Juf Charlotte las samen met haar kleuters het eerste grote flapjesboek van kikker: Het jaar van Kikker. Wat zou er achter de flapjes zitten?...

Het jaar van kikker

Juf Charlotte las samen met haar kleuters het eerste grote flapjesboek van kikker: Het jaar van Kikker. Wat zou er achter de flapjes zitten? Spannend!

Er is van alles te beleven in de wereld van Kikker. Het hele jaar door. Juf Charlotte las het boek voor al haar kleuters van de 1ste kleuterklas voor in de kring. De kleinste kleuters nemen dan plaats op de banken en enkele kleuters zitten op de grond, zodat het boek voor iedereen goed zichtbaar is.

De eekhoorntjesklas speelde mee met Kikker en zijn vriendjes en piepte achter ieder flapje. "De kleuters vonden het een zeer mooi boek en ze waren erg betrokken. Ze vonden het telkens spannend om de flapjes in het boek te openen en te ontdekken wat er verstopt was. Ook de seizoenen kwamen in de klas al eerder aan bod, waardoor de kleuters al veel wisten en zelf ook veel konden vertellen."


Juf Charlotte vond de prenten zelf ook heel mooi. Ze sluiten perfect aan bij de leeftijd van de kleuters. "Alleen vond ik het wel jammer dat er geen verhaallijn aanwezig was. Zo neem je de kleuters nog meer mee in het boek. Het waren eerder vertel- en zoekplaten waar misschien nog meer uitbreiding bij kan." Zo laat juf Charlotte de kleutertjes figuren of voorwerpen zoeken op de prenten.


Een flapjesboek is altijd een topper bij de kleintjes. "Ze vonden het openen van de flapjes in het boek het leukste. Alleen is het spijtig dat deze flapjes van kwaliteit erg dun zijn en niet aansluiten bij de leeftijd van de eerste kleuterklas. Mijn kleutertjes konden dit zeker niet zonder begeleiding."

In de lente werkt Haas in de tuin.
In de zomer zijn alle vriendjes bij de rivier.
In de herfst zijn de appels rijp.
In de winter ligt er sneeuw en ijs.


De kleuters van juf Charlotte hebben zeker en vast iets bijgeleerd. "De prenten geven de seizoenen heel duidelijk weer, waardoor de kleuters nauwkeurig de verschillen kunnen waarnemen en de seizoenen kunnen vergelijken."

Juf Charlotte zet het boek in de boekenkast en zal het ieder schooljaar opnieuw gebruiken wanneer de kleuters over de seizoenen leren. "Dit is een goede ondersteuning." Het zakje zaadjes die je bij het boek krijgt, zijn een leuk extraatje.


HET JAAR VAN KIKKER
Max Velthuijs
€ 15,95
http://www.wpg.be/het-jaar-van-kikker