Deze week is het eindelijk zover! De Sint komt langs. De zenuwen zijn gespannen. De nachten iets korter. Er wordt volop gezongen en gedanst....

Spiekpietje, veel kleine fans

Deze week is het eindelijk zover! De Sint komt langs. De zenuwen zijn gespannen. De nachten iets korter. Er wordt volop gezongen en gedanst. De Spiekpietjes houden hun ogen open, ook in de klas van juf Charlotte.

Het is bijna zover! Alle Spiekpietjes staan klaar om te vertrekken naar de kinderen. Ze nemen afscheid van de sint en stappen op de rug van hun vogel. Maar één Spiekpietje heeft heel veel pech. Hij komt in een zware storm terecht en valt naar beneden. Gelukkig blijft hij in een boom hangen. Uil heeft alles gezien. Hij plukt het Spiekpietje uit de boom en vraagt Husky om te helpen. Samen brengen ze het Spiekpietje naar een goede vriend van de sint ... de Kerstman! Hij zorgt ervoor dat het Spiekpietje toch nog tijdig bij de kinderen komt.


Juf Charlotte heeft het boek in de kring gelezen voor haar 17 kleuters uit de eerste kleuterklas. Allemaal gezellig bij elkaar: een aantal op de mat, de anderen op de bank.

"Mijn kleuters waren helemaal weg van het boek. Van begin tot einde waren ze allemaal betrokken. De spiekpietjes leven echt in mijn klas. De kleuters gaan zelfs al op zoek."


Eén kindje uit de klas kende de Spiekpietjes al. De andere kleuters maakten kennis met een nieuwe traditie. "Het verhaal is zeker op het niveau van de kleuters. Ik vertelde het wel iets beknopter en in mijn eigen woorden. Alle kleuters volgden het verhaal en konden het achteraf ook goed navertellen."

De boeken zijn ideaal voor alle kleuters, ook de allerkleinsten. "De tekeningen zijn erg mooi en duidelijk. De pagina's zijn groot en duidelijk. De kleuters konden over elke pagina veel vertellen. Op iedere bladzijde was er weer veel nieuws te zien. Dat trekt hun aandacht."


Het leukste personage?  Al die Spiekpietjes natuurlijk! "Ze vinden het Spiekpietje een heel grappige en leuke Zwarte Piet. Zeker omdat hij zo klein is."

"De kleuters vonden het boek van begin tot einde erg leuk. Ik heb het al verschillende keren per dag moeten voorlezen. En ze blijven even enthousiast. De kleuters weten nu dat er overal Spiekpietjes verstopt kunnen zitten en dat ze komen kijken of iedereen flink is. De kleuters geloven dit en willen ook bewijzen dat ze echt flink zijn."


Niet alleen de kinderen zijn in de wolken van het boek, ook juf Charlotte zelf vindt het boek geweldig. "Het is een duidelijk boek, zowel de tekst als de tekeningen. Ik had de kleuters meteen mee. Zo is vertellen erg leuk! Dit boek ga ik nog heel vaak lezen in de klas. Zeker omdat de kleuters zelf even enthousiast zijn als ik. Het boek leeft na het vertellen nog verder in de klas en thuis. Ik ga zeker zelf een spiekpietje aanschaffen."
SPIEKPIETJE IN NOOD
Thaïs Vanderheyden
€ 15,95
http://www.clavisbooks.com/book/spiekpietje-in-nood