Gisteren werd het grootste ballonnen-doolhof ter wereld geopend. Locatie? Sunparks in Mol. Pjotr, Witze en Fauke, Elien en Lore werden losg...

Het grootste ballonnen-doolhof ter wereld

Gisteren werd het grootste ballonnen-doolhof ter wereld geopend. Locatie? Sunparks in Mol. Pjotr, Witze en Fauke, Elien en Lore werden losgelaten in het doolhof. Komt dat wel goed?

15 jaar geleden werd Millennium Jam voor het eerst georganiseerd. Bijna 300 professionals uit de ballonwereld nemen deel aan dit 5-daags event: clowns, goochelaars, winkeliers, decorateurs en liefhebbers uit de hele wereld. Van woensdag 4 tot en met donderdag 12 november vindt de internationale conferentie voor specialisten en grote liefhebbers van de ballonwereld in Mol plaats. Naar aanleiding van dit evenement werd het grootste ballonnen-doolhof ter wereld opgesteld. Van boven gezien, leek het op een immens LEGO-bouwwerk. Zijn dat echt allemaal ballonnen?


Op woensdag 4 november begon het team, geleid door onder andere de Belgische Sophie Maertens (verantwoordelijk voor BalyBallon), aan de opbouw. 130 000 ballonnen werden opgeblazen (nee, niet met de mond!) én geknoopt (ja, wel met de hand!). Het doolhof werd 600m² groot, met 1/2 kilometer gangen en 5 geheime kamers. Een team van 25 personen uit de hele wereld: Rusland, Zwitserland, Israël, Kazachstan, Frankrijk, ... hielpen mee.

Pjotr maakte z'n 2 zussen Witze en Fauke vroeg wakker. "Er staat ons een leuke uitstap te wachten!" Rond half tien zaten ze in de auto. Met 3 zenuwachtige kinderen op de achterbank vertrokken mama's Veerle en Heidi naar Mol. De mama's hadden nog niet alles verklapt. "Ze wisten dat we gingen zwemmen, maar het ballonnendoolhof hadden we nog verzwegen. Vooral omdat we zelf niet goed wisten wat we hierover konden vertellen. We hadden nog nooit over de organisatie of een ballonnendoolhof gehoord."

Ook Elien en Lore wisten niet helemaal wat we gingen doen. Iets met ballonnen én een badpak. Elien begreep het niet goed. Dat we naar Mol reden, maakte het nog mysterieuzer. "Zijn we bijna in Egel?", vroeg Lore toen we een tijdje aan het rijden waren.   

Bij hun aankomst in Sunparks werd het gezin van Pjotr hartelijk verwelkomd door enkele ballonplooiers. "Of moet ik zeggen: ballon-kunstenaars? De kinderen waren door het dolle heen. Want uiteraard spreken die mooie diertjes en bloemen die geplooid worden tot de verbeelding. Het doolhof was makkelijk te vinden. We moesten gewoon het spoor van ballonnen volgen."


Wij kwamen rond de middag toe. De ballonplooiers genoten van hun welverdiende middagmaal. We zagen overal leuk geplooide ballonnen. Niet de bloemen en zwaarden die we allemaal kennen. Wel grote figuren, gekke dieren en grappige hoeden. Indrukwekkend. 

Sophie Maertens, verantwoordelijk voor BalyBallon, ontving ons aan de ingang van het doolhof. Ze gaf een woordje uitleg: we moesten onze weg zoeken tussen de ballonnen, op zoek naar 5 kamers opgebouwd door verschillende teams uit verschillende landen. Als we ooit de uitgang terugvonden, mochten we vertellen welke kamer we het mooist vonden.  

"Zoveel ballonnen! En dan al die gangen… De kinderen vlogen er als gekken door, op zoek naar die geheimzinnige kamers. En wat een mooie ontwerpen zagen we daar! Dit is echt kunst! Het overstijgt het gewone ballonplooien dat je wel eens op een kermis of braderij ziet. Echt prachtig!" Na zo'n 45 minuten zoeken, rondlopen en genieten van al die ballonnen vond Pjotr alle kamers. Ze werden één voor één bewonderd en gekeurd. "De meningen waren verdeeld, maar de clown heeft uiteindelijk in ons gezin de hoofdprijs gewonnen, op de hielen gezeten door het nijlpaard."


Toen we met Elien en Lore het doolhof instapten, waren de meisjes eerst even overdonderd. Overal waar je keek, zag je ballonnen. Nog nooit gezien. Elien was er niet helemaal gerust in. Zouden we de uitgang nog wel vinden? Geraken we hier ooit nog uit? Ze hield papa stevig vast.

Lore rende ondertussen door de gangen. Wat ze helemaal geweldig vond, waren de 'ballon-slingers' waar je geregeld door moest lopen. We hadden moeite om Lore bij te houden. Ze bleef maar doorgaan. We mochten ze natuurlijk niet uit het oog verliezen, want dan kon het wel even duren voor we ze terug tegenkwamen.

Ook wij vonden de 5 kamers, maar kwamen iets minder goed overeen over welke kamer nu het allermooiste was. Volgens Lore was dat de olifant, Elien en ik kozen voor het nijlpaard en papa ging voor de clown. Maar eigenlijk... waren ze allemaal mooi. We waren vooral onder de indruk wat je allemaal kan doen met een gewone ballon. Wauw!


En dan was er nog deel 2... "Nadat we iets gegeten en gedronken hadden in de brasserie van Sunparks, was het tijd voor het zwembad! Met drie waterratten in huis, werd er vol spanning uitgekeken naar de zwempartij! En het wachten werd beloond. Ze 'roetsjten', gleden, sprongen, speelden, doken en zwommen dat het een lieve lust was. Ja, ze zwommen zelfs fier enkele baantjes op en neer. Want aangezien Pjotr en Fauke nog zwemles volgen, moesten hun vorderingen ook getoond en bewonderd worden. Witze en Pjotr vonden de wild-waterbaan de absolute topper van het zwembad. En dat ondanks enkele blauwe plekken die ze opliepen! Wij, als mama’s, zagen eerder het gevaar en keken dan ook met een bang hartje toe bij elke afdaling. Voor Fauke vonden we dit dan toch een beetje te wild. Zij genoot het meest van de golven in het zwembad en dook er als een dolfijntje door!  Samen hebben we ook de andere glijbanen uitgetest en goedgekeurd! Niet te eng, maar wel voldoende spannend…"

De wildwaterbaan was nog niet voor onze kleine meisjes. De kleine glijbaan werd wel uitgetest. En ik was aangenaam verrast van Lore. We gingen al verschillende keren zwemmen, maar dat was nooit een succes. De hele zwembeurt lang gejammer en mama of papa zeker niet loslaten in het water. Diezelfde Lore ontpopte zich in Sunparks tot een echte waterrat. Heerlijk om te zien: ze ploeterde in het water, liet zich drijven, riep 'whieee' bij elke golf, genoot van het brubbelbad, ging onder de waterstraal van de olifant staan, ... Ook Elien vond het geweldig. Die kleine glijbaan (echt klein!) was eerst nog te avontuurlijk, maar eens kleine zus eraf schoof, kon ze zich niet laten kennen. "Kijk, mama, kijk", volgde toen zeker 30 keer gevolgd door een geweldige rit richting het water.

Na het zwemmen gingen we op zoek naar de ballonplooiers. En we hadden geluk! We vonden er... en ze waren met veel! Elien en Lore kregen elk een gekke aap. 

"Getest op Kinderen: Dankjewel voor deze fijne dag!  Wij genoten met volle teugen en zijn blij dat we hebben mogen kennismaken met een ballonnendoolhof! Witze, Pjotr en Fauke zullen nog enkele dagen nagenieten van al die prachtige ballonnen, want er staan hier een reusachtige olifant, een schattig hondje en een lieve minnie-mouse te pronken!"

Wil je het doolhof zelf gaan bezichtigen? Het blijft nog staan tijdens de conferentie deze week in Sunparks Mol. En met een beetje geluk ontmoet je nog een ballon-artiest.