Vandaag werden in Gent 6 kinderboeken bekroond. De jury? Lezers tussen 4 en 16 jaar.

Dé 6 favoriete kinderboeken van dit moment

Vandaag werden in Gent 6 kinderboeken bekroond. De jury? Lezers tussen 4 en 16 jaar.

Tijdens een groot lezersfeest op enkele historische locaties in Gent maakte de Kinder- en Jeugdjury, de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, bekend welke 6 boeken ze dit jaar bekroont. 6475 lezers tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden mee.
Jaarlijks reikt de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen prijzen uit aan haar favoriete boeken van het afgelopen leesjaar. Maar liefst 6475 jonge lezers lazen en bespraken de afgelopen maanden 10 boeken in 6 leeftijdscategorieën en stemden voor hun favoriet. Onder andere Anna Woltz en Andy Griffiths vallen dit jaar in de prijzen.

 

Minister van Cultuur Sven Gatz is lovend over het initiatief: “Lezen is voor heel wat kinderen en jongeren nog altijd een feest. Dat bewijst dit evenement in Gent, met een overrompeling van de binnenstad door meer dan duizend lezers en lezertjes. Zij zijn zo door lezen gebeten dat ze over wat ze hebben gelezen ook hun mening kwijt willen, om andere jongeren en kinderen mee te laten genieten. Lezen, vertellen en aanzetten tot lezen, een prachtig initiatief van Stichting Lezen!”


En de winnaars zijn...
* 4-6 jaar: Piraten in de straat – Jonny Duddle en Bette Westera (vert.) (De Fontein)
* 6-8 jaar: Jacques op vakantie – Alex T. Smith en Harmen van Straaten (vert.) (The House of Books)
* 8-10 jaar: De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen – Andy Griffiths, Terry Denton (ill.) en Edward van de Vendel (vert.) (Lannoo)
* 10-12 jaar: Mijn bijzonder rare week met Tess – Anna Woltz (Querido)
* 12-14 jaar: Wonder – R.J. Palacio en Esther Ottens (vert.) (Querido)
* 14-16 jaar: Boy nobody – Allen Zadoff en Margot van Hummel (vert.) (Clavis)