Vorige zondag werden we uitgenodigd voor de groene picknick en merkwaardige bomenwandeling naar aanleiding van de Week van het Bos. Een heer...

De Natuurhelden staan paraat

Vorige zondag werden we uitgenodigd voor de groene picknick en merkwaardige bomenwandeling naar aanleiding van de Week van het Bos. Een heerlijk voorsmaakje!

Van zondag 11 tot en met zondag 18 oktober organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met BOS+ en Natuurpunt, de Week van het Bos. Dit jaar staat de week in het teken van de boswachter en de honderden andere helden die hem of haar bijstaan om de Vlaamse natuur te doen schitteren. 'De Natuurhelden staan paraat'.

Je kan in de Week van het Bos tijdens boswandelingen, belevings- en kinderspeurtochten op ontdekking gaan 'achter de bomen' van het bos. Stip de week al maar aan in je agenda. Welke kinderen houden er nu niet van om hun 'stoute laarzen' aan te trekken en het bos in te trekken? We werden samen met andere bloggers, onder andere Mme Zsazsa, Ilse van nummer 44 en Nora uit Plantwerpen uitgenodigd voor een heerlijke picknick in Park Spoor Noord. Lekkere broodjes, quinoa-salade, kaas, hesp, fruit én een verfrissende limonade op een zalige herfstdag. Genieten! Na de heerlijke lunch kregen we van boswachter Bart een leuke rugzak met het magazine. We werden opgepikt door verschillende taxi's die ons naar het centrum van de stad brachten. 


Een gids van Bos+ nam ons mee door de stad. We leerden over de Moerbeiboom, Amberboom, Paardenkastanje, Es, Taxus en Plataan. Wanneer je door de stad wandelt, kijk je vol bewondering naar de kathedraal of Brabo. Maar als je verder kijkt, ontdek je merkwaardige bomen met bijzondere verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je een essenblad in je linkerschoen legt, je snel de 'ware' ontmoet (als je die nog niet ontmoet hebt tenminste...)?Elien en ik maakten kennis met één van de Natuurhelden: boswachter Bart. Herken je hem op de affiche? De boswachter of het Arendsoog staat dagelijks klaar voor de natuur, voor wandelaars, joggers en natuurliefhebbers. Hij ziet hoe de natuur evolueert en wat er ondernomen moet worden om haar zo goed mogelijk te beschermen en te ontwikkelen.


Bosarbeiders en ploegbazen staan de boswachter bij en onderhouden wandel-, fiets- en ruiterpaden. Ze zorgen voor speelruimte en zorgen ervoor dat de natuur alle kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Strategen en Superbreinen stippelen de natuurstrategie uit. Ze tekenen natuurprojecten, werken samen met overheden, gemeenten, vrijwilligers en privépartners om belevingsroutes uit te stippelen, nieuwe natuur te ontwikkelen, ... En de Superhulp is de onzichtbare kracht binnen de natuur. Zij zorgen ervoor dat de dagelijkse taken van het Superheldenteam uitgevoerd kunnen worden.
 

Tijdens de Week van het Bos kan je de verschillende aspecten van het natuurbeheer zelf ontdekken in een bos of natuurgebied in je buurt. Alle Natuurhelden, gidsen, gemeentes en vrijwilligers nemen je mee op avontuur en tonen wat ze allemaal voor of achter de schermen doen om het groen in Vlaanderen in stand te houden. Van 'merkwaardige bomenwandelingen' en ludieke speurtochten tot een bezoek aan een bomenkliniek, deelnemers aan de Week van het Bos wanen zich echte Natuurhelden.

En ook thuis kan je aan de slag. Op de website vind je de heuse speelzone van de Natuurhelden. Je kan er een spel spelen om het verloren materiaal van de helden terug te vinden, ga de 20 uitdagingen aan en je wordt zelf super-held, download het heldenkwartet, de tekenplaat of de knutseltips, maak het kruiswoordraadsel boordevol gigagroene vragen en test je natuurkennis met de breinbrekersquiz.


Leerkrachten die in de klas aan de slag willen, vinden op de website een educatief pakket. Je brengt het bos zo letterlijk de klas in. Hier vind je leuke tips.

Kijk snel op deze website en ontdek welke leuke activiteiten in jouw buurt doorgaan: film in het bos, gezinshappening, paddenstoelenwandeling, kabouterwandeling, speurtochten, ... Wij noteerden alvast Ecodroom in onze agenda, een markt om te genieten van de herfstkleuren van het Rivierenhof, lekkere gezonde gastronomie, mooie muziek, verrassende nieuwigheden én een extra dierenverwendag in de jarige Kinderboerderij. Ohja, de 20 uitdagingen van de boswachter? Wij gaan de uitdaging met de helden aan!


Meer weten?
www.weekvanhetbos.be 
www.facebook.com/weekvanhetbos