Eind oktober bracht Theater van A tot Z haar eerste productie, voor kleuters: 'Kiki en de verdwenen letters'. Getest op Kinderen stu...

Kiki en de verdwenen letters

Eind oktober bracht Theater van A tot Z haar eerste productie, voor kleuters: 'Kiki en de verdwenen letters'. Getest op Kinderen stuurde Warre, Mats, Elien en Lore naar de première.


Theatergroep Fast Forward uit Vilvoorde werkt sinds dit cultuurseizoen samen met het Educatief Theater Antwerpen. De eerste voorstelling ging in première in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Ik fietste met Elien en Lore naar de Antwerpse bib. Wat waren we onder de indruk: open op zondag, gi-gan-tisch veel volk, geautomatiseerde ontleenmethode én massa's boeken. We moesten even zoeken naar het zaaltje, maar vonden dan de benedenverdieping waar we moesten zijn. Het zag er gezellig uit met al die kleurrijke kussens op de vloer. We waren goed op tijd. Elien en Lore kozen de beste plaatsjes uit en nestelden zich. Klaar voor de voorstelling.

We stuurden ook Warre (5 jaar) en zijn vriend Mats naar 'Kiki en de verdwenen letters'. "Voor Mats was dit de eerste keer naar het theater, dus dat beloofde spannend te worden", vertelt mama Nele. "De jongens hoopten vooral op een grappige show, waarbij ze konden meezingen en dansen. De kids kozen samen een leuk plaatsje, een oranje kussen op de eerste rij. De mama's mochten in de buurt blijven, want de grote helden waren toch een ietsiepietsie bang, zeker wanneer het zaallicht dimde.""En dan kwam Kiki, met een stoere pilotenmuts en rode broek. Kiki spreekt in de bib steeds af met Olaf, die haar de mooiste boeken voorleest. Vandaag koos Kiki het Magische Toverboek, maar daarin stonden geen letters! En Olaf had al zijn vrienden opgetrommeld om Kiki te helpen de letters te vinden. Samen met de blauwe boskikker, Marcel de draak, mevrouw de vlinder en de maanprinses ging ze op zoek. En wat ze leerde was wonderbaarlijk…."


De avontuurlijke en muzikale voorstelling 'Kiki en de verdwenen letters' gaat over vriendschap, over het kijken naar en in boeken, over de betekenis van al die vreemde letters... Kiki neemt niet veel plaats in tijdens haar optreden. De boekenkast, de letterblokken en muziek: dat is alles wat ze nodig heeft. Elien vond het geweldig dat ook haar letter 'E' in het decor stond. Geen toeters, geen bellen. Gewoon Kiki, haar stem én boeken, véél boeken. 

De voorstelling duurt een dik halfuurtje. Naar het einde van de voorstelling toe, merkte je dat enkele kleuters nood hadden om hun beentjes te strekken. Ze begonnen te wriemelen op hun kussens. Maar ze bleven allemaal flink luisteren naar Kiki. De combinatie tussen voorlezen, zingen en vertellen maakt de productie erg afwisselend. De kleuters luisteren aandachtig en geven Kiki tips en aanwijzingen tijdens haar zoektocht. Ze voelen zich erg betrokken in het verhaal. Zeker wanneer ze allemaal mogen rechtspringen om te zingen en te dansen. De handpoppen zorgen voor nog een extra dimensie. De Blauwe Boskikker, Marcel De Draak, Mevrouw de Vlinder en de Maanprinses helpen Kiki.


Actrice Sara Pieters duikt al 8 jaar op in theaterproducties van Fast Forward. Deze musicalzangeres schreef voor 'Kiki en de verdwenen letters' zelf de tekst en de liedjes. Kiki houdt van letters én van boeken én van liedjes. Die liedjes zingt ze met hart en ziel. Dat maakt de voorstelling gezellig en lief. En lief, dat is Kiki zelf ook.
 
In het stuk wil het meisje Kiki alle kleuters enthousiast maken voor letters en boeken. Dat doet ze samen met haar beste vriend, Olaf de boekenwurm. En ze slaagt erin ook! Als we, na de voorstelling, terug thuiskomen, komt Elien meteen met een hele stapel boeken af om te lezen. "Mats en Warre vonden het een toffe show, met mooie liedjes. Heel lees- en leerrijk. Ze hadden wel al interesse in boeken en letters, maar dat is hierdoor zeker toegenomen.

Na de voorstelling werden we uitgenodigd voor een hapje en een drankje. We klinken op Kiki. Santé!

 

Meer weten? Of wil je Kiki zelf aan het werk zien? 
http://fast-forward.be/Agenda.html