Nu zondag 22 november ontdek je de nieuwste uitvindingen tijdens de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen...

Proefjes doen, zonder gevaar voor eigen leven

Nu zondag 22 november ontdek je de nieuwste uitvindingen tijdens de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Je komt op plaatsen waar je normaal gezien niet komen mag. De demonstraties van de professoren en onderzoekers zetten je wereld op zijn kop. En je kan zelf de handen uit de mouwen steken. Dat kan je thuis trouwens ook, met het Proefjesboek.

Met het Proefjesboek van Arno Verweij maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers, zonder gevaar voor eigen leven! Nora zit in het 3de leerjaar en probeert graag dingen uit. Ons ideaal proefkonijn dus voor het Proefjesboek.

"Het zijn hele leuke proefjes. We konden aan de slag met dingen die we in huis hebben. We moesten niet eerst naar de winkel. Dat vond ik leuk." Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek inderdaad doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen.


Met dit Proefjesboek maken kinderen kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie:* Hoe krijg je een gekookt ei in een fles?
* Kun je een vierkante zeepbel maken?
* Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?
* Kun je kleuren zien die er niet zijn?

Ieder proefje is mooi uitgeschreven. Wat heb je nodig? Hoe moet je aan de slag? De foto's zetten je op weg. Je krijgt bij ieder proefje verschillende vraagjes die je aan het denken zetten: Wat is er gebeurd? Wat denk je dat zal gebeuren? Hoe komt dat? ... Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.


Nora's mama hield graag een oogje in het zeil. Je weet nooit wat er gebeuren kan met zo'n kleine onderzoeker in huis. "Ik kon zelf aan de slag, maar mocht niet altijd alleen van mama. Dankzij de begeleidende vraagjes kon ik zelf nadenken hoe de proefjes in elkaar zaten."

Het leukste proefje? Daar moet Nora niet lang over nadenken. "Het bord waar je peper in moest doen en dan met een druppel wasmiddel aan je vinger in moest duwen."


"Het boek ziet er mooi uit, er staan mooie foto's in die duidelijk maken hoe je de proefjes moet uitvoeren. Ik raad het boek aan al mijn leeftijdsgenoten aan. Het is een heel leuk boek. Mijn nichten vinden het ook tof. En ook mijn zusje is fan. We hebben al veel proefjes gedaan. LOVE IT, dat boek!"Het Proefjesboek laat kinderen op een leuke en toegankelijke manier kennismaken met wetenschappen. Op de Boekenbeurs was het boek een waar succes. Zo kwam auteur Arno Verweij live proefjes doen, tipte Ketnet het boek, en Kzoom nodigt Arno uit in hun dagelijkse show. In Nederland zelf werden al 10.000 exemplaren verkocht.


PROEFJESBOEK
Arno Verweij
vanaf 8 jaar
16,95 euro
http://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo

Benieuwd naar de Dag van de Wetenschap?
http://www.dagvandewetenschap.be/