In september schreef ik Elien in voor de Kinder- en Jeugdjury (KJV). Deze jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar krijgt een lijst...

Word Kinder- en Jeugdjury

In september schreef ik Elien in voor de Kinder- en Jeugdjury (KJV). Deze jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar krijgt een lijst van boeken om te beoordelen. 

De kinderen en jongeren worden in zes leeftijdsgroepen onderverdeeld:
* Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
* Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
* Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
* Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
* Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
* Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 8.  Soms komen juryleden samen in leesgroepen om te praten over de boeken.  

Hier kan je checken of er zo'n leesgroep van jouw leeftijdsgroep in je buurt is. Ben je te oud of te jong om mee te lezen in de leesgroep? Voetbal je wanneer de leesgroep samenkomt? Gewoon geen zin in een leesgroep? Dan kan je, net zoals Elien, Internetjurylid worden.

Als Internetjurylid lees je op eigen houtje alle boeken van je lijstje. Je vindt de boeken in je bibliotheek. Bij ons in Borsbeek worden de geselecteerde KJV-boeken gereserveerd voor leden. Als je een boek gelezen hebt, kan je je mening erover kwijt op de website of in je eigen leesdagboek (daar betaal je 1 euro voor). Pas als je alle boeken gelezen hebt, kan je stemmen. 


Voor iedere leeftijdsgroep werden 8 boeken geselecteerd. De boeken die Elien moet lezen zijn:
* De krokodil die niet van water hield
* De leeuw en het vogeltje
* De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal)
* Een leeuw in mijn cornflakes
* Franky
* Ik ben de sterkste!
* Mijn moeder is een stekelvarken
* Wat zit er in die kist?


We kunnen al 2 boeken van ons lijstje schrappen. 2 leuke en spannende boekjes. Dat smaakt naar meer! 

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
In april-mei organiseert KJV op verschillende plekken in Vlaanderen ontmoetingen met de genomineerde auteurs en illustratoren en maken ze de winnaars bekend.


KJV vindt dat iedereen die wil mee moet kunnen doen. Oók als je dyslexie hebt, of als je slechtziend of blind bent. Daarom bestaan er van de KJV-boeken van groep 2 tot en met 6 groteletterboeken en Daisy-luisterboeken.


Meer weten?
http://kjv.be 

Foto's?
KJV