Het heeft de voorbije dagen serieus geregend. De insecten komen weer tevoorschijn in de tuin. Tijd om onze kindjes te laten kennismaken met ...

Kriebelwiebeldiertjes

Het heeft de voorbije dagen serieus geregend. De insecten komen weer tevoorschijn in de tuin. Tijd om onze kindjes te laten kennismaken met deze kriebelwiebeldiertjes.

Het lieve kartonboekje laat je kennismaken met de verschillende kriebelwiebeldiertjes uit de tuin: de worm, de rups, de spin, de kever, de vlieg, ... Kinderopvang De Vinkjes ging voor Getest op kinderen aan de slag met dit lieve boekje.



Annick Becquet van De Vinkjes dook met haar opvangkindjes tussen de kriebelwiebeldiertjes. Het jongste kindje is 9 maanden, de oudste is 2 jaar en 3 maanden. Ze hebben er allemaal van genoten. Annick vertelt...

"De allerkleinsten genoten vooral van de prenten, de oudste had ook veel interesse voor de teksten. De lay-out is heel tof. De kleuren spreken zeker aan bij de kindjes. De tekeningen zijn mooi, duidelijk en herkenbaar."

Annick werkte een hele week rond het boekje. De kindjes mochten van thuis foto's van insecten meebrengen. Ze schilderden samen een rups, een spin en een bijtje. Diertjes werden opgekleefd. "Mijn opvang leek plots een insectenhotel."



"De oudsten vonden de tekstjes erg grappig als ik ze voorlas. Ze hebben ook best wel wat bijgeleerd: dat een rups een vlinder wordt, dat rupsen blaadjes eten, ... De slak en de spin vonden ze de leukste diertjes. En het tekstje van de spin was het populairst. Zelf vond ik de rups de leukste afbeelding."

Annick gaat dit boekje nog veel teruglezen met haar kindjes, dat is duidelijk. Ook de mama's en de papa's waren enthousiast over het boekje én het thema.



De korte versjes zijn geschreven met veel aandacht voor klank en rijm. De versjes zijn leuk om voor te lezen. Probeer maar...
Ik ben een wormpje, 
een kriebelwiebelormpje, 
ik graaf gangen in de grond,
eet mijn buikje dik en rond!



En de prenten van deze schattige kriebeldiertjes zijn gemaakt van lapjes stof in vrolijke kleuren. Je gaat insecten nog schattig vinden, wie had dat ooit gedacht?



Op de website van De Eenhoorn vind je trouwens een document vol leuke lestips bij dit boekje. Leuk voor kinderverzorgsters of kleuterjuffen, maar ook leuk om thuis te doen: 
- een kriebeldierenspel: welke schaduw hoort bij welk dier?
- een schimmenspel: neem de diervormen over op zwart papier en kleef ze op een satéstokje.

- vingerpopjes van de kriebelwiebeldiertjes
- een vertelschort
- een raadselspel
- kussens met afbeeldingen van de kriebeldieren maken

Hier vind je meer info bij de verschillende lestips.


KRIEBEL(WIEBEL)DIERTJES
Hilde Van Haute met illustraties van Nathalie Segers
+ 2 jaar
11,95 euro
http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/boeken/kinderboek