In de zomervakantie stuurden we 2 creatieve dames naar het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, dé plaats voor kunst, avontuur...

Kunst in de vakantie: kei leuk!

In de zomervakantie stuurden we 2 creatieve dames naar het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, dé plaats voor kunst, avontuur en plezier.


Tijdens de vakantie komen kinderen samen in het M HKA om hun eigen kijk op kunst te ontdekken en vorm te geven. Creativiteit kent er geen grenzen. De gidsen gaan telkens mee op pad om te schilderen, filmen, fotograferen, toneelspelen en zo veel meer.Getest op Kinderen stuurde twee proefkonijntjes naar vakantieatelier Kunstkrant.
Foto’s, schilderijen, beelden of films: er bestaan duizenden kunstwerken van wel honderden kunstenaars. En ze vertellen allemaal iets over het leven van elke dag. Maar is dat dan hetzelfde als wat je in de krant of op tv ziet? Haal je vergrootglas boven en bekijk de kunstwerken goed. Ontdek alle mensen, huizen, straten, parken, dieren, fabrieken… die erop staan. Tijdens Kunstkrant bedenken kinderen van de 3de kleuterklas tot en met het 2de leerjaar een idee voor alle dingen die nog niet in een kunstwerk te vinden zijn.Silke (6 jaar) zag het helemaal zitten. Wat ze verwachtte van 2 dagen M HKA? "Veel knutselen en naar kunstwerken kijken." Of het atelier aan haar verwachtingen voldeed? "Ja, het was super! We hebben in de opvang gespeeld. Daarna keken we naar kunst. We tekenden een wereldbol. Ik mocht Fien tekenen en een krant maken. Zo veel leuke dingen."Ook Klaas mocht naar de Ateliers, maar kon er jammer genoeg niet bij zijn. Daarom mocht Fien (5 jaar) hem, last minute, vervangen. Het creatieve meisje liet die kans niet aan haar voorbijgaan. "Het was echt reuze! We maakten een krant met allerlei artikels. Ik kleefde er een grote wereldbol in. We maakten ook stempels. De lieve juf hielp ons wel met het mesje. Daarna konden we naar hartelust stempelen. We hebben ook geschilderd en geknutseld."

De Ateliers vinden plaats van 10 tot 16 uur. Er wordt ook voor- en nabewaking voorzien.
Silke: "Ik bleef altijd maar even. Jammer dat mama me op tijd kwam halen..."
Fien: "Ik ben niet in de voor- of nabewaking gebleven, hoewel ik aan mijn mama gevraagd had om NIET op tijd te komen... want ik vond het zo leuk!"

Zelfs de middagpauze was een topper.
Fien: "’We aten gezellig met de groep onze boterhammen op. Het was fijn om nieuwe kindjes te leren kennen."
Silke: "Het was leuk op het terras. Daar konden we verder spelen."

Silke heeft altijd graag gekleurd en geknutseld, maar ontdekte tijdens dit atelier nog meer van haar creatieve talenten. "Alles was kei leuk. Ik leerde met gevoel alles inkleuren. De krant maken vond ik het leukste. We mochten kleuren, plakken en stempelen."Ook Fien was dolenthousiast over Ateliers. "Een atelier op mijn maat! Ik ga zeker nog eens terug! Echt een aanrader! Bedankt om mij zo'n leuke tweedaagse te bezorgen."

Iedere schoolvakantie staan er leuke vakantieateliers op het programma. Maar je moet er snel bij zijn... De Ateliers zijn snel volzet. In de Kerstvakantie gaan kinderen van de 3de kleuterklas tot en met het 2de leerjaar werken rond Kunststof. De kinderen van het 3de tot en met 6de leerjaar werken rond Het Leugenhotel. Alle plekjes zijn hiervoor al gereserveerd

 

We mogen in primeur de nieuwe Ateliers voor de Krokus- en Paasvakantie aankondigen. 


Krokusatelier (1 dag)
3de kleuterklas t.e.m. 2de leerjaar

LUISTERVINKJES IN EEN KUNSTENBOS                                     

Als het museum ’s avonds haar deuren sluit, kunnen de kunstwerken eindelijk een praatje maken. Wat hebben al die verf, dat hout en de doeken tegen elkaar te zeggen? Leg je oor te luisteren en onderschep hun babbels over het weer, hun ruzies en ontdek welk werk een oogje heeft op de gids. Dit atelier is een heuse training voor de luisterspieren!

dinsdag 9 februari of woensdag 10 februari
13u30 – 17 uur
€10
reservatie verplicht

Krokusatelier (1 dag)
3de t.e.m. 6de leerjaar
LICHTJES IN DE DUISTERNIS                                                            
In de donkere nacht ziet elke omgeving er hetzelfde uit: een moestuin, een bowlingbaan, het museum,… Allemaal zijn ze zwart. Of toch niet? Zelfs in de duisternis kan je de kunstwerken van Alexandre Estrela nog zien. Laat je verrassen in de verste hoek van het museum, daar zie je lichtjes die nooit stoppen met bewegen. Hou je ogen goed open en luister aandachtig, want als je weer in het daglicht komt, ga je zelf aan de slag met beeld en geluid.

donderdag 11 februari of vrijdag 12 februari
13u30 – 17 uur
€10
reservatie verplicht


Paasatelier (2 dagen)
3de kleuterklas t.e.m. 2de leerjaar
EENTJE IS GEENTJE                                  
Soms is 1 + 1 meer dan 2. Benieuwd hoe dat werkt? Op de tweede verdieping van het museum werden twee kunstenaars losgelaten, ze hebben overal hun eigen kunstwerken achtergelaten. In sommige werken zie je mensen, poppen, dieren, planten,… soms heel groot, soms piepklein. Tijdens dit atelier ontdek je welke kunstenaar in jou verborgen zit. Wie weet kom je wel een echte kunstenaar tegen!

donderdag 31 maart én vrijdag 1 april
of donderdag 7 april én vrijdag 8 april
13u30 – 17 uur
€20
reservatie verplicht

Paasatelier (2 dagen)
3de t.e.m. 6de leerjaar
HIER FILM IK                                                                                                                
Ben je benieuwd welke mysterieuze verhalen een streep verf of een vlak rood, blauw of oranje ons te vertellen hebben? Als je als een echte spion aandachtig kijkt, ruikt en luistert, zal je merken dat deze kunstwerken veel meer in hun mars hebben dan je misschien eerst zou denken. Luister naar hun verhalen, en breng ze daarna tot leven in een echte stop-motion film en wordt een echte filmmaker.

donderdag 31 maart én vrijdag 1 april
of donderdag 7 april én vrijdag 8 april 31.03 én VR 01.04 of DO 07.04 én VR 08.04
13u30 – 17 uur
€20
reservatie verplicht 

Heb je interesse in één van deze Ateliers? Aarzel niet en schrijf je snel in, want voor je het weet zijn de Ateliers volzet. Klik hier voor meer informatie.
Meer weten?
http://www.muhka.be