In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt de super 'bloedmaan' plaats. Die nacht kleurt de maan rood. Een indrukwekke...

Super bloedmaan

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt de super 'bloedmaan' plaats. Die nacht kleurt de maan rood. Een indrukwekkend schouwspel!

Een 'bloedmaan' is een totale maansverduistering waarbij de maan een rode gloed krijgt. Dit komt doordat de zon, de aarde en de maan zich op één lijn bevinden met de aarde in het midden.
 
Doordat de aarde in de weg staat van de zon, kan het zonlicht enkel door de atmosfeer van de aarde de maan bereiken. De hoeveelheid water en vaste deeltjes (meteorenstof, vulkanisch as, ...) in de aardse atmosfeer zorgt ervoor dat het zonlicht gaat buigen. Dit geeft de maan een dieprode kleur op een heldere avond, vandaar de naam 'bloedmaan'. 

De 'bloedmaan' zal beginnen rond 3u07 en eindigen rond 6u27. Het schouwspel zal volledig zichtbaar zijn van 4u11 tot 4u48 's nachts. Deze maansverduistering is een uniek verschijnsel. De volgende keer dat dit nog een keer voorkomt is pas binnen 18 jaar. Maar de kans dat je kindjes dit spektakel mogen aanschouwen zal eerder klein zijn... Wil je ze toch laten proeven van een echt ruimteavontuur? Dan kan je overdag naar Gateway to Space: The Exhibition. Op deze interactieve expo kan je door middel van verschillende simulaties en de levensgrote schaalmodellen wegdromen van de ruimtevaart.
 

Naast de uitgebreide geschiedenis van de mens in de ruimte, een replica van het MIR-station en één van de originele Darth Vader pakken kan je er zelfs een echt maansteen aanraken! Ooit al eens de maan willen aanraken? Het kan dus!

De Expo werd door proefkonijntje Rune uitgetest. Je leest er hier alles over. Heb jij alles in huis om astronaut te worden? Ontdek met het hele gezin de mysteries van de ruimte in Paleis 2 in Brussel tot en met 8 november ! 
 

Meer weten?
Bekijk dit filmpje van NASA: