We stuurden 2 gezinnen naar de Arboretumtuin in Kalmthout. Ze ontdekten er een wereld van wonderlijke en veelzijdige planten. Michiel, Ma...

Natuurpracht en kunst

We stuurden 2 gezinnen naar de Arboretumtuin in Kalmthout. Ze ontdekten er een wereld van wonderlijke en veelzijdige planten. Michiel, Margaux, Witze, Pjotr en Fauke gingen op ontdekkingstocht in deze wondere plantenwereld.

Michiel en Margaux trokken voor het eerst naar het Arboretum. Mama Karen vreesde een beetje dat een bloemen- en plantentuin de kinderen niet lang zou kunnen boeien. "Maar het tegendeel was waar. Bij aankomst kregen de kids een zomerbingo met allemaal foto's die ze in het park moesten zoeken. De toon was gezet... Ze gingen op speurtocht."

Margaux was, voor het bezoek, zot van lavendel. Maar ontdekte in het Arboretum dat ze rozen toch wel mooier vindt. "We ontdekten Rode klaver en gingen op zoek naar een Klavertje vier. We vonden er jammer genoeg geen."


Mama Karen vindt de tuin zeker een bezoekje waard. "Het is echt een mooie tuin. Naast de mooie bloemen en planten zijn er ook veel kunstwerken. En het koffietje en ijsje achteraf in de cafetaria smaken super na zo'n leuke wandeling/speurtocht.


Ook het gezin Brosens dook voor Getest op Kinderen de natuur in. Ze trokken met z'n vijven naar Kalmthout. Witze (7 jaar), Pjotr (6 jaar) en Fauke (4 jaar) vroegen zich af wat het Arboretum eigenlijk was. "Het was ons allereerste bezoek en vooral de kids vonden het wel spannend. Hoe leg je nu uit wat een Arboretum precies is? Een plantentuin? Een bloementuin? Een park?  Een bos? 'Vanalles een beetje' was achteraf de conclusie van de kinderen.  Je kon er zelfs een gezellig terrasje doen en cadeautjes kopen!"


Ook deze speurneuzen gingen enthousiast aan de slag met de Bingo-speurtocht. "Met moeite konden we ze volgen. Bij de Bonsai boompjes werd de speurtocht even vergeten. Wat schattig, die kleine boompjes." Fauke vond het net boompjes voor bij een poppenhuis. Ook de kunstwerken werden met bewondering bekeken, al hadden de verschillende soorten rustplekken nog meer succes. Van schommelstoel, over prieeltjes en banken, tot uitkijktoren werden beklommen en getest."


De plantencollectie is vooral toegespitst op bomen, struiken en sierlijke tuinplanten. Je vindt er één van de meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. "Wij genoten vooral van de prachtige kleuren van de bloemen. Bij de kinderen sloeg de fantasie helemaal op hol bij de oude bomen met hun knoestige stam en hun vreemde takken. Ook de grote treurbeuk vonden ze erg indrukwekkend."
 
"Een klavertje vier hebben we helaas niet gevonden, al kan dat ook aan het beperkte geduld van onze kinderen liggen... Maar Witze vond dit helemaal niet erg, want geluk hangt toch niet af van een bloempje? Iedereen was het erover eens dat het een meer dan geslaagde uitstap was. We genoten met volle teugen van de natuur, de zon en de rust!  En dankzij de zoektocht bleven ook de kinderen geboeid en keken ze met andere ogen naar al die natuurpracht en kunst."

Het Arboretum in de zomer: zoeken naar Klavertjes vier, genieten van de zon en de rust en een terrasje doen na de zomerbingo. Onthouden voor volgend jaar. Maar je moet zolang niet wachten met een bezoekje. Deze tuin schittert in ieder seizoen en maakt een bezoek meer dan waard, ook in de herfst.


Dit jaar zijn de kleuren in de Arboretumtuin werkelijk spectaculair. Het mooie weer van de laatste weken heeft voor een échte Indian Summer gezorgd. Amberbomen, toverhazelaars, Japanse esdoorns en nog vele andere bomen en struiken zorgen voor een ongekend spektakel in alle mogelijke schakeringen van geel, oranje, rood en paars.

De activiteiten die deze herfst op de planning staan, zijn:
* verzamel herfstblaadjes: gewoon om ze te drogen en mee te knutselen of om een herbarium voor school te maken. Aan de balie ligt een tuinplan met een uitgestippelde route langs 37 speciale loofbomen.
* wetenschappelijke tentoonstelling: ooggelatinepropje, heksenboter of duivelskak, ... Slijmzwammen hebben de mooiste namen! Van eencellige spore tot kruipende slijmhoop, bewonder ze uitvergroot in deze leuke, wetenschappelijke tentoonstelling. Je kunt er levende exemplaren door het oog van een microscoop begluren. En aan de tekentafel liggen vrolijke kleurplaten voor jong en oud.
* de wereld van Van Gogh: deze dubbele fototentoonstelling over de schilder vind je tot en met woensdag 16 december op twee plekken in de tuin. 


Ieder kind houdt van de wondere plantenwereld. Een bezoek aan het Arboretum zal die fascinatie enkel vergroten.


Meer weten?
like de Facebookpagina hier
activiteiten: http://www.arboretumkalmthout.be/kalender.html