ZOO Antwerpen steekt binnenkort helemaal in het nieuw en maakt zich klaar voor de toekomst. Het volledige inkomplein krijgt een facelift. D...

De ZOO in 't nieuw

ZOO Antwerpen steekt binnenkort helemaal in het nieuw en maakt zich klaar voor de toekomst. Het volledige inkomplein krijgt een facelift. De mensapen krijgen twee grote buiteneilanden. De Okapi’s beschikken binnenkort over een prachtige serre. Dichter bij de dieren.

Wie wil dit nu niet: wandelen tussen de chimpansees en gorilla’s en ze zien ravotten met hun voeten in het gras en hun hoofd in de wind. Binnenkort is dit in ZOO Antwerpen een feit. De dierentuin investeert in twee grote buitenverblijven voor deze mensapen. De bezoeker staat tussen de dieren en kan ze zien, horen, ruiken. “Je staat oog in oog met hen en ziet ze spelen, vlooien, luieren en ruziemaken. Je wordt nog meer deelgenoot van hun dagdagelijkse leven. Je staat er letterlijk midden in”, aldus manager dierenzorg Sander Hofman.


Ook de sterk bedreigde Okapi’s worden in de watten gelegd in deze metamorfose. Een serre maakt ze ook op koude winterdagen zichtbaar voor de bezoeker. Je gaat op bezoek in hun verblijf. Okapi’s behoren tot het DNA van ZOO Antwerpen. Wist je dat in het logo van de ZOO de strepen van de okapi zijn verwerkt? Zowel het internationale stamboek als de Europese co√∂rdinatie van het kweekprogramma liggen in handen van de ZOO. 

De uitdaging op een historische plek als de ZOO is het combineren van het cultureel erfgoed met moderne architectuur. De ZOO gaat deze uitdaging momenteel al aan met de bouw van het gloednieuwe Elisabeth Center Antwerp (opening november 2016) dat ingebed wordt in de historische feestzalen van de ZOO. De Flamingo, het restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl, wordt in ere hersteld en vormt een geheel met het nieuwe welkomstgebouw. Aan het nieuwe gebouw vertrekt de bezoeker via een wandelpad, naar het Aquaforum van de zeeleeuwen. Je wandelt over het verblijf van de brilberen en langs vijvers op het dak van het welkomstgebouw. Ook de marmeren trappen van het feestzalencomplex krijgen een update.


Het welkomstplein wordt trouwens toegankelijk voor iedereen. De portiers van de ZOO verplaatsen de toegangscontrole naar achter de kiosk en zo kan heel Antwerpen en omstreken genieten van het welkomstplein van de ZOO. Helemaal compleet met de flamingo’s die historisch echt horen op deze plek. Ze zitten in ons collectief geheugen. De groep wordt uitgebreid naar veertig dieren.
De vier leeuwenbeelden van kunstenaar A. Van Beurden uit 1915 die de bezoekers momenteel nog welkom heten aan de inkom, krijgen een nieuwe plaats. Ze worden met een zeer speciaal transport verplaatst.

ZOO Antwerpen is niet enkel een dierentuin, maar ook een historische groene long midden in de stad. Om deze unieke functie te behouden moet de ZOO haar bomenbestand verjongen. Ook bomen worden oud en hebben helaas niet het eeuwige leven. De ZOO verjongt haar bomenbestand en plant er de komende jaren meer dan dubbel zoveel terug dan dat ze er rooit. Een waardevolle investering. 

Heel dit indrukwekkende project sluit aan op de Savanne, het enorme gebied met honderden vogels die samen met de buffels voor een exotische beleving zorgen aan de zuidoostelijke kant van de ZOO. Daar zal ook de speeltuin weer herrijzen voor heel wat klauter- en klimplezier. Ook van dit project met het nieuwe restaurant zal de bezoeker kunnen genieten vanaf volgend voorjaar.


Dit volledige project heeft een kostenplaatje van 15 miljoen euro. ZOO Antwerpen blijft altijd open, 365 dagen van het jaar, zoals gewoonlijk. De meeste dieren blijven zichtbaar en de overlast wordt zoveel mogelijk beperkt.

Samen met mensapen, okapi’s en nieuw welkomstplein zal de ZOO klaar zijn voor de toekomst. Op naar de volgende 175 jaar ZOO Antwerpen.


Meer weten?
http://www.zooantwerpen.be/


Foto's?
ZOO