Traditiegetrouw ben je het eerste weekend van september van harte welkom in Arboretum Kalmthout voor twee volle dagen in het teken van de to...

Proefkonijn gezocht: Tomatenfestival

zicht op de tentoonsetlling met veelkleurige tomaten op witte ondergrond, de bezoekers bestuderen de verschillenTraditiegetrouw ben je het eerste weekend van september van harte welkom in Arboretum Kalmthout voor twee volle dagen in het teken van de tomaat. Geniet van de tentoonstelling in het Vangeertenhof, doe inspiratie op bij de chef en proef de lekkerste tomatenhapjes, kies je zaden voor de groententuin van volgend seizoen, profiteer van de gelegenheid en maak een wandeling in de arboretumtuin, ...


Het komende weekend is Arboretum Kalmthout helemaal in oogststemming.

In de tentoonstelling kun je kennismaken met honderden verschillende tomatenrassen. De variatie in kleur, vorm en grootte is enorm. 'Special guest' is de aubergine, een minder bekende groente én familie van de tomaat, net zoals pepers, paprika's en aardappelen. Peter Bauwens van de nieuwe tuin brengt zijn beste aubergines mee!
kleurrijk overzicht van tomaten in geel, roze oranje, groen en een rode soepterrine in de vorm van een tomaat aan de rechterkant van de foto
Tijdens het tomatenfestival zorgt Eddy Van Den Langenbergh, de enthousiaste chef-kok van de VRT, voor kookdemonstraties. Hij maakt de lekkerste gerechtjes met tomaten en aubergines die je uiteraard meteen kunt proeven. Bezoek zeker de proefstand waar je van Cœur de Bœuf tomaten en de nieuwste veilingrassen uit Mechelen en Hoogstraten kunt snoepen. Demonstraties van de chef van 11 tot 16 uur.

 de chef staat voorovergebogen over de werktafel en is druk bezig om tomaten tot hapjes te verwerken, aan de andere kant staan bezoekers geboeid te kijken

In een speciale verkoopstand vind je zaden van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Afhankelijk van het ras bevat een zakje 5, 10 of 15 zaden. Per zakje betaal je 2 euro. Onze medewerkers geven je graag praktisch advies en helpen je met de keuze van de juiste zaden. Bij de medewerkers kun je het suikergehalte van je zelfgekweekte tomaten laten bepalen met een brix-meter. Breng enkele zelfgekweekte tomaten mee en doe de test!


Zowel zaterdag als zondag ben je om 14 uur welkom voor een rondleiding met gids in de arboretumtuin. Op dit ogenblik zijn er nog zomerbloeiers, maar herfstbloeiers zoals Japanse anemonen bloeien ook al. Verschillende bomen en struiken tonen voorzichtig hun eerste verkleuringen.


groep bezoekers met een gids bij enkele bloeiende planten

Op zondag verzorgt Lieven David, medewerker van VELT en tomatenspecialist, een lezing over de teelt van tomaten voor hobbytuiniers. Hij doorspekt zijn verhaal met praktische tips. Na afloop kun je bij hem terecht met al je tomatenvragen. Lezing van 13u30 tot 14u30 in het Serrehuis.

Tijdens het tomatenfestival presenteert de firma Stoffels-tomaten een heuse tomaat-au-tomaat. De automaat bedienen is een fluitje van een cent. Eén keer trekken aan de hendel en er rolt een tiental tomaten in een herbruikbaar zakje. Test 'm zelf, smakelijk!


man trekt aan een hendel van een tomatenautomaat die lijkt op een kauwgomballenautomaat 
Getest op Kinderen zkt een gezin dat graag tomaten eet om het Tomatenfestival te ontdekken. Iets voor jullie? Stel je dan snel kandidaat. Dat kan via een reactie hieronder of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/getestopkinderen. Vermeld de namen en leeftijd van de kindjes. Vertel ook even wat jullie favoriete tomatengerecht is. Reageren kan tot en met morgen, woensdag 2 september. 

Het Tomatenfestival vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 september van 10 tot 17 uur. Volwassenen betalen 8,5 euro inkom. Jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar zijn gratis.


Meer weten?
http://www.arboretumkalmthout.be/kalender