Vorige week mocht ons gezin de aap gaan uithangen in de ZOO van Antwerpen. Dat moest je Elien geen 2 keer vragen. Ze is zot van dieren en vo...

ZOO leuk!

Vorige week mocht ons gezin de aap gaan uithangen in de ZOO van Antwerpen. Dat moest je Elien geen 2 keer vragen. Ze is zot van dieren en vond dit dus een geweldig plan. Kleine zus houdt niet zo van beesten, maar kwam toch ook graag mee.


Bij het binnenkomen, kan je meteen een gratis plannetje nemen en het dagprogramma van de voedermomenten en verzorgersbabbels. Je kan in de shop een kinderwagen huren voor 3 euro (mits 10 euro waarborg). Een rolstoel huur je gratis, na reservatie.

Wie wil, kan een foto laten maken met een vogel op de schouder. Die foto's worden later te koop aangeboden bij de uitgang. Vlakbij kan je je kind laten omtoveren tot de stoerste leeuw, de liefste aap of de mooiste vlinder. Van 13 tot 17 uur is er kindergrime. Je koopt voor 1,50 euro een zoomunt in de shop. En wedden dat je kinderen ook gecharmeerd zullen zijn door de paardenmolen die daar staat?Met je plannetje en uurschema in de hand, ben je helemaal klaar om ondergedompeld te worden in de mooie dierenwereld: beren, pinguïns, vogels, apen, nijlpaarden, pelikanen, gieren, reptielen, zebra's, giraffen, olifanten, zeehonden, runderen, ... Je staat oog in oog. En dat is wat onze meisjes zo geweldig vonden aan de uitstap naar de dierentuin. Je ziet de dieren van zo dichtbij, ongelooflijk!

In de Vlindertuin sta je er middenin. De vlinders fladderen rond je. Elien vond het erg spannend en bleef stokstijf staan. Zou er een vlinder op haar landen? Misschien... Maar helaas voor Elien kozen de vlinders voor het hoofd van papa.

De ZOO blijft voortdurend investeren en vernieuwen. Zo opende in april het rifaquarium, een indrukwekkend koraalrif waar 2 jaar aan gewerkt werd. Nu is het Aquarium helemaal afgewerkt. En hoe!Elien was onder de indruk van de 4000 vissen en tropische koralen. Ik moest ze van aquarium naar aquarium dragen en ze installeerde zich telkens voor het raampje. Ze kon blijven kijken en hoe langer ze keek, hoe meer verschillende visjes ze zag voorbijkomen, zelfs haaien! Zalig!Om 11u15 gingen we naar de training van de zeeleeuwen kijken. Lore en Elien vonden het leuk om te zien hoe de zeeleeuwen kunstjes aangeleerd krijgen. Het was ook best grappig dat de zeeleeuwen daar niet altijd evenveel zin hadden. De zeeleeuw was volop aan het oefenen om te zwemmen met een bal op z'n snuit. Fijn om met deze training eens een kijkje te kunnen nemen achter de schermen. Je ontdekt hoeveel moeite de verzorgers en de dieren doen om je later op de dag een indrukwekkende show te kunnen tonen.

We hadden onze picknick bij en hadden moeite om tussen al die bankjes met geweldig zicht te kiezen. Onze bokes opeten met zicht op de giraffen, olifanten of zebra's? Uiteindelijk pikten we er het bankje met zicht op de bloemenpracht én de pelikanen uit. Lore was onder de indruk van de bloementuintjes verspreid in de dierentuin. Wat staan die bloemen mooi, wat hebben ze mooie kleuren en wat zijn ze met veel!

In de winter mag je trouwens ook picknicken in restaurant De Flamingo als je er een drankje koopt. In de zomer zijn er buiten genoeg mogelijkheden. Frisdranken kan je kopen in de verschillende snackbars of frisdrankautomaten.

Voor wie geen boterhammetjes bij heeft, zijn er lekkere alternatieven. Je kan terecht in Restaurant De Flamingo vooraan in het park of in het nieuwe restaurant Latteria. 

Vanaf 11u30 kan je in Restaurant De Flamingo terecht voor warme gerechten. Je vindt er traditionele hoofdgerechten zoals vol au vent, stoofvlees of veggie burgers. De prijzen variëren tussen 10,90 euro en 13,80 euro. Voor de kinderen is er een aparte kaart. Zij kunnen kiezen uit vol au vent, stoofvlees, balletjes in tomatensaus, 1/4 kip, spaghetti Bolognaise of hamburger voor 7,80 euro.

In de Latteria, ter
hoogte van het gloednieuwe koala-verblijf, smul je met zicht op de koala’s en de vernieuwde Vlaamse tuin. Wat de pot hier schaft? Je kan kiezen uit 4 pizza's (prijzen: 9,30 tot 9,80 euro), 2 frisse salades (8,50 euro) of je kan kiezen voor een snelle hap: driehoeksandwich of wraps (4,40 euro). De zoetebekken verkiezen misschien een lekker ijsje (3,40 tot 6,90 euro) of een milkshake (3,90 euro)?


Op verschillende plaatsen in de dierentuin vind je eetkraampjes met ijsjes, wafels, popcorn, frisdranken en nog meer lekkers. Na de zeeleeuwentraining, waren de meisjes benieuwd geworden naar de 'echte' show. In de namiddag zijn er 3 voorstellingen: om 13u15, om 15 uur en om 16u30. Om 15 uur zaten wij op de eerste rij voor deze gloednieuwe show. Leuk én actueel. De zeeleeuwen spelen de hoofdrol in verschillende recente tv-programma's. En er wordt heel wat gezapt tussen de programma's. Geweldig toch hoe die zeeleeuwen voor een klein visje fantastische trucjes uitvoeren. De meisjes genoten ervan. En samen met ons heel wat andere mensen, want het aquaforum zat overvol.Als we met Elien ergens naartoe gaan, weten we onmiddellijk waar de toiletten zijn. Dat was vandaag niet anders. Ik denk dat we ze allemaal gezien hebben. Op 5 plaatsen in de dierentuin is er de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Ideaal, je bent nooit ver weg van de wc. De toiletten zijn verzorgd en proper. Wat leuk is voor jonge gezinnen, zijn de verzorgingshoekjes: een aparte en grote ruimte met verzorgingstafel én toilet. Elien was verrast door de toiletten voor mini-mensjes. Leuk zo'n klein toiletje op hun maat.We hebben zelfs een favoriet sanitair plekje in de ZOO! Dat is zeker en vast het vernieuwde toilet aan het koala-verblijf. Voor we naar huis gingen, moesten de meisjes hier ab-so-luut nog eens naar het toilet. Leuk, die grote print van de koala op de toiletdeuren en ook de handblazers vonden ze tof.

De dierentuin is prima toegankelijk voor buggy's, fietskarren of rolstoelen. Wij hadden onze fietskar bij en konden overal goed bij. Ieder gebouw is voorzien van een helling, naast de toegang via trappen. De (brede) fietskar kon ieder gebouw mee binnen bollen. Handig, want Lore duikt er heel regelmatig in om even uit te rusten of om zich te verstoppen voor indrukwekkende beesten. Eén gebouw konden we niet betreden met onze fietskar, dat was Nocturama: de donkere gangen met nachtdieren. Daar konden we niet binnen. Maar dat was dan ook het enige gebouw.

Wat waren we blij dat de ZOO in de zomermaanden (nog tot eind september) een uurtje langer open is (tot 19 uur). We hebben ons nog moeten haasten om alles gezien te krijgen. Er zijn in de loop van de dag ook verschillende voedermomenten die je kan bijwonen, bij de: bavianen, mandrils, zwartvoetpinguïns, olifanten, brilberen, maraboes en gieren, okapi's, pelikanen en aalscholvers, koala's, reptielen, piranha's, nijlpaarden, pinguïns vriesland, dromedarissen, zeehonden en wasberen. Wij zagen hoe de koala's een nieuwe voorraad eucalyptus kregen. Op verschillende momenten kan je ook luisteren naar de verzorgerbabbels. De verzorgers geven dan meer informatie en leuke weetjes over de dieren. Ze zijn perfect aanspreekbaar voor vragen. Zo vroeg Elien aan de verzorgster van de maraboes en de gieren of 'de gieren de andere beesten niet opeten'.

In de namiddag zijn er 2 roofvogeldemonstraties. Eentje om 15 uur en eentje om 17 uur. Het grote grasplein ter hoogte van de jaguars en tijgers is het ideale decor voor de show met de arend, uil én gier. Elien en Lore waren onder de indruk van de demonstratie.De 10 kinderen met de gekste bekken, mochten zelf de handen uit de mouwen steken. In 2 groepjes van 5 mochten ze de arend naar elkaar laten vliegen. Indrukwekkend! En helemaal geweldig werd het wanneer de kinderen, na de show, met de arend op de foto mochten. De dame die deze activiteit begeleidde was heel lief en geduldig. Ze stelde de kinderen meteen op hun gemak en ze gingen met plezier samen op de foto.

Wat zeker en vast een meerwaarde is aan de uitstap naar de ZOO, zijn de vele extraatjes naast de dieren. De beelden verspreid over de dierentuin zijn geweldig voor leuke foto's, de infoborden zijn leerrijk, toegankelijk en heel verscheiden, je kan op de weegschaal gaan staan en kijken met welk dier je gewicht overeen komt, je bekijkt de nijlpaarden vanuit vogelperspectief vanop de avontuurlijke brug, je wordt helemaal wild in de SpeelZOO, ...We zijn er even gepasseerd, onderweg naar de apen, maar we hadden geen tijd ('we moeten nog naar de apen, de flamingo's en de vogels') om de speeltuin SpeelZOO uit te testen. De speelplatformen tot 4 meter hoog, de hoogste toren van 7 meter hoogte, de klimnettunnel en S-vormige buisglijbaan zorgen ongetwijfeld voor uren speelplezier. De glijbaan bij het olifantenverblijf hebben we wel uitvoerig getest én goedgekeurd! Langs de trap omhoog en dan razendsnel naar beneden glijden langs de slurf!

Je leest het, een dagje naar de ZOO is echt een beestige uitstap! Wij kijken al uit naar de volgende keer! En de ZOO? Die blijft ondertussen vernieuwen. Met de nieuwe Savanne zal de dierentuin 1,5 hectare groter worden. Het panoramisch zicht vanuit het nieuwe restaurant, de buffel-vogelbiotoop en het uitkijkpunt met zicht op giraffen en zebra's maken ons alvast heel erg benieuwd naar meer!

Ook zin gekregen om het beest uit te hangen in de ZOO? Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen dat helemaal gratis. Kinderen tussen 3 en 17 jaar betalen 17,50 euro, net als studenten en 60-plussers. Volwassenen kopen een ticket voor 22,50 euro. Je kan je tickets hier online bestellen. 

En krijg je na dat ene bezoek niet genoeg van de dieren? Dan is een abonnement iets voor jou! Wie binnen 5 dagen na zijn/haar bezoek aan de ZOO een abonnement koopt, krijgt de dagtickets terugbetaald. Een abonnement kost 179 euro voor het hele gezin. Voor die prijs ga je zo vaak je wil en wanneer je wil naar de ZOO en naar Planckendael. 


Meer info?
http://www.zooantwerpen.be