Egel ziet hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Hij vindt het prachtig, hij wil ook een ei! Alles kan, als je er maar in gelooft. 

Het ei van egel

Egel ziet hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Hij vindt het prachtig, hij wil ook een ei! Alles kan, als je er maar in gelooft. 

"Goeiemorgen, Eend! Wat doe je daar?"
"Hallo, Egel! Ik zit op mijn eitjes. Binnenkort komen ze uit. Dan krijg ik kleine eendenkuikens."
"Ik wil ook een ei."

Zo begint het ontroerende boek van Nozomi Takahashi, een illustratrice uit Japan.Egel gaat op zoek naar een ei. En hij vindt er één. Hij vindt een ei met stekels en is ervan overtuigd dat dit ei bij hem hoort.Het boek vertelt hoe Egel er alles aan doet om zijn eigen ei uit te broeden. Hij maakt een nest, net zoals Eend. Hij zit op zijn ei, net zoals Eend. Hij houdt het droog als het regent, koel als de zon schijnt en zingt er liedjes voor. De andere Egels lachen Egel uit, maar daar trekt hij zich niks van aan. Egel is ervan overtuigd dat, als hij er goed voor zorgt, het snel zal uitkomen.En na wat tegenslag, komt er inderdaad iets uit het ei. Het lijkt sprekend op Egel! Egel is door het dolle heen en rent naar de andere Egels. Die kunnen hun ogen niet geloven.

'Het ei van Egel' is een ontzettend ontroerend verhaal. Dit boek van 32 bladzijden bevat erg weinig tekst. Er staan amper 30 hele korte zinnetjes in. En toch is dat meer dan genoeg. Want de beelden zeggen alles. De grote prenten vertellen het hele verhaal. Je zal merken dat na slechts één keer voorlezen je kind het verhaal helemaal kan navertellen met enkel de beelden. 

De tekeningen zijn groot, sober en zo vertederend. In dit boek worden geen felle kleuren gebruikt. Er worden eigenlijk erg weinig verschillende kleuren gebruikt. Groen, bruin en grijs zijn de hoofdkleuren. Enkele keren komen ook rood, geel en wit aan bod. Dit sobere kleurgebruik maakt het verhaal eens zo krachtig. Je mist de felle kleuren, die we zo gewoon zijn uit de prentenboeken, geen seconde.


Dit bijzondere verhaal is niet enkel lief en vertederend, het is tegelijk ook zo ontzettend grappig. Egel die broedt op een kastanjebolster en denkt dat het zijn ei is. Het wormpje dat sprekend op Egel lijkt. De andere Egels die op het einde van het verhaal allemaal broeden op een kastanjebolster.

De figuren worden erg schattig voorgesteld en komen tijdens het verhaal helemaal tot leven. Egel is niet gewoon een figuurt in een prentenboek. Egel wordt tijdens het verhaal een levend figuurtje voor Elien. Het is mooi om zien hoe je kind de emoties van Egel gaandeweg het verhaal herkent en uitspreekt: verwondering, blijdschap, bezorgdheid, boosheid, jaloezie, ... Toen ik Elien vertelde dat het eitje van Egel eigenlijk helemaal geen echt eitje was, maar een kastanjebolster, werd ze boos op mij.
"Dat is wel een echt eitje."
"Dat is het eitje van Egel, mama!" 
"Kijk maar. Dat kleintje lijkt toch op Egel!"

"Alles kan, als je er maar in gelooft." Dat is wat de schrijfster met dit boek wil bereiken. En of dat gelukt is!


HET EI VAN EGEL
Nozomi Takahashi
+ 3 jaar
€ 14,95
http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/boeken/kinderboek.php?bkdetail=OTg4MA==