Vandaag komt de avonturenfilm OPERATION ARCTIC uit. We stuurden Trinity al in oktober naar de avant-première. En Lars trok met een vriend vo...

Operation Arctic, spannende avonturenfilm

Vandaag komt de avonturenfilm OPERATION ARCTIC uit. We stuurden Trinity al in oktober naar de avant-première. En Lars trok met een vriend voorbije zaterdag naar de première in Hidrodoe. Deze proefkonijnen mochten de film in primeur gaan bekijken, met hun meest kritische blik.

OPERATION ARCTIC is een spannend en oogverblindend mooi familieavontuur dat zich afspeelt op een van de meest onherbergzame plekken ter wereld: de Noordelijke IJszee.

Trinity (14 jaar) verwachtte een echte avonturenfilm toen ze in oktober op onze uitnodiging naar Filmfestival Gent ging. En avontuurlijk? Dat was de film zeker en vast! "Er gebeurden veel spannende dingen."

OPERATION ARCTIC werd gefilmd op Spitsbergen, een eiland tussen de Noordkaap op Noorwegen en de Noordpool. Het eiland is voor 60% bedekt met gletsjers. De gemiddelde wintertemperatuur bedraagt er -12°C, de gemiddelde zomertemperatuur is zo'n 5°C. De laagste temperatuur die er gemeten werd, was -46,3°C. Brrrr! Ondanks de koude locatie, is Operation Arctic een warme, ontroerende film. "De film omschrijven in 5 woorden? Spannend, ontroerend, interessant, grappig én avontuurlijk." Trinity vindt Sindre het leukste personage. "Ze is kei grappig!"


Zaterdag 9 januari stuurden we Lars met z'n vriend naar de première van Operation Arctic. "We werden goed ontvangen en begaven ons naar de filmzaal. De film werd ingeleid door de Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer. Hij nodigde iedereen uit om in zijn voetsporen te treden als poolreizigers in spe."


Door een dom toeval belanden de 13-jarige Julia en haar jonge tweelingbroer en –zus op een verlaten eiland in de poolzee. De wind waait er ongenadig over de ijsvlakte, de sneeuw ligt er meters hoog. In deze extreme omstandigheden begint een genadeloze overlevingsstrijd. Samen vinden de kinderen manieren om af te rekenen met honger, angst en een boze ijsbeer. Maar hoe lang kunnen ze stand houden? Intussen probeert hun familie op het vasteland wanhopig een spoor te vinden van het verdwenen drietal…


"De drie kinderen gaan lopen van school en komen als verstekelingen op een reddingshelikopter op de noordpool terecht. Ze overleven er enkele dagen voor ze gered worden. Wij genieten ondertussen van het prachtige ijslandschap", vertelt Lars. Wanneer we naar de mening van de jongens vragen, geraken ze het niet eens. Het thema kon de vriend van Lars niet helemaal charmeren. Lars zelf was wel enthousiast. "Ik vond het een leuke avontuurlijke en spannende film."


"Na de aftiteling kregen we nog een fraaie filmposter en konden we nog genieten van Hidrodoe. Ik kende dit doe-centrum over water nog van een schooluitstap. Het was een blij weerzien." De jongens genoten van een fijn middagje uit.


Deze Noorse film duurt 1 uur en 35 minuten en is Nederlands ondertiteld. Ben je ouder dan 9 jaar en benieuwd geworden? "Ga dan zeker kijken, het is echt een toffe film!", zegt Trinity.

De film speelt in: Siniscoop Sint-Niklaas, Roxy Theatre Koersel, Cinema Central Ninove, Palace Aalst, Euroscoop Genk, Utopolis Mechelen, Lumière Brugge, Cartoons Antwerpen, Studio Skoop Gent, Lumière Brugge.


Meer weten?
http://www.jekino.be/nl/filmcatalogus/interne_films/operation_arctic-4486.html