Na  de  succesvolle edities van 2008, 2011 en 2013 zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge nu zondag 20 septembe...

Doe-tip: De Vlaamse havendag

Na  de  succesvolle edities van 2008, 2011 en 2013 zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge nu zondag 20 september hun deuren weer open voor het grote publiek. In samenwerking met de Vlaamse overheid organiseren ze dan de vierde Vlaamse Havendag, waar jong en oud een unieke blik krijgen achter de schermen van de Vlaamse havens. Ga zeker eens kijken!


Onze havens doen ertoe. Meer dan ooit. Het is daarom jammer dat het brede publiek en onze kinderen vaak onvoldoende vertrouwd zijn met deze havens. Tijdens de Vlaamse havendag op zondag 20 september krijgt iedereen de kans zijn/haar beeld van de haven bij te spijkeren.

Wie denkt in de haven enkel stoere dokwerkers en zeebonken aan te treffen, zal aangenaam verrast zijn. Clichés worden doorbroken en je kijk op werken, leven en wonen in de haven wordt letterlijk verruimd. Het motto van de Vlaamse Havendag is dan ook niet toevallig ‘Verruim je kijk op de haven’.

Elk van de vier Vlaamse havens maakt een eigen programma, geschikt voor een ruim publiek en gebaseerd op de lokale bijzonderheden. Veel open deuren bij bedrijven, demonstraties van werktuigen en apparatuur, rondvaarten, rondritten, muziek, vuurwerk, speciale fietsroutes, ... En in iedere haven zijn er activiteiten die ook jouw kinderen ongetwijfeld zullen aanspreken. Een overzicht:

Antwerpen
Op verschillende locaties is er animatie voor de jongste bezoekers. Op Kaai 102 kan je bellen blazen en circus trucjes leren. Een animator tovert er de mooiste ballonnen. Aan Kattendijkdok-Westkaai kunnen je kleine piraten op het springkasteel of de trampoline. Aan Kallosluis krijgen ze een indrukwekkend nieuw kapsel in het betoverende kapsalon. Wanneer, na het spelen, de stempelkaart vol is, krijgen ze de havenstrip 'De Havengeest'.
Maar en is nog zoveel meer: leer meer over de haven in het MAS havenpaviljoen of laat er een zeemanstattoo zetten, bezoek het schip 'Zeeschelde', bezoek een peilboot, baggerschip, sleepboot of opleidingsschip, bezoek een binnenvaartschip, maak een boottocht in het Delwaidedok of Deurganckdok, ...Zeebrugge
In het kinderatelier leer je met drones werken. Een sky watch brengt je op een hoogte van 50 meter en geeft je een zicht op de verschillende terminals in de haven van Zeebrugge. Er is ook kinderanimatie voorzien.

Tropicana biedt je een rondleiding in de productiehal van de fruitsappen.

Aan kaai 444 kan je het onderzoeksschip 'Simon Stevin' bezoeken.

Aan kaai 411 en kaai 412 kan je 2 schepen bezoeken: estuair schip Polybotes en baggerschip Artevelde. Bij P&O Ferries Belgium kan het passagiersschip 'Pride of Bruges' worden bezocht. Bij de stand van Artes Depret aan het P. Vandammehuis is de MUG helikopter aanwezig en kunnen alle nieuwe realisaties bekeken worden. Ook de laatste nieuwe infrastructuur wordt toegelicht met een verrassing voor de kinderen. 
Maar en is nog zoveel meer: bezoek de Vlaamse Visveiling, ga de Zespri-kwaliteit proeven, bezoek de scheepsvaartpolitie, ...


Oostende

Hier leer je met Lego Education hoe een windturbine werkt. De kleine Lego windturbines worden met een ventilator in werking gesteld. Op de computer zie je wat ze produceren, wat er gebeurt als de turbine of wind enigszins van richting verandert, wat het gevolg is wanneer een wiek wordt weggenomen, ...
Doe ook zeker mee met de tekenwedstrijd. Tot 6 jaar krijg je een kleurplaat en kinderen ouder dan 6 maken vrij een tekening rond het thema 'Windmolens: kunst-werken op zee'.
Maar en is nog zoveel meer: bekijk de fototentoonstelling, maak een haventocht met 'de Nele', bezoek de verschillende vloten, fiets door de haven met een gids, ...


Gent
De demonstraties van de Scheepvaartpolitie en de brandweer van Zone Centrum aan de Rigakaai beloven de moeite te worden. Wedden dat je kinderen onder de indruk zullen zijn van de patrouillewagen, het snelle interventievaartuig, de grote tankwagen en hydrosub pomp van de brandweer?
In het Grootdok kan je meevaren met een werkboot. Maximum 5 personen kunnen mee en varen 10 minuutjes uit. Kleine (en grote) kinderen mogen het stuurwiel even overnemen en wanen zich heel even een echte schipper.Bezoek ook zeker de 'M917 Crocus' van Defensie, de mijnenjager die alle soorten zeemijnen opspoort en neutraliseert. Of Galloo, waar de grote schaar het schroot snijdt en verkleint tot bruikbare grondstof voor de staalindustrie. Of Stora Enso, de papierfabriek van Langerbrugge. Hier heb je wel een toegangsticket nodig... dat is één bolletje papier dat je aan Hollebolle Gijs mag voeren.
Maar en is nog zoveel meer: vaar mee met een havenjacht, bezoek de Zelzatebrug, bezoek een betoncentrale, beluister de geluiden van de haven, ... Meer weten?

www.vlaamsehavendag.be

Foto's? 
mow.vlaanderen