De voorbije kerstvakantie had meer iets weg van een herfst- of krokusvakantie: zalig genieten van het zonnetje en lekker buitenspelen. Het k...

Laten we het klimaat smurfen

De voorbije kerstvakantie had meer iets weg van een herfst- of krokusvakantie: zalig genieten van het zonnetje en lekker buitenspelen. Het klimaat lijkt wel ontregeld. Dat denken de vogeltjes 's morgens ook wanneer ze hun mooiste liedjes fluiten. En de bloemetjes komen stilletjes uit. Het is duidelijk: de natuur is ontregeld. Smurfen jullie mee naar een oplossing?

Van 30 november tot 11 december vergaderden 195 landen tijdens de klimaatconferentie van Parijs over een universele klimaatovereenkomst. Het was één van de belangrijkste topconferenties van de jongste decennia.

Naar aanleiding van de top heeft Surfrider, in samenwerking met de Smurfen, een leuk en leerrijk boekje gemaakt. Het zal zowel ter plaatse als bij scholen in heel wat Europese landen worden uitgedeeld, om ook de allerjongsten bewust te maken van het probleem van de klimaatverandering en het feit dat we ons gedrag dringend moeten aanpassen.

 
Het boekje 'Laten we het klimaat smurfen' is een vervolg op 'Het Boekje van Smurf Rider' uit
2011, waarin andere milieuthema’s aan bod komen. Onze guitige blauwe vriendjes nemen het naar goede gewoonte op voor de natuur en stellen alles in het werk om uit te leggen hoe we op een eenvoudige manier de oceaan kunnen beschermen en de planeet kunnen genezen: korte strips, en een woordje uitleg door Grote Smurf, Smurfin of zelfs Moppersmurf. Het boekje bevat ook een ganzenbord met als titel 'De zee stijgt'. Daarin zitten de spelers gevangen op het pakijs en worden ze geconfronteerd met de stijgende waterspiegel, die het Smurfendorp bedreigt. De gevolgen van de klimaatverandering maken het steeds moeilijker om vooruit te komen, maar dankzij concrete acties kunnen de spelers toch sneller de eindmeet bereiken!


De niveaus 2 en 3 van het boekje zijn hier beschikbaar.
Scholen kunnen het boekje gratis bestellen via e-mail: pgericke@surfrider.eu.Foto's?
Origami