Gisteren opende de tentoonstelling 50 jaar Theater De Spiegel in Kontich. De loop der poppen, dingen en mensen, van vader op zoon, een blik ...

Proefkonijn gezocht: 50 jaar Theater De Spiegel

Gisteren opende de tentoonstelling 50 jaar Theater De Spiegel in Kontich. De loop der poppen, dingen en mensen, van vader op zoon, een blik achter de schermen van 50 jaar poppentheater.

In 1965 timmerde Felix Van Ransbeeck een poppenkast in zijn garage om kinderen uit de buurt te amuseren en hij noemde zijn theater ‘De Spiegel’. Hij maakte en speelde alles zelf, samen met gans zijn gezin. 50 jaar later staat Karel Van Ransbeeck, de jongste zoon, aan het roer van een professioneel gezelschap, dat een internationale pionier is in muziekfigurentheater voor de allerkleinsten. Theater De Spiegel groeide uit tot een vaste waarde in het jeugdtheater, met sprankelende en vernieuwende muziektheatervoorstellingen voor de allerkleinsten.


Kapel Cultuurpunt Altena (Antwerpsesteenweg 79), in de kapel in het romantisch parkje, doet nog tot en met zondag 27 september dienst als tentoonstellingsruimte voor de poppen, materialen, dozen, foto's en vooral verhalen van De Spiegel. Je voelt, ruikt en ziet er de nostalgie. 'Waar is den tijd', zal je denken.


In de tentoonstelling  'Kring-loop der dingen, Grand cru van vader op zoon' kan je ronddwalen in een halve eeuw geschiedenis van Theater De Spiegel, maar ook van het poppen- en objectentheater in het algemeen. Je krijgt een blik achter de schermen van het reizen, bouwen, zwoegen, spelen, afbreken van een rondreizend theatergezelschap.


Maar ook het bedenken, creĆ«ren, schrijven, improviseren, repeteren van een voorstelling, komt uitvoerig aan bod. Er zijn poppen van toen en nu, tekst en klank, licht en donker en je ziet hoe alledaagse dingen plots avontuurlijke verhalen kunnen vertellen. 


Je kan er kijken en luisteren, ruiken en voelen aan 50 jaar poppenplezier. Je krijgt ook straffe anekdotes te horen en… je mag zelf hier en daar aan de slag! Er zijn een 6-tal doe-koffers. Zo kan je plaatsnemen op een mini-tribune met de koffer 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. Met een verrekijker kan je het reusachtig groot decor, hoog boven in de kerk voor het orgel, bewonderen.Je kan vrij rond koekeloeren of je kan een audiogids kiezen, die je aandacht vestigt op bepaalde gebeurtenissen. Je hoort dan bij verschillende attributen een interview met de Van Ransbeecken. De tentoonstelling richt zich naar gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar.

Getest op Kinderen zkt een gezin dat een blik wil werpen achter de schermen van 50 jaar poppentheater. Kan je op zondag 13, woensdag 16, zaterdag 19 of zondag 20 september in de coulissen van De Spiegel duiken? Stel je dan snel kandidaat. Dat kan via een reactie hieronder of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/getestopkinderen. Vermeld je naam, leeftijd en vertel of jullie thuis zelf soms poppenkast spelen. Reageren kan tot en met zaterdag 12 september.   

De tentoonstelling is te bezoeken op:
- woensdag: 16 en 23 september van 14 uur tot 16u30
- donderdag: 17 en 24 september van 18 tot 21 uur
- zaterdag: 12, 19, 26 september: van 11 tot 18 uur
- zondag: 13, 20, 27 september: van 11 tot 18 uur

Je betaalt 2 euro inkom. 


Meer weten?
www.despiegel.be