Vol spanning vertrokken Ilena en mama Sara woensdag naar de Belgische première van Fidelio. Hun eerste opera-voorstelling. Opera en kinderen...

Fidelio: romantiek én humor

Vol spanning vertrokken Ilena en mama Sara woensdag naar de Belgische première van Fidelio. Hun eerste opera-voorstelling. Opera en kinderen, een geslaagde combinatie? Sara testte het voor ons uit...

Na het succes van hun eerste sprookjesopera Prinses Turandot laat WALPURGIS muziektheater, in samenwerking met HETPALEIS, jonge kinderen opnieuw kennismaken met een operaklassieker.

Regisseur Judith Vindevogel koos voor Fidelio, de eerste en enige opera van Beethoven. We stuurden Ilena samen met haar mama Sara woensdag naar de Belgische première van deze voorstelling. Ilena (7 jaar) had geen idee wat haar te wachten stond. "We wisten alleen dat er veel zou gezongen worden. Ilena was al honderduit aan het vertellen, maar het bleef een verrassing tot we er waren. Het was trouwens de eerste keer voor ons allebei dat we naar een voorstelling van de opera gingen", vertelt mama Sara. 



Al twee jaar lang heeft Leonore haar vriendje Florestan niet meer gezien.
Al twee jaar lang houdt Pizarro Florestan gevangen.
Is Florestan een gevaarlijke moordenaar? Of een gemene dief?
Helemaal niet. Florestan doet niets liever dan zingen.
En met zijn liedjes doet hij de mensen dromen.

Maar al dat gedroom is niet naar de zin van Pizarro.
Hij wil Florestan voorgoed doen zwijgen.
En daarom heeft hij Florestan opgesloten in een geheime kerker, diep onder de grond.
De mensen zullen hem nu wel gauw vergeten.

Maar Leonore mist haar Florestan. Zij kán hem niet vergeten.
Zij moet en zal haar vriendje bevrijden uit de klauwen van de wrede Pizarro.



Sara en Ilena zijn het helemaal eens met elkaar: het was een zeer mooi verhaal, maar ook best droevig. "Het ging over een meisje Leonore die zich verkleed als jongen Fidelio. Ze gaat werken bij de gevangenisbewaker om zo haar grote liefde te kunnen bevrijden van de gemene Pizarro", vertelt Ilena. Het sprookjescliché wordt hier dus stevig omgedraaid: het is de vrouwelijke heldin die haar prins gaat bevrijden.

Het leukste personage? "Marcelline, de dochter van de gevangenisbewaker! Ze was verliefd op Fidelio en zo grappig!"

Mama en dochter raden de voorstelling iedereen aan! "Maar pas vanaf 7 jaar, omdat we de voorstelling soms redelijk zwaar vinden van materie. Het verhaal komt langzaam op gang, maar zit vol romantiek en humor. Of opera kinderen niet snel verveelt? Nee hoor, deze voorstelling duurt niet zo lang, dus het verhaal gaat hen zeker niet vervelen!"


Fidelio speelt nog tot en met 6 maart in HETPALEIS en gaat dan op tournee langs Kortrijk, Tongeren en Hasselt. Klik hier voor de speeldata.


Meer weten?