In 1969 werd geschiedenis geschreven door Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Toen hij voet op de maan zette hield de hele wereld de...

Later word ik... astronaut!

In 1969 werd geschiedenis geschreven door Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Toen hij voet op de maan zette hield de hele wereld de adem in. “One small step for man, one giant leap for mankind." De tentoonstelling ‘Gateway to Space: The Exhibition’ brengt een glorieus verleden tot leven waarin de ontdekking van de ruimte slechts een verre droom was. Rune trok met z'n gezin naar de Expo en waande zich heel even astronaut.

‘Gateway to Space: The Exhibition’ vertelt een wonderlijk verhaal vol spektakel en drama over de inspirerende hoogten die de mens bereikt heeft. Er is een uitzonderlijke collectie van artefacten, schaalmodellen en echte voorwerpen uit de ruimtevaart te bewonderen. Allemaal onderdelen die de ruimtevaart van een droom tot een realiteit maakten. Rune bezocht eerder dit jaar de Volkssterrenwacht in Beisbroek. Daar leerde hij vanalles over de ruimte, de zon en de planeten. "Dat bezoek was echt de moeite waard! Ik leerde er veel bij, maar over hoe je in de ruimte geraakt, hadden ze niks verteld. Ik was heel benieuwd om daarover meer te weten te komen."

Rune was dus hét ideale proefkonijn om naar ‘Gateway to Space: The Exhibition' te sturen, een perfecte familie uitstap voor zowel jong als oud. De oudere generatie kan zich perfect de eerste maanlanding voor de geest halen, wanneer heel de familie gekluisterd zat voor één enkel TV toestel; terwijl de jongeren een echte maansteen kunnen aanraken!

 
Op woensdag 19 augustus trok Rune (8 jaar), samen met z'n mama, papa, broertje Ferre (6 jaar) en zusje Xanthe (4 jaar) naar Brussel. "Ik was vooral benieuwd om te ontdekken hoe raketten opstijgen, en terug landen natuurlijk. Ik vroeg me ook af hoe die astronauten nu eigenlijk leven als ze alleen maar kunnen zweven."

De expo doet je dromen van de ruimte, van reizen, maar vooral van de toekomst. Door in de voetstappen van de dappere dromers te treden leer je op een speelse wijze meer over de uitvinders en wetenschappers die het mogelijk maakten om de kosmos te verkennen.

"Het coolste aan de tentoonstelling vond ik binnenlopen in het ruimtestation. Daar stond alles scheef. Er hing zelfs een echte raket. En er stonden kei veel ruimtepakken. De maan-auto was best wel indrukwekkend, maar mijn broer vindt echte auto's (en vooral race-auto's) toch nog altijd cooler. Het eten van de astronauten zit in gekke kleine zakjes waar ze water bij moesten doen. Ik vond het wel heel zielig om te weten dat astronauten ziek werden van Coca-Cola."


Gateway to Space: The Exhibition vertelt je niet enkel alles over de ruimte, je kan ook de proef op de som nemen in het interactieve deel. Je kan jezelf wagen aan een reeks van simulaties, zoals de multi-axis simulator of de flight simulator,  zo zal je snel merken of je gemaakt bent om astronaut te worden of beter met je twee voetjes op de grond blijft.

"Gateway to Space: The Exhibition" combineert op een unieke manier ontdekken, leren en beleven. Ontdekken doe je via het parcours dat je langs het verhaal van de ruimtevaart leidt. Leren doe je door de 100 objecten van heel dichtbij te zien. En aan het einde van de expo kun je zelf beleven hoe het voelt om door de ruimte te reizen via simulators.


"Op het einde van de tentoonstelling kon je zelf een raket laten landen. Dat was moeilijk!!!!! Je kon er testen hoe het voelt om in de ruimte te zitten. Ik vond het wel jammer dat je voor die test 10 jaar moest zijn om mee te mogen doen." Rune was dus nog net te jong om te testen of hij zou slagen als astronaut in de ruimte.


Rune genoot 2 uur lang met z'n gezin van de expo. "Ik heb heel veel bijgeleerd. Zo weet ik nu dat ze eerst met honden en apen naar de ruimte reisden. En ik wist niet dat raketten ook als bom gebruikt kunnen worden. In de buurt zijn trouwens nog leuke dingen, die je nadien nog kan doen. Zo gingen wij naar Mini-Europa. En dat vond ik ook cool!"

Geniet tot en met 8 november zelf van een lekker dagje uit naar de ruimte! De Expo is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, de laatste toegang is om 17 uur. Ga op ontdekking met het hele gezin, op zoek naar de mysteries van de kosmos, in Paleis 2, Brussels Expo.


Van maandag tot en met vrijdag zijn de tarieven:
* volwassenen: 10 euro
* kinderen (5 tot 18 jaar): 10 euro
* familieticket (2 volwassenen en 2 kinderen): 40 euro

In het weekend zijn de tarieven:
* volwassenen: 15,90 euro
* kinderen (5 tot 18 jaar): 12,90 euro
* familieticket (2 volwassenen en 2 kinderen): 50 euro


Meer weten?