In mei bekroonde de jonge Kinder- en Jeugdjury Piraten in de straat tot favoriete boek in de categorie 4 tot 6 jaar. Getest op Kinderen is ...

Piraten in de straat

In mei bekroonde de jonge Kinder- en Jeugdjury Piraten in de straat tot favoriete boek in de categorie 4 tot 6 jaar. Getest op Kinderen is benieuwd of deze bekroning verdiend is. Elien waande zich piraat en dook, samen met Sanne en Sammie, de piratenwereld in.

Het boek Piraten in de straat kent zo'n groot succes dat het heel even uitverkocht was. Uitgeverij Fontein stuurde ons daarom het Geluidenboek Piraten in de straat, hetzelfde boek maar dan met echte piratengeluiden. Ons hoorde je niet klagen! Elien sloot haar schooljaar af in piratenstijl. De 1ste kleuterklas eindigde met een piratenvlag, een schatkist én een piratenlied. En we trokken het piratenthema thuis gewoon verder... met een fantastisch piratenboek.

Het huis naast dat van Sanne staat al jarenlang te koop. Nu wordt het opeens bewoond door de stoere Sam en zijn piratenfamilie. Met haar nieuwe buurjongen beleeft Sanne geweldige avonturen, maar in haar dorp Suf-aan-Zee wordt flink geroddeld over de familie Vrijbuiter...


Het piratenboek is hier thuis een echte topper. Bijna dagelijks komt één van de meisjes met het boek aangelopen. "Lezen we nog eens over de piraten?'' Het boek verveelt niet, ook niet na de 36ste keer. Het heeft echt alles: mooie prenten, leuke geluiden, een spannend én ontroerend verhaal. 

De prenten zijn eenvoudig en in sobere kleuren. Ze nemen soms een dubbele pagina in, dan weer een enkele en vaak vind je ook verschillende prenten per pagina terug. Dan lijkt het wel een stripverhaal. De figuren worden zo mooi voorgesteld dat je je soms in een actiefilm waant. Het lijkt wel of de figuren tijdens het verhaal tot leven komen. 


Het boek heeft 8 geluiden: een kanonschot, meeuwen, een kleine piratenkreet, een blaffende hond, een vioolmelodie, een schop, een grote piratenkreet en een vrolijke melodie. Ieder geluid krijgt een duidelijk herkenbaar symbool. Dat symbool vind je tijdens het lezen in de teksten terug. Toen we het boek voor de eerste keer lazen, mocht mama de geluiden bedienen. De 2de keer wilden de meisjes dat graag zelf doen. En bij de 3de keer lezen moesten er al duidelijke afspraken gemaakt worden. "Jullie mogen ieder om de beurt op een geluid duwen." Zo enthousiast zijn de meisjes. Het is fijn dat het symbool van het geluid bij de tekst staat. Zo weet je kind precies op welk knopje het moet duwen. En geloof me, om op het knopje te mogen duwen, zouden ze vechten zoals piraten dat doen!Wanneer mama of papa even geen tijd hebben om het boek voor te lezen, kruipt Elien zelf gezellig in de zetel. Ik hoorde ze recent het verhaal helemaal alleen vertellen aan de hand van de prenten. En dat ging heel goed. Sommige dialogen bracht ze perfect zoals ze geschreven staan. Het boek blijft hangen!

En of het boek bij ons thuis leeft! Toen we vandaag onze wekelijkse boodschappen deden in de supermarkt, riep Elien plots in de rayon van de fruitsappen: 'Potje vechten?'. Een uitdrukking die we thuis niet gebruikten, tot het piratenboek in huis kwam. Want Sam, de échte piraat, met een ooglap én een hond die Bob heet, met een echte houten poot... die wil 'potje vechten'!

Wat mama zelf zo mooi vindt aan het boek, is de boodschap die je meegeeft aan je kleine piraatjes. In iedere straat of wijk wordt wel eens geroddeld over een buur. Vaak is dat omdat die er anders uitziet. Net zoals familie Vrijbuiter. Ze hebben vieze tanden, vuile nagels, wassen hun haren niet, hebben luizen, ruiken vies, knippen nooit hun heg, dragen rare hoeden en wassen nooit hun auto. Maar is het echt nodig om daarover te zeuren en te zagen? Moeten we elkaar niet gewoon aanvaarden zoals we zijn? Ook als dat anders is dan normaal?

Dit boek van Jonny Duddle sleepte al heel wat prijzen in de wacht: de Leespluim, de Waterstone's Children's Book Prize én de Kinder- en Jeugdjury. En recent kreeg Piraten in de straat er nog een pluim bij, die van ons!


Als je het boek ook in huis wil halen, kan je kiezen tussen het 'gewone' boek of het geluidenboek. Bij het gewone boek krijg je trouwens een opvouwbare poster in het midden. Maar als we je een tip mogen geven... kies voor die 2 euro extra toch maar voor de geluiden. Ze geven het boek de extra dimmensie die het verdient!PIRATEN IN DE STRAAT
Jonny Duddle

< 6 jaar
boek: 13,99 euro (met opvouwbare poster in het midden!)
geluidenboek: 15,99 euro
http://www.uitgeverijdefontein.nl/kinderboeken/?s=piraten+in+de+straat