Gisteren openden negen bekende voorlezers de jaarlijkse Voorleesweek. De komende week zijn er in heel Vlaanderen en Brussel honderden voo...

Een week lang voorlezen

Gisteren openden negen bekende voorlezers de jaarlijkse Voorleesweek. De komende week zijn er in heel Vlaanderen en Brussel honderden voorleesactiviteiten. Want voorlezen is belangrijk.


Gisteren werd het startschot gegeven van de Voorleesweek. Er werd onder meer voorgelezen in een kinderdagverblijf, een basisschool, een kringwinkel, een woonzorgcentrum, een bibliotheek en een circusschool. Wannes Cappelle, Dominique Van Malder, Nawfel Bardad-Daidj (Adil uit ‘Thuis’), Andrea Croonenberghs, Frieda Van Wijck en Joke Devynck deelden zo hun enthousiasme voor voorlezen. Ook ministers Sven Gatz, Jo Vandeurzen en Hilde Crevits lazen mee om de meerwaarde van voorlezen te benadrukken. Met deze voorleesmomenten wou organisator Iedereen Leest aantonen dat voorlezen belangrijk en zinvol is voor alle leeftijden.

Voorlezen kan op elk moment van de dag en voor elke doelgroep. Directeur Sylvie Dhaene: "Voorlezen kan van 0 tot 99 jaar, voor én door iedereen. Toch heeft voorlezen nog niet in alle scholen, kinderdagverblijven, woonzorgcentra en gezinnen een vaste plaats. Daarom blijft het belangrijk dat we het belang ervan met een jaarlijkse Voorleesweek onder de aandacht brengen."


 
Iedereen Leest werkt in opdracht van minister van Cultuur Gatz en het Vlaams Fonds voor de Letteren aan een domeinoverschrijdend actieplan leesbevordering. Een samenwerking met organisaties uit Onderwijs en Welzijn is hierbij aangewezen. Naast minister van Cultuur Sven Gatz vinden minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Welzijn Jo Vandeurzen het daarom belangrijk om aan deze voorleesactie deel te nemen en zo de boodschap ‘meer (voor)leesplezier, meer lezers’ kracht bij te zetten.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz beaamt: ‘Ik geloof in de kracht van een inspirerend en creatief leesklimaat. De positieve effecten van lezen en voorlezen kunnen niet onderschat worden. Voorlezen prikkelt de verbeelding en het inlevingsvermogen. Voorleesplezier verrijkt een mensenleven en een maatschappij. Een boodschap die ik graag, samen met mijn collega’s uit Onderwijs en Welzijn, wil ondersteunen.’

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ‘Voorlezen blijft bij kinderen één van de belangrijkste sleutels tot meer leesplezier. Het stilt de leeshonger en wakkert de nieuwsgierigheid aan. Daarom ondersteun ik voluit initiatieven als de Voorleesweek. Meteen ook het moment om alle juffen en meesters te bedanken voor het leesplezier dat ze zovele kinderen bijbrengen door voor te lezen in de klas, kinderen de ruimte te geven om zelf te lezen en hun ervaringen nadien te delen.’


 
De Voorleesweek loopt van zaterdag 21 tot zondag 29 november. In heel Vlaanderen en Brussel zijn er honderden voorleesactiviteiten in onder andere scholen, bibliotheken, woonzorgcentra en kinderdagverblijven. Op woensdag 25 november leest Hare Majesteit Koningin Mathilde voor tijdens een meertalig voorleesuurtje in de bibliotheek van Laken. De drie ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) roepen scholen op om tijdens de Voorleesweek een Grote Voorleesdag te organiseren, waarbij ze (groot)ouders uitnodigen om te komen voorlezen op school. Ook Kind en Gezin en CANON Cultuurcel zetten de Voorleesweek extra in de kijker.


Wij reserveerden deze week alvast 2 keer een stoeltje voor de voorleesmomenten in onze bibliotheek. En thuis zullen we deze week nog meer voorlezen dan anders. Doen jullie mee? En wat zou je ervan denken als we tijdens de Voorleesweek elke dag (ja, elke dag!) een boek weggeven?Meer weten?

http://voorlezen.be