Deze week is het de Week van de Borstvoeding met als thema 'Borstvoeding en werk: laat het werken!'. Borstvoeden en werken, is dat w...

Week van de borstvoeding

Deze week is het de Week van de Borstvoeding met als thema 'Borstvoeding en werk: laat het werken!'. Borstvoeden en werken, is dat wel combineerbaar?

Van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 augustus vieren we de Week van de Borstvoeding. Deze feestweek werd gelanceerd door World Alliance for Breastfeeding Action (WABA), een organisatie die zich inzet voor het beschermen, promoten en ondersteunen van het recht op borstvoeding. Al 22 jaar lang wordt internationaal actie ondernomen om borstvoeding en werk te kunnen combineren. En er is al heel wat werk verzet: borstvoedingsvriendelijke bedrijfsruimtes, moedervriendelijke werkkringen, awards voor borstvoedingsvriendelijke werkgevers, ... Maar alles kan beter. Daarom wil WABA met de campagne van dit jaar alle werkende vrouwen steunen en hen de kracht en macht geven om hun werk te combineren met de opvoeding van de kinderen en in het bijzonder met het geven van borstvoeding.


Bij onze 2 dochters heb ik borstvoeding getest én goedgekeurd. Elien gaf ik iets langer dan 1 jaar borstvoeding en Lore ongeveer 8 maanden. Kinderen die de eerste 6 maanden borstvoeding krijgen, zouden minder kans hebben op allergieën, ziektes en infecties. Dat was mijn grootste motivatie. En ik was blij dat het goed lukte om borstvoeding te geven, want die garantie heb je natuurlijk nooit. De school waar ik lesgeef, werd enkele jaren terug door kraamzorgcentrum De Bakermat bekroond als borstvoedingsvriendelijke werkgever. Tijdens de speeltijd, een springuur of de middagpauze kon ik melk afkolven in het bureau van de graaddirectrice. Gewoon even afspreken met haar, plaatsnemen en op het knopje 'bezet' duwen. Zo simpel was dat. Ik heb er zelf maar heel even gebruik van gemaakt, maar was wel erg tevreden dat de mogelijkheid bestond. Werken en borstvoeding, dankzij mijn werkgever was het dus prima combineerbaar. Maar waarschijnlijk heeft niet iedereen dat geluk?

De Wereld Borstvoedingsweek is meteen ook het moment om even stil te staan bij het belang van borstvoeding voor de gezondheid van jonge kinderen over de hele wereld. Dat doet UNICEF, want bijna de helft van de kindersterfte onder 5 jaar wordt veroorzaakt door ondervoeding. Moedermelk is de natuurlijke basis van een goede voeding. Borstvoeding is dus ontzettend cruciaal is tijdens de eerste levensjaren, voor alle kinderen, over de hele wereld.Koos jij ook bewust voor borstvoeding? Of gingen flesjes beter? Lukte de borstvoeding niet? Kan jij borstvoeding combineren met je werk? We zijn benieuwd naar je ervaringen.

Geef je op dit moment borstvoeding? Hou de blog deze week dan in de gaten! Want we zoeken een mama om een borstvoedingstop van Mammae te testen.


Meer info?
http://www.wereldborstvoedingsweek.nl/index.html
http://www.unicef.be/nl/borstvoedingweek

Foto's?
UNICEF