Elk jaar rond de verjaardag van Sinterklaas verstoppen de Spiekpietjes zich overal: misschien ook wel bij jou in huis of in je klas. Woensda...

Spiekpietjes, een nieuwe sinterklaastraditie

Elk jaar rond de verjaardag van Sinterklaas verstoppen de Spiekpietjes zich overal: misschien ook wel bij jou in huis of in je klas. Woensdag wisten we niet wat we zagen toen we de brievenbus opendeden.

Er zat een pakje in van Clavis én wie kwam daar piepen? Een spiekpietje? De meisjes waren meteen door het dolle heen.
 

 Het was Sint Nicolaas zelf die de doos met het spiekpietje in onze brievenbus stak. Er zat een briefje op de doos: 

"Beste mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, juffen en meesters,
Alstublieft!
Bij dezen vertrouw ik u een van mijn dierbare Spiekpietjes toe. Vlak voor mijn verjaardag stuur ik de Spiekpietjes op pad, om uit te zoeken of kinderen zoet zijn of ondeugend. Dit allerkleinste Pietje zal kijken waar de bewoners van uw huis of klas van houden, en me dat vertellen. Zo kom ik precies te weten wie welke cadeautjes leuk vindt, en wie er misschien een extra pakje verdient. Past u goed op dit Spiekpietje?
Met een hartelijke groet,
Sint Nicolaas"

Of het Spiekpietje bij ons thuis mocht komen wonen? Daar moesten de meisjes niet over nadenken. Het spiekpietje verdient een mooie uitkijkpost, liefst een beetje verstopt en regelmatig op een andere plek. Hij houdt niet van ruzie, maar is dol op muziek. Een dagelijks sinterklaaslied levert dus goede punten op! Deze kleinste helper van de sint kijkt mee wie heel lief is, of een beetje ondeugend. De Spiekpietjes zien ook waar je van houdt, zo komt Sinterklaas precies te weten welke cadeautjes jij leuk vindt en of je misschien een extra pakje verdient.
 

 Het spiekpietje had meteen het hart van onze meisjes gestolen. Al bleef Elien wel erg kritisch. "Mama, dat is toch gewoon een pop?
"Mama, die kan toch niet echt met Sinterklaas bellen?"
"Mama, die Spiekpiet kan toch niet stappen, hoe kan die zich dan verstoppen?"

En toen verstopte ons Spiekpietje zich een eerste keer. Elien keek me verwonderd aan. "Waar is het Spiekpietje naartoe, mama? Daarnet lag het nog hier op tafel." Na lang zoeken, vond ze hem in het Playmobil-huis. "Hoe kan dat nu?" Sinds die eerste keer heeft Spiekpietje zich al talloze keren verstopt. En de meisjes blijven het geweldig vinden.


Al was Elien wel een beetje ongerust...
"Mama, ik ga het Spiekpietje in mijn boekentas stoppen en meenemen naar school."
"Waarom, Elien?"
"Als hij zich ergens in verstopt als we niet thuis zijn en hij geraakt er niet meer uit kan hij niet naar de wc of kan hij niks eten."
Ja, daar had ze een punt natuurlijk. Je kan Spiekpietje moeilijk alleen thuislaten. Donderdag en vrijdag stak hij dus in Eliens boekentas. Mee naar school.

Het verstoppen is een hele uitdaging. Spiekpiet zat tijdens het eten bij ons aan tafel. We gaan naar boven om onze pyjama aan te doen. Spiekpiet blijft beneden. Elien beseft boven dat ze Spiekpietje vergeten is en zegt dat ze snel naar beneden gaat om hem te halen. "Zou hij zich al verstopt hebben ondertussen, mama?" Ik roep in een vreemde taal (een taal die Elien nog niet spreekt) naar beneden dat papa het Spiekpietje snel moet verstoppen. Dat doet hij. En Elien... kan weer zoeken. Hij heeft al overal gezeten: aan de speelgoedkoffer, in de stoomboot richting Spanje, in het winkeltje, het keukentje, ...Het is geweldig om zien. Eerst de verbazing dat het Spiekpietje zich alweer verstopt heeft, dan de zoektocht én dan de pure blijdschap wanneer ze het Spiekpietje terugvinden. 

Helemaal geweldig zijn de bijhorende prentenboeken. Er zijn er 4: Opstaan en kleertjes aan, Spiekpietje, Spiekpietje in nood, De Spiekpietjes en Een heel jaar spiekpietjes.

De Spiekpietjes is een leuk boek om kennis te maken met het concept. Je ontmoet de geheimzinnigste hulpjes van Sinterklaas. Elk jaar, in de herfst, nemen ze afscheid van Sinterklaas en alle zwarte Pieten. Ze trekken dan de wijde wereld in om zich te verstoppen. Ze kijken altijd mee. Ze kunnen zien of je helpt met de boodschappen, of je netjes dank je wel en alsjeblieft zegt, of je flink je groentjes opeet, of je gaat slapen zonder te zeuren, of je veel ruzie maakt en aan de haren van je zusje trekt. Ze zien echt alles. Net voor de Sint zich klaarmaakt voor zijn lange schoorstenentocht, stuurt hij duizenden vogeltjes uit om de Spiekpietjes op te pikken.

Een leuk verhaal, mooie tekeningen, een schattig boek. Veel kleur, vrolijkheid en warmte. Ondeugend én spannend. En de hoofdrolspeler, het Spiekpietje, zit gezellig bij ons in de zetel bij het voorlezen. De knuffelpop brengt het verhaal tot leven. Dit is niet zomaar een verhaal. Dit is zoveel meer.
 

En zelfs 's avonds wanneer de kindjes slapen... blijft Spiekpietje alert. Dan belt hij alle informatie door naar de Opschrijfpieten in Spanje. Alles wordt dan netjes genoteerd in het grote boek van Sinterklaas. Zo weet hij precies waar elk kindje van houdt en wie dat extra pakje verdient...

Dit is niet zomaar een prentenboek. Dit is niet zomaar een knuffel. Dit is een heel nieuwe sinterklaastraditie. En wij zijn fan. Fan van het Spiekpietje, fan van de boeken, fan van het concept. Het uitkijken naar Sinterklaas wordt met de Spiekpietjes nog eens zo leuk. En weet je wat zo leuk is aan ons Spiekpietje? Dat hij af en toe een oogje toeknijpt...


Meer weten?
http://www.clavisbooks.com/zoeken?q=spiekpietjes 

Wist je trouwens dat de Spiekpietjs op Facebook zitten? Word vriend en tag ze in je foto's. Zo kan Sinterklaas vanuit het verre Spanje zien hoe het met hen (en met jullie) gaat.
https://www.facebook.com/DeSpiekpietjes/?fref=ts