Op maandag 14 september trok de familie Rumes - Van Besauw tijdens de pedagogische studiedag van de kinderen naar Han-sur-Lesse, één van de ...

Grotten van Han: mooie fauna en flora!

Op maandag 14 september trok de familie Rumes - Van Besauw tijdens de pedagogische studiedag van de kinderen naar Han-sur-Lesse, één van de beroemdste grotten van ons continent. Zo werd het dus een échte pedagogische studiedag.

De Grotten van Han vormden voor mama Elke, Papa Bram, Ceddrich, Sterre, Mirthe en Stef-Kamiel het decor voor een fijne dag. Alleen het weer zat niet mee... "Het was een regenachtige dag, maar we hadden ons voorzien."

Parkeren deden ze aan de kerk, recht over de ingang van de grotten. "Het onthaal aan de kassa verliep heel hartelijk. De dame sprak ons aan in vloeiend Nederlands, dus ook de kleintjes verstonden wat er van hen verwacht werd. Het onthaal is echt heel toegankelijk, zelfs voor anderstaligen. Er staan gekleurde strepen op de grond, die elk leiden naar een ander moment van een dagvullende uitstap."


"Aangezien de regen op dat moment met bakken uit de hemel viel, besloten we om eerst en vooral de grotten te gaan bezoeken. Die zijn overdekt... Er stond een treintje klaar dat ons door de bossen en het wildpark steil omhoog bracht naar de top van de heuvel waar de ingang van de grotten is." Wie wil, kan onderweg uitstappen om het wildpark te voet te verkennen. "Maar met het weer op dat moment, was het niet echt aan te raden."

 
Aan de ingang wordt de groep normaal gezien opgesplitst in 2 kleinere groepjes. Eentje die begeleid wordt door een Nederlandstalige gids en eentje voor de Franssprekenden onder de toeristen. "Helaas voor ons was er vandaag maar 1 gids, een Franstalige. Die taal zijn onze kleintjes nog niet machtig... De vorige keer, meer in het hoogseizoen, hadden we wel een perfect Nederlandstalig sprekende gids. De kinderen hingen toen aan zijn lippen. De grotten zelf zijn echt INDRUKWEKKEND om te zien, elke keer opnieuw leer en ontdek je wel iets nieuws, de gidsen zijn echt ervaringsdeskundig en spreken vol vuur over hun hobby: speologie..."

Grotten van Han liet ondertussen weten verrast te zijn dat er die dag niet in het Nederlands gegidst werd. De gidsen moeten hun uitleg namelijk in de 2 landstalen geven. Het management zoekt uit wat toen is fout gelopen. 


De Grot van Han is uitzonderlijk vanwege de schoonheid van haar kalkafzettingen en haar immense zalen, die het werk zijn van de Lesse, de rivier die helemaal door de kalkrots stroomt. Dit mysterieuze netwerk heeft nog steeds niet alle geheimen prijsgegeven. Hoor het gewelf vibreren tijdens het klank- en lichtspel en bewonder de weerkaatsing van de weelderige draperieën in een magische spiegel: het water van de Lesse. En op de grote loopbrug, enkele meters boven de rivier, word je verrast door de echo van het kanonschot dat wordt afgevuurd aan de uitgang van de Grot.


"Aan de uitgang van de grotten is een gezellig plaatsje opgetrokken om even te verpozen, daarna gaat het door een volledig vernieuwde omgeving, inclusief speeltuin, naar het gezellige dorpje Han. Je komt dan voorbij het museum waar je oude ambachten kan ontdekken."
De interactieve tentoonstelling, PrehistoHan, laat je de prehistorie van de Grotten van Han herbeleven. In het museum ‘Han van weleer’ beleef je het dagelijkse leven van de inwoners van het landelijke Han, 100 jaar geleden. "Het museum zelf is eerder aan de kleine kant en men heeft geprobeerd om daar zo veel als mogelijk in tentoon te stellen. Ik vrees dat, als je daar met enkele toeristen samenkomt, de plaats die je hebt om rustig rond te neuzen eerder beperkt is... Maar uiteraard begrijpen we dat toveren niet mogelijk is en dat men niet meer plaats heeft dan waarover men beschikt. In een grotere ruimte, zou de uitgebreide en knap gerestaureerde collectie nog iets meer tot zijn recht komen."

Rond de middag hoorden ze een luid geknor? De everzwijnen? Nee hoor, de buikjes die die 4 lieve zwijntjes. "Op de middag aten we onze picknick op in de cafetaria van de grotten. Het is, vooral met kinderen, echt leuk dat je binnen mag zitten om je eigen boterhammen op te eten!!!!!!! Als je met volwassenen bent, zijn er in het dorpje mogelijkheden genoeg om iets uitgebreider te tafelen."
 

Op het massief boven de Grot en in de oude, droge vallei van de Lesse, ligt een park van 250 hectare ongerepte natuur. Daar is het Wildpark waar je de fauna van onze streken in haar natuurlijke omgeving kunt ontdekken. Te voet of met de Safari car ga je op avontuur in deze rustige omgeving. Je beleeft er een reis doorheen de tijd en ontdekt de vele diersoorten die leven of geleefd hebben in onze regio in hun natuurlijke habitat. Het Wildpark is trouwens het enige park in België waar je de Europese ‘big five’ kan zien: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Het wildpark telt verschillende adembenemende uitzichten en een hele bijzondere flora.


"In de namiddag brachten we dan met het busje een bezoek aan het wildpark. Ook hier (helaas) weer enkel Franstalige teksten op de radio, maar de vrouwelijke chauffeur deed haar best om regelmatig iets in het Nederlands te zeggen voor de aanwezige kinderen!!!! Het park is, volgens mij, onlangs volledig onder handen genomen en ziet er prachtig uit, met die grote weiden waar echte kuddes oudere en minder oudere diersoorten grazen.  De mannetjesherten waren echt indrukwekkend met hun gewei!!!! De herfst is, voor dit toch, het meest uitgelezen seizoen om deze prachtige dieren in hun volle glorie te aanschouwen EN te beluisteren!!!! We hebben de herten horen burlen, echt een prachtig geluid!!!! 


"Regenachtig weer houdt deze dieren niet binnen, volgens de gids is dat zelfs het beste moment om het park te bezoeken, omdat dan alle dieren in de weide lopen te grazen. In september worden er speciale rondleidingen voorzien bij het vallen van de avond om deze prachtige dieren echt te horen burlen. We zijn er van overtuigd dat dit een echte aanrader is!!!" Wilde dieren in grote weiden, de familie is er zot van. Ze zouden de 2 beren liever ook in een grote open ruimte zien rondlopen. Maar dat kan, om begrijpelijke redenen, natuurlijk niet. Of toch? Het management van de Grotten van Han liet ons weten dat het verblijf van de beren te klein is in verhouding tot wat ze nodig hebben. Eind dit jaar wordt er daarom een heel stuk bos voor hen vrijgemaakt. Wordt vervolgd...


"Na ons bezoek aan het wildpark was het tijd om nog een aandenken te kopen in het winkeltje van de grotten. Natuurlijk kon een bezoek aan de plaatselijke slager ook niet ontbreken. We hebben daar heerlijke, echte Ardeense wordt gekocht."

"Een bezoek aan de Grotten van Han, het dorpje Han, het museum en het Wildpark is een echte aanrader!!! Als je de grotten wil bezoeken met kinderen, zou ik eerder voor een moment in het hoogseizoen kiezen. Want dan zijn er meer gidsen en krijg je een Nederlandstalige rondleiding. Ben je eerder op zoek naar de mooie fauna en flora is de herfst een echte aanrader. Dan staan de herten dan op hun mooist. Ik hoorde dat je er een weekendje kan boeken. Je slaapt dan in een chalet naast de beren. Lijkt leuk voor een weekeinde weg!!"
Meer weten?
http://www.grotte-de-han.be