Nog tot morgen kan je tal van indrukwekkende zandsculpturen bewonderen op het Groot Strand van Oostende. Kleine (en grote) Disney-fans wete...

Een sprookjeswereld van zand

Nog tot morgen kan je tal van indrukwekkende zandsculpturen bewonderen op het Groot Strand van Oostende. Kleine (en grote) Disney-fans weten niet waar eerst te kijken. Getest op Kinderen stuurde 3 gezinnen richting Oostende voor een sprookjesdag.

Zo'n 30 professionele zandkunstenaars uit onder meer Canada, Australië, Mexico, Spanje, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Rusland, Oekraïne, Polen, Frankrijk en België creëerden een sprookjeswereld van zand. Ze maakten zo'n 150 sculpturen met de meest geliefde en fantasierijke figuren van Disney en Pixar in de hoofdrol. Die zijn 2 tot 6 meter hoog en nemen ongeveer 10 000 m² strand in beslag. Behoorlijk indrukwekkend!

Getest op Kinderen stuurde Sander, Pieter, Kato, Helena, Arthur, Collette, Diete en Lenthe met hun mama's en papa's naar het Zandsculpturenfestival.

Diete en Lenthe moesten een lange weg afleggen voor ze in Oostende waren.
Tiny, mama van Diete en Lenthe: "De Zandsculpturen bezoeken vanuit de Kempen... het is een onderneming. De kinderen reizen graag met de trein. Na zo'n 3 uur treinreizen waren we er. Ze hadden ook nog wat vriendjes uitgenodigd. Het was een gezellige bende. In de trein kleurden we Frozen prenten, de Frozen kapsels werden gemaakt. Frozen, Frozen, Frozen!"


Wat waren jullie verwachtingen van dit bezoek?
Helena, Arhur en Collette: "Gaat het mooi zijn? Wat gaat er te zien zijn? Gaat het leuk zijn? We vonden het heel tof. We herkenden direct alle sprookjes en figuren."Sander, Pieter en Kato: "Met volle verwachtingen gingen we naar Oostende om naar de mooiste zandkastelen ooit te gaan kijken. Het Disneykasteel was prachtig, maar de andere sculpturen waren niet zo heel 3D. Dat was een beetje jammer. Maar ze bleven wel mooi."


Waren jullie onder de indruk van al die reusachtige zandkastelen?
Helena, Arhur en Collette: "We waren zeker onder de indruk. Hoe hadden ze dit allemaal kunnen maken? We vonden alle sculpturen kei tof."
Diete en Lenthe: "Wij zijn gek van Elza, Anna en Olaf. Het zijn deze figuren die ons naar het Zandsculpturenfestival lokten. De jongens keken uit naar het stoerdere werk. We keken met verwondering naar al die kunstwerken. Het was net echt. Zo tot in detail uitgewerkt. We hadden vooraf de website bezocht, dus wisten dat het niet al Frozen was wat de klok sloeg. Er waren nog andere figuren te bezichtigen. En ja hoor… we kenden ze allemaal! Zo herkenbaar.
Pieter: "Ik was onder de indruk van de kleine details. Hoe maken ze dat touw toch zo echt?


Kato: "Ik vond de dikke tweeling wel heel grappig nagemaakt."
Sander: "Ik vond Captain America wel heel cool!"

Tiny, mama van Diete en Lenthe: "De sculpturen staan op het strand. Ze zijn makkelijk te vinden en je ziet van ver de torentjes boven de omheining uit steken. Tussen de beelden ligt een verhard wandelpad zodat een bezoek met een rolstoel vlotjes verloopt. De toiletten zijn netjes, proper en gratis."Inspireerden de gigantistisch sculpturen jullie om zelf aan de slag te gaan en eigen zandkastelen te bouwen?
Diete en Lenthe: "We vroegen ons af hoe zo’n beeld tot stand kwam. Er hangen wel foto’s aan de kant, maar die vallen niet zo op. Ze zitten verstopt achter ballenmachientjes, tafeltjes en stoelen. Moest er iemand ter plaatse aan het werk geweest zijn, zouden we dat erg boeiend gevonden hebben. En mee mogen bouwen? Dat zou helemaal de max geweest zijn. Want als die bouwsels inspireerden ons om zelf aan de slag te gaan. We hadden al snel 'speciaal zand' bij mekaar geschraapt om aan de slag te gaan. We liepen met zelfgemaakte bolletjes in onze handen. Samen hebben we een Olaf gemaakt, maar die is jammer genoeg in mekaar gestuikt.


Ook de mama's en papa's waren gecharmeerd door alle indrukwekkende zandsculpturen. Mama Marie-Leen wil wel in het Disneykasteeltje wonen. "Het zag er zo mooi en gezellig uit!" En papa Michaël kreeg zin om de kids te knuffelen bij het zien van de knuffelende Olaf van Frozen.  


Hoelang duurde jullie bezoek?
Tiny, mama van Diete en Lenthe: "Ons bezoekje heeft anderhalf uur geduurd."
Klaartje, mama van Helena, Arthur en Collette: "We hebben er ongeveer een uur rondgewandeld. Voor Collette, de jongste, was dit lang genoeg."


Marie-Leen, mama van Sander, Pieter en Kato: "Op een half uurtje waren we rondgewandeld. Daarna konden we zelf ook eens onze naam beitelen in het zand, daar zijn we eigenlijk even lang mee bezig geweest dan met het rondwandelen zelf. De kids kregen er niet genoeg van. Het voelde heel hard aan. Toch net iets anders dan een zandkasteel bouwen." 
 

Hoe kijken jullie terug op jullie dag?
Diete en Lenthe: "Thuis genoten we nog na van alle foto’s en… de Elza tattoo die we kregen bij het binnenkomen. Een leuk cadeautje voor superfans. Voor Disney fans zijn die sculpturen een groot feest maar ook voor niet-Disney fans is dit een bezoekje waard. Zo mooi allemaal!"
Helena, Arthur en Collette: "Het allerleukste was om dit eens gezien te hebben. Tegen andere mensen zouden we zeggen: 'Je moet het eens meemaken!' Bedankt voor deze ervaring! Toppie!"


De 3 gezinnen maakten voor Getest op Kinderen gratis kennis met het Zandsculpturenfestival. "Als we hadden moeten betalen, zou het 48 euro gekost hebben voor ons gezinnetje. Dat vind ik niet zo goedkoop." Ook mama Tiny vond de uitstap eerder aan de dure kant, en geeft meteen een budgettip: "Met 12 euro inkom voor volwassenen en 8 euro voor kinderen vind ik het een ietwat prijzige uitstap. Maar… verenig je bij de ingang met een andere familie en je kan genieten van groepstarief."


Je kan het Zandsculpturenfestival vandaag of morgen zelf nog bezoeken, van 10 tot 19 uur. Tickets zijn te koop aan de kassa van het festival:
- volwassenen: 12 euro per persoon
- studenten, senioren, 65-plussers en personen met een handicap: 10 euro per persoon
- kinderen vanaf 4 tot en met 11 jaar: 8 euro per persoon
- kinderen tot en met 3 jaar: gratis toegang
Op vertoon van een geldig Disneyland Paris jaarpaspoort aan de kassa geniet je van 50% korting per persoon.

Je kan tickets ook aankopen in elk Belgisch treinstation of op de Kusttram. Wie met de trein reist, koopt beter een voordelig B-dagtrip. Je leest er hier alles over.


Ga snel kijken voor de sculpturen terug afgebroken worden en weer transformeren tot niets vertellende zandkorrels. Geraak je er niet meer? Zet je dan al schrap voor het IJssculpturenfestival deze winter. Volg alle nieuws hierover op www.sculptureclub.be.


Meer info?
http://www.zandsculpturen.be/