Ieder jaar vertrekt Sinterklaas vanuit zijn woonplaats Spanje met de stoomboot naar ons land. En soms durft er dan wel eens iets mislopen. &...

Ay Ramon, de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm

Ieder jaar vertrekt Sinterklaas vanuit zijn woonplaats Spanje met de stoomboot naar ons land. En soms durft er dan wel eens iets mislopen. "AY RAMON" is de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm. En ja... eentje dat je moet gezien hebben!

De tickets die we kregen voor AY RAMON waren niet geldig in het weekend. We beslisten om vrijdagavond naar Metropolis te gaan. Na een drukke schoolweek naar de film. Met Elien en Lore. Lore die nooit eerder naar de bioscoop ging. Dat was risicovol, ik weet het. Ik ging de uitdaging aan. 

We kochten een bakje popcorn en nestelden ons op rij 8. De vriendelijke jongen aan de receptie had ons een plekje gegeven waar niemand voor ons zou zitten. Ik vermoed dat hij kleine Lore al zag verdwijnen in die grote stoel. En ja hoor, wat leek ze mini.

De film start in Spanje, waar Sinterklaas woont. Sinterklaas, Zwarte Piet en Conchita Garcia zijn klaar om naar België te vertrekken. Er is één probleem. Slechtweervandaag wordt zeeziek op de stoomboot van Sinterklaas. Daarom zal Ramon Iglesias te paard naar België reizen. En ohja, dan is er nog een probleem. Zwarte Piet is in paniek en erg ongelukkig. Hij vindt z'n zwarte verf nergens. Zwarte verf?!? Ja, de film start met een bekentenis van Zwarte Piet. Hij heeft zich al die jaren zwart geverfd. Eigenlijk is hij helemaal zo zwart niet als iedereen denkt. Oké, hij heeft hier en daar een veeg van de 'ritjes' in de schoorsteen. Maar dat zette hij altijd nog eens extra in de verf... Zwarte Piet was niet gerust. Hij dacht dat Sinterklaas boos zou zijn, héél boos. Maar nee hoor, Sinterklaas werd niet boos. Hij vond het wel maar een raar verhaal. Grappig hoe de actualiteit zo de film binnensluipt.


Dan vertrekken ze. Sinterklaas, Zwarte Piet en Conchita Garcia met de stoomboot. Ramon te paard. 

"Het paard van Sinterklaas kon niet op de 'stormboot', want dan ging die ziek worden. Ramon moest voor het paard zorgen. Hij kroop op de rug van het paard en ze liepen naar België. Maar stout Tikkelotje stopt Ramon en Slechtweervandaag in de gevangenis. Sinterklaas was dan heel verdrietig omdat zijn paard weg was. Nu kon hij geen snoepjes uitdelen met zijn paard", vat Elien het verhaal in grote lijnen samen. Zwarte Piet bedenkt een plannetje en gaat Ramon redden. Dat is toch de bedoeling. Maar het wordt alleen erger... De gekke professor en Conchita Garcia trappen in dezelfde val. Sinterklaas is radeloos. 'Hoe erg voor de kinderen en hoe erg voor de daken', moppert hij.

 
Elien en Lore hebben elk hun favoriete personages. Lore gaat resoluut voor Zwarte Piet. Een speelse kwajongen, met een ongebreidelde fantasie. Die fantasie steekt zijn verstand wel eens voorbij, waardoor hij soms wat dom overkomt. Ten onrechte, want hij heeft vaak erg goeie invallen. Hij is zeer gevoelig voor complimentjes die de Sint hem geeft. Hij lijkt ondergeschikt, maar de Sint heeft hem evenzeer nodig als omgekeerd. De Sint en Zwarte Piet zijn elkaars beste vriend. Zwarte Piet beschikt over een grote emotionele intelligentie. Hij voelt de stemming van de Sint perfect aan.

Elien was niet zot van Zwarte Piet. Het was Zwarte Piet ook helemaal niet, volgens haar. "Mama, dat is gewoon een mijnheer met de kleren van Zwarte Piet aan. Dat is niet de echte Zwarte Piet. Want de echte Zwarte Piet is zwart." Elien is fan van Sinterklaas himself en 'prinsesje' Conchita. Een vastberaden, zorgzame en charmante vrouw. Ze is de huishoudster van Sinterklaas. Conchita schrikt er niet voor terug Sinterklaas al eens terecht te wijzen. Ze beschikt de gave om in alles poëzie te zien, die ze in eigen vreemde taaltje
formuleert: zowat alles wat ze zegt is verpakt in metaforen die alle kanten opschieten. Conchita is nog steeds erg verliefd op haar professor, ze beschouwt hem als de mooiste, liefste, verstandigste man die ooit op aarde heeft rondgelopen.
Elien vindt Kapitein Paelinckx en kapitein Verscheepen best wel stoer. "Ze zijn het stoerst met hun houten benen." Mama vindt dit duo hilarisch. De kapiteins van de stoomboot zijn bijzonder hoffelijk. Ze brengen Sinterklaas naar België en trekken dan terug naar Spanje om Slechtweervandaag te zoeken. Kapitein Karel komt hen vervoegen. Adriaan Van Den Hoof, Tom Van Dijck en Warre Borgmans samen, geweldig. Ze zijn trouwens niet de enige hilarische typetjes, ook Max Muizennest is er zo eentje. Hij is de partner van Tikkelotje. Zijn kleding, manier van doen, uitspraak en handelingen: de max!


Tikkelotje was volgens Elien erg stout, "omdat ze de mensen in de gevangenis gestoken heeft". Ik zag duidelijke overeenkomsten tussen Tikkelotje en Elien.
Tikkelotje is een tenger meisje met een enorme drive.
Een explosief type, letterlijk.
Als ze boos wordt, gebeurt het dat haar hoofd ontploft.
Ze begint dan te stampvoeten en gooit zich op de grond als zij haar zin niet krijgt.
Als ze haar zinnen op iets heeft gezet, zijn alle middelen goed om haar doel te bereiken.
Ay Ramon is een vrolijke film. De kleuren, decors, muziek, poëzie, fantasie, kostuums, spanning, ontroering, dialogen, kromme taal, opvallende baarden of snorren, gekke outfits. Alles op maat van de kinderen, maar zeker niet slaapverwekkend voor de ouders. Het is voor ouders zeker geen straf mee te 'moeten' naar de cinema, zoals scenarist Hugo Matthysen zegt. De muziek werkt trouwens erg aanstekelijk. De eenvoudige teksten en Spaanse melodieën creëren echte meezingers. "Ay ay ay ay, soms heeft een mama veel verdriet. Dan maakt ze spruiten en dat lust haar kindje niet. ..."


De topcast maakt van AY RAMON een echte must see film: Jan Decleir, Frans Van der Aa, Pieter Embrechts, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Tom Van Dyck, Adriaan Van den Hoof, Evelien Bosmans en Matteo Simoni. Wie jaarlijks de intrede van de Sint in Antwerpen bijwoont, zal heel wat van hen herkennen.

Tot op het einde bleven de meisjes vol spanning in hun stoel zitten. Vindt Sinterklaas zijn paard terug? De film duurt 105 minuten. De pauze van 10 minuutjes halverwege kwam net op het juiste moment. Alle kindjes trokken richting toilet. Ze konden even hun beentjes strekken en doken dan weer in die gezellige zetels. Klaar voor deel 2. Of de film niet te lang was voor kleine Lore? Op het einde, toen de lichten aangingen en iedereen naar buiten ging, bleef Lore vastberaden zitten. Ze wilde de film nog een keer zien. En eerlijk? Ik zou er niet mee inzitten. 
 

Volgende week sturen we Dorian met z'n gezin ook naar de film. Benieuwd wat zij ervan vinden. 


Meer weten?  
http://www.paradisofilms.be/BENL/movie/582 
facebook.com/AyRamonDeSinterklaasfilm

Foto's?
Paradiso Films