Dat er vroeger geen machines bestonden, maar alles draaide op de kracht van spieren, wind en water, dat kunnen onze kinderen zich nu nog moe...

Proefkonijn gezocht: Prehistorische workshop

Dat er vroeger geen machines bestonden, maar alles draaide op de kracht van spieren, wind en water, dat kunnen onze kinderen zich nu nog moeilijk voorstellen. Het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen toont hoe er vroeger gewerkt werd. Een saai museum? Nee hoor!

Het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen, kortweg het MOT, telt een indrukwekkende en boeiende verzameling handwerktuigen, machines en watermolens. De bibliotheek is rijk aan technische handboeken en historische naslagwerken. En er is een uitgebreid educatief aanbod. 
  
Zo'n museum, niks voor met de kinderen? Toch wel hoor! Het MOT is een echt doe-museum. Overal waar je de sticker met het groene handje ziet, moet je aan de slag. Je leert er brood bakken en de was sorteren. Je kruipt er in de huid van een timmerman of een wagenmaker. Je ontdekt hoe een waterpas werkt en of je het technisch talent bezit om een ton in elkaar te knutselen. Je gaat 'ondergronds' op zoek naar ijzererts en onderzoekt via tal van proefjes wat er zo typisch is aan ijzer. Je ontdekt hoe zwaar het is om van ruw ijzer een afgewerkt product te maken. Of Molly de Mot neemt je mee op speurtocht door het Museum. Stroop je mouwen maar al op.


In juli en augustus biedt het museum een veelbelovend zomerprogramma voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar. Op maandag, woensdag en vrijdag (behalve op feestdagen) kan je, met het hele gezin, deelnemen aan de prehistorische workshops:
* elke maandag om 10 uur, vetlamp maken (3-6 jaar)
* elke maandag om 14 uur, vuurboor (6-12 jaar)
* elke woensdag om 10 uur, zuurdesembrood bakken op een stok (3-12 jaar)
* elke woensdag om 14 uur, zuurdesembrood bakken op een stok (3-12 jaar)
* elke vrijdag om 10 uur, spinnen met een tol (3-6 jaar)
* elke vrijdag om 14 uur, leren schoeisel (6-12 jaar)

Naast het uitgebreide aanbod workshops, biedt het museum nog meer prehistorische activiteiten, de Schattenjacht met Vlieg of de speurtocht met Molly de Mot. Bijzonder daarbij is het speciale parcours voor de kleuters. Zij trekken met een koffertje vol materiaal op tocht door het museum.

Getest op Kinderen zkt een proefkonijn dat met het hele gezin (als mama en papa niet meekunnen, mogen oma en opa dat uiteraard!) wil gaan Zomeren in het MOT. Wil je het verleden beter begrijpen en een realistisch beeld krijgen van het ontstaan en de evolutie van de technieken? Stel je snel kandidaat. Dat kan via een reactie hieronder of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/getestopkinderen. Vermeld je naam en leeftijd en vertel wat jouw passie zou zijn, moest je in de Prehistorie geleefd hebben. Reageren kan tot en met woensdag 12 augustus. 


Kinderen betalen 4 euro voor Zomeren in het MOT, inclusief de toegang tot het museum. Volwassenen betalen de normale toegangsprijs ( 3 euro). Je moet niet op voorhand inschrijven.
Meer info?
http://www.mot.be

Foto's?
MOT