelijks op woensdag een filmpje uit de selectie tijdens ‘De Funnie Show’. Verder worden alle kortfilms ingezonden naar diverse internationale filmfestivals.

MakingMovies is hét filmfestival voor jonge filmmakers, een wedstrijd die kinderen stimuleert tot het maken van audiovisuele creaties. Bovendien biedt MakingMovies jonge filmmakers een uniek platform en geeft hen een kans om hun creaties voor te stellen aan een publiek en een professionele jury. MakingMovies is een prikkelend filmproject van Jekino.

Alle kortfilms kan je hier bekijken.